Коментарі
Перегляди: 305
17 липня 2022

Кремль жене у військкомати випускників шкіл прямо із останніх дзвінків, – Петро Бурковський

Жодних гучних рішень чи  заяв, окрім кадрових перестановок,  після засідання російського Радбезу і Держдуми 15 липня, яке напередодні набуло широкого резонансу,  не прозвучало.

Виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Петро Бурковський пояснив 5 каналу, що це засідання було розкручене насамперед самою росією, а також західними  медіа, які очікували від нього серйозних рішень, зокрема щодо мобілізації військ на росії.

«Особисто я від нього нічого не очікував, – прокоментував аналітик, – оскільки Дума є просто механізмом для штампування законів,  які вигадуються і розробляються в адміністрації президента.  Путін просто скликав Думу як своїх підданих і слуг лише для того, щоб зробити певні кадрові перестановки в уряді».

 Петро Бурковський зазначив, що  стосується мобілізації, то в багатьох регіонах росії з призовом нині проблема,  тому там намагаються в різний спосіб загнати людей на війну.

 «Як виявилося, не всі готові  там іти по примусовій мобілізації...  Наприклад, у Володимирській області воєнком заявляє прямо, що шукають по 3–4 людини з кожного району, які мали би служити у ВДВ,  і не можуть зібрати цих людей. В Карелії женуть випускників шкіл прямо з останнього дзвінка, не даючи їм змоги  отримати атестат... І  будуть приймати закон про те, що контракт можна підписати без навчання», – описує ситуацію аналітик. 

За його словами, показовим є  ухвалення Думою закону про надання статусу ветеранів бійцям прикордонної служби ФСБ, в якій на сьогодні налічується близько 120 тисяч осіб.

«В росії настільки не вистачає військ, що їх набиратимуть навіть із  прикордонників. Я думаю, що забиратимуть їх із Сибіру, з-під кордону  з Китаєм, а також  – Фінляндією, Грузією,  і поженуть їх на війну. Бо це війська першої бойової готовності», – каже Петро Бурковський.

Водночас, на думку фахівця, із прикордонниками так само може виникнути проблема, адже  це елітна частина військ, які борються з контрабандою та наркотрафіком, але аж ніяк  не беруть участі у відкритих бойових діях.  Аналітик передбачає, що дехто з них навіть захоче  звільнитися зі служби, щоб не загинути в Україні.

Як найманці  до військових дій в Україні можуть долучитися  й військові пенсіонери, які  колись відслужили в російській армії і зараз з різних мотивів, здебільшого матеріальних, можуть піти воювати.

«Прикордонники  і військові пенсіонери –  це дві категорії  більш-менш якісних військ, а все решта буде дуже низької якості і боєздатності», – вважає Петро Бурковський.

Прокоментував він і неочікуване послаблення санкцій, які виявили політики Канади та Німеччини. Він пояснив, що кожне таке послаблення західних санкцій під тиском росії,  дає їй підстави продовжувати цю агресивну політику і не боятися тиснути на світ.

 «Росія дуже уважно стежить за рухами в Європейському Союзі. Чи натисне Європейський союз і Німеччина на Литву, щоб дозволити транзит. Віддала Канада Німеччині  турбіну компанії Siemens –  теж плюс для них. Отже, Канада  – не гравець, Німеччина – теж не гравець, вони нас бояться, тому ми далі можемо продовжувати тиснути», – описує ворожу логіку мислення Петро Бурковський. 

Кремль  відчуває свою безкарність і  на кожне послаблення санкцій  знищує мирних українців, щоб принизити європейців і посіяти ворожнечу між Україною і Заходом, пояснює фахівець. Тому  головне завдання української дипломатії – домогтися повного блокування морської торгівлі та морських перевезень між росією та світом.

«Це буде зараз ціль номер один нашої дипломатії і ми маємо працювати, щоб це було включено у 8-й пакет санкцій проти росії», – підсумував Петро Бурковський.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024