Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 1847
4 вересня 2023

Кадрові ротації в Міноборони не вплинуть на комунікацію із Заходом у сфері військового співробітництва – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко, безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  прокоментував рішення Пезидента Володимира Зеленського замінити міністра оборони Олексія Рєзнікова на Рустема Умєрова. Про те, які причини цієї ротації в Мінобороні,  як ця заміна вплине на комунікацію із Заходом у сфері військового співробітництва  та які вимоги висуватимуться до Умєрова на посаді міністра оборони – в його інтерв’ю телеканалу «1+1» в рамках телемарафону.

Як зазначив  Тарас Жовтенко, ключові причини цієї заміни лежать у внутрішньополітичній площині, в питаннях, пов'язаних з тим, як організовуються і проводяться закупівлі для потреб збройних сил через Міністерство оборони. Насправді, це те, що належить безпосередньо до компетенції самого міністра оборони, який не керує військовими, але робить все для того, щоб військові були забезпечені всім необхідним для виконання тих суто військових завдань, які ставить перед ними військове керівництво, каже аналітик.

«Якщо говорити про зовнішній вимір, про те, чи вплине ця відставка на фактори, які пов'язані з тим, як Міністерство оборони комунікує з нашими західними партнерами, тут я думаю, що особливих проблем не буде. Хоча міністр Резніков в ролі зовнішнього комунікатора виступав максимально ефективно. Ми бачили, що він міг комунікувати не тільки з офіційних позицій як керівник міністерства, але також налагоджував досить хороший міжособистісний контакт зі своїми колегами, міністрами оборони інших країн, наших західних союзників. Але за великим рахунком ми маємо зрозуміти, що західна допомога, яку союзники направляють нам, і комунікація по лінії узгодження і отримання цієї допомоги, вкладаються в більш стратегічні політичні інтереси як України, так і союзників», – вважає він.

Тому, на його думку, особливих змін через кадрові ротації у Міноборони не буде. Тарас Жовтенко також нагадав, що майже одночасно з Україною змінився міністр оборони у Великій Британії, і в цьому сенсі ми також можемо бути впевнені, що зміна міністра не потягне за собою жодних змін у ставленні офіційного Лондона до російсько-української війни та продовження підтримки України.

«Ми бачимо? що насправді в даному випадку Україна наслідує  хорошу західну практику цивілізованих   країн, коли фактично ротація голови міністерства не змінює ключових стратегічних і політичних моментів, пов'язаних з функціонуванням цього міністерства, принаймні в даному випадку, якщо ми говоримо про зовнішньополітичний напрямок», – зауважив аналітик.

Тарас Жовтенко вважає, що при виборі нового міністра оборони враховувалися дві компетенції: бути менеджером і успішним комунікатором. І, на його думку, кандидатура Умєрова відповідає обом критеріям.

 «Акцент робився на його адміністративних навичках і здібностях, а також на його здатності бути успішним комунікатором. Тому що з точки зору потреб Міністерства оборони України на даному етапі є дві ключові вимоги до міністра оборони: бути хорошим менеджером, організувати внутрішню роботу міністерства таким чином, щоб не виникало додаткових питань про те, наскільки ефективно або наскільки законно працює міністерство в контексті забезпечення Збройних сил України всім необхідним. І другий момент - це зовнішня комунікація, вміння комунікувати з нашими західними партнерами, доносити до них потреби не тільки Міністерства оборони, а й безпекові потреби України в цілому, в частині забезпечення Збройних сил України. На даному етапі, враховуючи пріоритети нашої безпекової політики, ці два моменти є ключовими, і Умєров відповідає обом цим критеріям», – підсумував він.

Останні новини з категорії Коментарі

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024