Коментарі
Перегляди: 1188
21 лютого 2020

Хто проти Трампа: сенсації та інтриги праймеріз у США

У Сполучених Штатах Америки, в штаті Нью-Гемпшир, відбулися перші праймеріз президентських виборів 2020 року. Поряд з кокусами в штаті Айова, що відбулися минулими 3 січня, праймеріз у Нью-Гемпширі традиційно вважаються однією з головних точок кампанії, що набирає обертів. Чому це так, які несподіванки принесли праймеріз і що сенсації Нью-Гемпшира означають для майбутніх виборів – у матеріалі "Сьогодні".

Навіщо потрібні праймеріз

Спершу коротко про процедуру виборів у США. За традицією, що склалася, перш ніж висунути свого кандидата на пост президента, основні політичні партії (тобто республіканці і демократи) проводять внутрішньопартійні вибори.

Такі вибори проводяться у вигляді кокусів – зборів прихильників партії, під час яких громадяни обмінюються думками про кандидатів, а потім голосують. Або праймеріз – коли відбувається пряме таємне голосування членів і прихильників партії за того чи іншого "кандидата в кандидати". Є безліч підвидів праймеріз: наприклад, одні штати допускають до праймеріз лише членів партії, інші – також просто прихильників партії. У кожному штаті є свої нюанси процедури. Загальний принцип – переможці праймеріз у тому чи іншому штаті отримують певну кількість голосів для фінального голосування на загальнонаціональних зборах відповідної партії. Причому і тут є нюанси: республіканці віддають всі голоси від конкретного штату одному кандидату – переможцю праймеріз у цьому штаті. А демократи розподіляють їх пропорційно отриманим голосам серед усіх кандидатів.

При цьому праймеріз зовсім не обов'язкова процедура. Наприклад, на цих виборах партійні органи Республіканської партії в низці штатів уже ухвалили вольове рішення без жодних праймеріз віддати голоси за чинного президента Дональда Трампа.

Втім, такі рішення – швидше, виняток. І республіканці, і демократи розглядають праймеріз як невід'ємний складник кампанії, чинник для "розкачування" і мобілізації свого виборця. А тому тотальна відмова від праймеріз стратегічно невигідна – це як би в розпал кампанії піти у відпустку, віддавши весь інформаційний простір політичним опонентам.

Чому Айова і Нью-Гемпшир так важливі

Кокуси і праймеріз стартували 3 лютого, а закінчаться на початку червня. Зазвичай уже до середини їхнього проведення все стане більш-менш ясно: багато кандидатів відсіється, все більше спонсорів і виборців будуть робити ставку лише на лідерів. Щодо Республіканської партії, то на нинішніх виборах питання про кандидата не стоїть уже зараз: альтернативи Трампу в республіканців немає. Однак серед демократів розгорнулася неабияка боротьба за право розпочати бійку з Трампом на виборах президента 3 листопада. І ця боротьба приносить сюрпризи.

Для учасників гонки кокуси в Айові й праймеріз у Нью-Гемпширі дають, образно кажучи, "право першої ночі" з виборцем. Переможці в цих двох штатах отримують серйозну психологічну перевагу над опонентами, увагу преси. Виборці в інших штатах, де праймеріз відбудуться пізніше, підсвідомо орієнтуватимуться на результати, отримані претендентами в Айові та Нью-Гемпширі. І віддаватимуть перевагу лідерам. Перемога в Нью-Гемпширі, звичайно, не завжди гарантувала перемогу за підсумками праймеріз у всіх штатах. Але найчастіше кандидати, які показали там хороший результат, виходили на фінішну пряму в партійній гонці. Американські політики завжди розуміли важливість перемоги на перших праймеріз і кидали всі сили, щоб вийти в них переможцями.

Лідери визначилися?

Не стали винятком і нинішні вибори. На кокусах Республіканської партії в Айові впевнено переміг Дональд Трамп, отримавши 98% голосів виборців. По суті, всі в США вже визнали, що питання кандидата від республіканців закрите.

А ось Демократична партія піднесла ряд сюрпризів. Джозеф Байден, який побудував свою кампанію на тому, що він – єдина альтернатива Трампу (великою мірою він і розглядався тривалий час як такий), зазнав принизливої поразки, посівши лише четверте місце. На першому місці несподівано для всіх (і для самих демократів також) виявився мер невеликого міста Саут-Бенд (Індіана) Піт Бутіджедж. Який з результатом 26,2% обійшов сенатора від штату Вермонт Берні Сандерса (26,1%). Перемога Бутіджеджа дійсно стала справжнім сюрпризом: нехай Сандерса, який дотримується лівих поглядів, і недолюблюють у самій партії, проте саме його шанси на тлі скандалу з Байденом виглядали краще, ніж у всіх.

Щодо Байдена, то він, як уже згадувалося, став в Айові четвертим, отримавши 15,8% голосів. А третьою прийшла Елізабет Уоррен (18,1%).

Але якщо підсумки кокусів у Айові (за результати яких, до речі, досі сперечаються) можна було списати на випадковість, то праймеріз у Нью-Гемпширі продемонстрували, що йдеться, скоріше, про тенденції.

Переможцем праймеріз цього разу став Сандерс, який отримав 25,9% голосів (результат не остаточний і не офіційний, підраховано 97% голосів). Але друге місце впевнено посів Піт Бутіджедж з 24,4% голосів. Третьою прийшла до фінішу сенатор США від штату Міннесота Емі Клобучар (19,8%), четвертою – Елізабет Уоррен (9,3%). Джозеф Байден, отримавши лише 8,4% підтримки, став п'ятим.

Байден – все?

Поразка на кокусах і праймеріз Джозефа Байдена експерти багато в чому пов'язують з історією навколо невдалого імпічменту Трампа.

"Невдала процедура імпічменту, швидше за все, вплине на політичні перспективи Джо Байдена, який став одним з основних фігурантів розслідування проти Трампа. Однак більшість інших основних кандидатів від демократів її наслідки майже не торкнуться. Така ситуація повинна зробити внутрішні вибори кандидата в президенти США від демократів більш цікавими, динамічними й конструктивними", – розповів у коментарі сайту "Сьогодні" політолог, експерт центру "Інпол" Максим Джигун.

Зі свого боку провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України Андрій Мартинов зазначає, що, швидше за все, в липні на з'їзді кандидатам від демократів доведеться шукати компроміси один з одним.

"Вже зрозуміло, що праймеріз максимально розколе партію і посварить її рядових активістів з "номенклатурою партійного апарату". Саме апарат Демпартії представляє Байдена як "досвідченого кандидата-центриста", який навіть обіцяє взяти республіканця у віцепрезиденти. Але серед рядових демократів більш популярний Берні Сандерс, якого республіканці взагалі вважають "соціалістом", – зазначив Андрій Мартинов у коментарі сайту "Сьогодні".

Хто такий Піт Бутіджедж

Зрозуміло, у світлі сенсаційних результатів праймеріз особливий інтерес викликає фігура нинішнього лідера гонки у демократів. Вважаємо, навряд чи в Україні раніше багато хто чув прізвище Бутіджедж. Рік тому, коли сайт "Сьогодні" готував матеріал про потенційних кандидатів від демократів (до речі, в ньому можна почерпнути відомості про Сандерса та Уоррен), наші експерти називали прізвище цього молодого політика, радячи звернути на нього увагу. Але на той час Бутіджедж, по-перше, ще не заявляв про своє висування. По-друге, його рейтинг не йшов ні в яке порівняння з визнаними фаворитами перегонів.

Здебільшого він "пас задніх" аж до сенсаційних результатів у Айові. І досі в загальнонаціональних опитуваннях Бутіджедж – лише п'ятий. З одним "але": в повній відповідності з аксіомою, що народ слідує за переможцем, останніми днями популярність Бутіджеджа вмить рвонула вгору, тоді як рейтинги невдах Айови і Нью-Гемпширу – Байдена і Уоррен – стрімко падають.

Піт Бутіджедж – досить незвичайний для американського традиційного суспільства політик. Йому 38, що вже незвично для настільки разючої політичної кар'єри. Випускник Гарварду, юрист за освітою. Офіцер розвідки ВМС США, герой війни в Афганістані. Наймолодший мер американського міста з населенням понад 100 тисяч (очолив мерію в 29 років). Відкритий гей, офіційно одружений на вчителеві середньої школи Частені Глезмані. Активний борець з расовою дискримінацією та іншими забобонами. Виступає за омолодження Демпартії та американської політики в цілому.

Буттіджич (праворуч) з чоловіком / Фото: Getty Images

Серед прихильників Бутіджеджа в США переважають люди з вищою освітою, довгий час опоненти в середовищі демократів намагалися навісити на нього ярлик "той, кого не обирають". Проте, як видно, ні відсутність серйозного партійного досвіду, ні молодість не заважають йому перемагати майже 80-річних Байдена і Сандерса, 70-річну Уоррен і 60-річну Клобучар. А може, навіть допомагають.

"Серед переваг Бутіджеджа – його молодість, чесність, принциповість, помірність. Певною мірою Бутіджедж – повна протилежність Трампа. Він, відкрито заявивши про свою орієнтацію, дав зрозуміти, що не бажає грати за старими правилами, і це може привернути на його сторону багатьох. Але, з іншого боку, Трамп, який виграв попередні вибори на гаслах про захист традиційних підвалин, безумовно, битиме по тому, що його опонент – гей", – зазначив у коментарі сайту "Сьогодні" аналітик Фонду "Демініціативи" імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський.

Про що промовчали перші праймеріз

За підсумками двох голосувань сформувалася пара впевнених лідерів. Піт Бутіджедж має 23 голоси делегатів загальнонаціональних зборів, Берні Сандерс – 21 голос. Ще три кандидати – Елізабет Уоррен (8 голосів), Клобучар (7) і Байден (6) – теоретично можуть втрутитися в гонку лідерів. Але є одне істотне "але". У кокусах в Айові та в праймеріз у Нью-Гемпширі не брав участь Майкл Блумберг. Який цілком може скласти конкуренцію Сандерсу і Бутіджеджу.

"Блумберг свідомо не брав участь у цих праймеріз, зосередившись на активній агітації в штатах, де праймеріз пройдуть у "супервівторок", – каже Петро Бурковський. – І його результати цілком можуть стати черговим сюрпризом. У порівнянні із Сандерсом, який для Трампа є "кандидатом мрії", Блумберг набагато більш незручний як опонент для чинного президента США".

Серед переваг Майкла Блумберга експерт називає великий досвід адміністративного управління (Блумберг понад десять років був мером Нью-Йорка), популярність як серед демократів, так і навіть серед поміркованих республіканців.

"Великою мірою ті прихильники Республіканської партії, які не сприймають Трампа, ставши перед вибором "Трам або Блумберг", обрали б останнього. Але і в Блумберга є слабкі сторони. Сандерс уже назвав його "кандидатом від Волл-стріт", і цим скористається Трамп. Крім того, Трамп битиме на те, що Блумберг – єврей", – каже Петро Бурковський.

За його словами, навіть якщо Блумберг під час кампанії не відтіснить Сандерса і Бутіджеджа з перших місць, то потрапити в список лідерів цілком може.

"При цьому, гадаю, якщо він стане третім, то для того, щоб перемогти в гонці, Сандерсу й Бутіджеджу доведеться домовлятися з ним. Можливо, йому запропонують посаду віцепрезидента", – зазначив Петро Бурковський.

Наступні праймеріз демократів пройдуть 22 лютого в Неваді і 29-го – в Південній Кароліні (на вибори в цьому штаті як на останню надію ставить Байден). Через неучасть Блумберга в перших праймеріз інтрига зберігається. І, очевидно, крапки над "і" розставить "супервівторок" – 3 березня, день, коли праймеріз пройдуть одразу в 14 штатах.

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024