Конституційні повноваження президента як тема для дебатів

Аналітика
Перегляди: 1877
15 квітня 2019

Підготували:
Олексій ГАРАНЬ, професор політології НаУКМА,
науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва
Максим  ЯКОВЛЄВ,  директор Школи політичної аналітики НаУКМА


Згідно з опитуванням Фонду «Демократичні ініціативи» та Київського міжнародного інституту соціології в останню декаду березня 2019 р., українці називають серед п'яти найважливіших тем для теледебатів, зокрема:
«Як домогтися зростання економіки?» (40%);
«Програма розвитку України на роки свого президентства та на більш далеку перспективу» (39%);

«Які проблеми країни кандидат в президенти буде вирішувати в першу чергу, якщо буде обраний президентом?» (31,5%).

Оскільки тема економіки посідає  одне з перших місць, це може означати, що виборці досить погано уявляють конституційні повноваження президента, оскільки соціально-економічні питання є сферою відповідальності уряду. У той же час низка конституційних повноважень президента дає йому право і обов'язок впливати і на всі інші питання державної політики. Це насамперед право законодавчої ініціативи та право підписувати закони, ухвалені Верховною Радою України, чи застосовувати щодо них право вето, право звертатися до Конституційного Суду з конституційними поданнями, право зупиняти дію актів Кабінету Міністрів України з мотивів невідповідності Конституції з одночасним зверненням до Конституційного Суду і право скасовувати акти голів місцевих державних адміністрацій. Таким чином, президент України є достатньо впливовим органом влади, проте не є всевладним і не може робити все, що йому заманеться чи те, що диктують вигоди популізму.

Тому постає питання, чи прагнуть українські виборці розширення повноважень. Згадане вище опитування показує, що парламентську форму правління підтримують 6%, президентську – 14%, а більшість громадян (58%) вважають найбільш прийнятною для України сполучення форм президентської та парламентської республіки: 27% – президентсько-парламентську (уряд призначається президентом за згоди Верховної Ради), 32% – парламентсько-президентську (уряд призначається Верховною Радою, більшість влади в руках прем’єра).

Більшість громадян  – 40% – певні, що владу президента варто залишити у тому самому обсязі, в якому вона була останні п’ять років; на думку 25% громадян, владу президента слід розширити, надавши йому право формувати уряд; ще 9% вважають, що вибори президента  слід перенести в парламент і залишити за ним лише повноваження Головнокомандувача Збройних сил.  

Таким чином більшість (чи принаймні відносна більшість) громадян виступає за збереження нинішнього розподілу конституційних повноважень.  Але навіть у цьому разі громадяни мають знати думку кандидатів у президенти України з наступних питань, частина з яких вже поставлена експертами з Виборчої Ради UA:

1. Форма державного правління і конституційна реформа.  Чи кандидат буде ініціювати зміни до Конституції в частині розподілу повноважень між Парламентом, Президентом, Урядом і які?

2. Президент і законодавча влада. Які пріоритети законодавчих ініціатив Президента? Як готуватимуться законопроекти для внесення Президентом? Якими загальними критеріями має керуватись Президент для застосування права вето?

3. Президент і виконавча влада. Яку роль має відігравати Президент при формуванні персонального складу Уряду? Чи може Президент давати доручення Уряду, якщо так, то з яких питань? З яких питань Президент має видавати укази нормативного характеру? За якими критеріями і в якому порядку повинні відбиратися кандидати для призначення на посади голів місцевих державних адміністрацій та інші посади в органах виконавчої влади, які здійснює Президент? Які консультативно-дорадчі органи планує створити, як їхня діяльність має співвідноситися з діяльністю Уряду?

Найімовірніше, для всіх цих конкретних питань на теледебатах не вистачить необхідного часу. Але суспільство має знати принаймні загальний підхід кандидатів у президенти України до сфери конституційних повноважень президента нашої країни.

______________________________

Ця «Пам'ятка для дебатів між кандидатами у президенти»   підготовлена Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках проекту «Національний екзит-пол 2019», що здійснюється за фінансової підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», Посольства Канади в Україні.

 

 

Останні новини з категорії Аналітика

Бізнес Чернігівщини через два роки після звільнення: проблеми і перспективи

Про стан бізнесу у Чернігівській області за два роки після від звільнення регіону від російських окупантів - у статті Миколи Кірєєва та Лари...
27 червня 2024

Нова політична епоха в ПАР: чи стане вона проукраїнською?

Про новий політичний розклад у ПАР, позиції основних партій та чи зміниться позиція ПАР щодо України - аналізує Дзвінка Качур
25 червня 2024

Молдова напередодні президентських виборів: ключові актори та точки суспільного напруження

Аналітичний огляд передвиборчої ситуації у Республіці Молдова - у статті Маріанни Присяжнюк
13 червня 2024

«Зелені» мегавати. Як компенсувати збитки від пошкодження української енергосистеми

Про розвиток зеленої енергетики, зокрема на Сумщині, в умовах війни - у статті Сергія Ханіна
4 червня 2024