Петро Бурковський

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1928
1 вересня 2023

Хтось виживав, а хтось грабував країну під час вторгнення – Петро Бурковський

Президент України Володимир Зеленський  виступив із ініціативою прирівняти корупцію  до державної зради.  Таку заяву він зробив 27 серпня 2023 року в інтерв’ю, яке вийшло в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Про те, чи вирішить таке рішення складну проблему корупції в Україні та чи успішною є боротьба з олігархами, яку розпочали в країні ще до війни, в інтерв'ю Радіо NV прокоментував Петро Бурковський, виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

Він зазначив, що президент Зеленський не вперше виступає з такою ініціативою. Аналітик нагадав, що у 2020 році одночасно з місцевими виборами проводилося всеукраїнське опитування, де в одному з питань з’ясовувалося, чи потрібно карати за корупцію довічним ув'язненням.

«Тоді  було зрозуміло, що  така ідея  матиме підтримку більшості громадян. Адже коли, за даними опитування, 80%  громадян вважають корупцію головною загрозою для держава, то очевидно, що та сама більшість  підтримає подібні жорсткі покарання», – каже Петро Бурковський.

Але головною проблемою правоохоронної системи, на думку аналітика, є не суворість покарання, а його невідворотність, коли попри корупційні зв'язки та величезні кошти, приналежність до певної партії, або через підкуп та вплив на судову систему, все одно не вдається уникнути покарання.

«Наше суспільство неодноразово було свідком того, як завдяки зв’язкам у владі або високим доходам підозрювані  уникали покарання(...) І це підриває довіру людей до держави та їхню віру в справедливість. А зрештою,  як зазначив президент у своєму інтерв’ю, – підриває і нашу єдність. Це саме те, чого хоче Росія», – наголосив Петро Бурковський.

Щоб докорінно змінити ситуацію з корупцією, має значення не суворість покарання, а сувора реформа судової системи,  прокуратури та правоохоронних органів. Аналітик каже, що досвід боротьби з корупцією, наприклад,  в Італії показує, що це непростий і тривалий процес.

«Там ця боротьба – операція «Чисті руки» – розпочалася в 60-х роках і дала результати лиш у другій половині 80-х – на початку 90-х. Тоді корупціонери, які потрапила у розробку правоохоронців, зрозуміли, що вони не відкупляться, що на суддів натиснути неможливо, і  вони почали  здавати один одного. Бо корупція тримається на круговій поруці, а коли ламається кругова порука, ламається і корупція».

Петро Бурковський зазначає, що  корупція, приклади якої ми бачимо у судових  справах в Україні, так само базується на круговій поруці та усвідомленні того, що є такі канали, через які можна вплинути на суддю, прокурора чи  слідчого. Тому доки працюватиме  кругова порука, доти  існуватиме корупція, і навряд чи жорсткі засоби покарання  з цим справляться, констатує аналітик.

Чи можна назвати успішною боротьбу з олігархами, яку в країні розпочали ще до війни, ухваливши закон про деолігархізацію, Петро Бурковський відповів:

«Війна зруйнувала традиційні шляхи збагачення та отримання ренти від держави, але  створила нові. І це видно на прикладі великих корупційних скандалів. Наприклад, є питання, хто отримав ті 800 млн доларів, які були переказані на зброю для України в лютому-березні 2022 року. Але боєприпаси  не були поставлені, а гроші назад в Україну не повернулися (...) Далі, розслідування Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів   показало, що через Румунію та Угорщину в перші місяці війни  було контрабандою вивезено збіжжя на суму близько 490 млн дол. Це дуже великі суми. Іншими словами, війна стала димовою завісою для формування нових схем і  нових великих статків. І,  на жаль, треба визнати, що сформувати ці статки без доступу до органів державної влади, без наявності впливових друзів у коридорах влади і, скажемо прямо, в Кабінеті Міністрів, Офісі президента, напевно, неможливо. І тоді виникає питання до всіх, хто керує. Як сказав президент в інтерв'ю – в перші місяці  війни стояло питання виживання, але всі ці приклади показують,  що поряд з тим, як хтось виживав і боровся за життя, хтось мародерив і грабував країну. І важко повірити в те, що це робилося без відома високопосадовців. Тому тут  залишаються дуже складні  питання, в першу чергу, до Офісу президента і до Кабінету Міністрів України».

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024