Коментарі
Перегляди: 1696
7 жовтня 2020

Кравчук намагається налагодити невдалу комунікацію влади і суспільства щодо перемовин у ТКГ

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі із врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук заявив про намір сформувати раду за участю вихідців з Донбасу. Тим часом, в українській делегації у ТКГ вже є представники ОРДЛО.

Чим ідея Кравчука відрізняється від вже наявного формату, Громадське радіо запитало у політичної аналітикині Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Марії Золкіної.

Марія Золкіна:

- Це виглядає як ідея створити подушку безпеки для переговорів, тому що навіть обрання представників ОРДЛО з переселенської спільноти, які зараз долучені до політичної підгрупи, це було дуже закритим і швидкоплинним моментом. І якщо до Сергія Гармаша і до Дениса Казанського питань практично немає, вони лишаються публічними, багато коментують важливих подробиць за результатами засідань ТКГ, то до учасників від луганської спільноти питання були, а вони й зараз залишаються непублічними й непомітними.

На мою думку, ця ідея Кравчука має створити враження допомоги або реально допомагати обговоренню якихось контроверсійних ідей перед тим, як погоджуватися на щось або виходити з якоюсь ініціативою в рамках ТКГ. Бо комунікація влади в питаннях переговорів ТКГ із суспільством, м’яко кажучи, шкутильгає. І зараз я це бачу як спробу налагодити більш-менш зрозумілу комунікацію.

Шукають речника. Це має нівелювати різночитання і різні заяви від різних учасників переговорів. А якщо буде реалізована ідея Кравчука, то це буде як певна подушка безпеки або громовідвід. Нібито, ось ми порадилися й отримали певне «зелене світло» від цієї ради для того, щоб на щось погоджуватися. Тому я не бачу в цій ініціативі поки що жодних ризиків.

Єдине, у чому я вас можу переконати, це у тому, що ця спільнота людей, які займаються питаннями Донбасу, настільки різнорідна, що потрібно буде дуже постаратися, аби знайти саме тих людей, які будуть дотримуватися абсолютно ідентичних поглядів та слухняно підіймати руку. Тому, гадаю, що скоріше за все, ідея полягає у тому, аби дати голос тим, хто розуміє, що там відбувається.

Повну версію розмови з Марією Золкіною про те, якою  має бути  роль парламенту у врегулюванні війни на Донбасі, яка  роль була відведена  Вітольду Фокіну  і як взагалі сприймати "історії" навколо переговорників з врегулювання конфлікту на Донбасі,  можна послухати у доданому звуковому файлі:

 

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024