Події
Перегляди: 2283
22 серпня 2013

Ірина Бекешкіна: "Найбільше ідентифікують себе з Радянським Союзом люди старшого віку, що проживають у Східному та Південному регіонах, а також ті, хто найбільш злиденні у нинішньому житті»

40,5% українців вважають життя в СРСР до 1985 року кращим  порівняно з нинішнім. Про це свідчать результати опитування фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва” та Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Респондентам було поставлено питання про те, чи згодні вони з твердженням, що було б краще, якби все залишалося так, як це було в СРСР до 1985 року. При цьому 39,3% не згодні з цим твердженням, а 20,2% не змогли відповісти.

На сході України простежується найбільша підтримка даного твердження, а саме 56,2% опитаних висловилися за, 31,3% – не згодні і 15% не змогли відповісти. Найменша підтримка даного питання у жителів західних областей, з них згодні 22,6% опитаних, 61,9% – не згодні, і 15,5% не змогли відповісти. У південних областях настрої респондентів розподілилися таким чином: 35,3% підтримують дане твердження, 31,9% – не згодні, і 32,8% – не змогли відповісти. У центральних областях “за” висловилися 41,8% опитаних, 38,4% не згодні і 19,8% не змогли відповісти.

За віковим параметром, найбільша кількість респондентів, які підтримують дане твердження, це люди, яким вже виповнилося 60 або більше років. Зокрема, з них 67% підтримують, 22,6% не згодні і 10,4% не змогли відповісти. Найменша підтримка простежується серед респондентів від 18 до 29 років. 14,5% молодих людей висловили згоду, 51,5% не згодні і 34,1% не змогли відповісти.

Коментуючи дані опитування, директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна сказала: «Ставлення до колишнього Радянського Союзу істотно залежить від двох чинників. Перший  – це регіональний,  тому що найбільше сумують за Радянським Союзом жителі Півдня і Сходу, а також Центру, найменше – жителі Заходу. Цей чинник є похідним від мови – тому що  майже половина російськомовних громадян вважають, що в колишньому Радянському Союзі було краще, серед україномовних  – така цифра значно менша і становить 18%.  Другий чинник – віковий:  чим старший респондент, тим більше він сумує за колишнім Радянським Союзом.

Однак ми простежуємо ще й значну  залежність ставлення до колишнього Радянського Союзу від матеріальних статків. Найбільше сумують за колишнім Радянським Союзом ті, кому зараз не вистачає на харчування. Це число сягає аж 60%. А серед тих, хто вважає себе більш-менш забезпеченим, цей відсоток значно нижчий. Тобто можна сказати, що за колишнім Радянським Союзом перш за все сумують ті, хто не знайшов себе у сучасному житті. А таких доволі багато. Крім того, в опитуванні стояло питання про те, з чим люди відчувають найближчу близькість – з Радянським Союзом чи Україною? І ми простежили ті самі залежності –  більше третини населення ідентифікують себе з колишнім Радянським Союзом¸ а не з Україною. І серед них найбільше ідентифікують себе з Радянським Союзом люди старшого віку, що проживають  у Східному  та Південному регіонах,  а також ті, хто найбільш злиденні у нинішньому житті».

Опитування проводилося з 17 по 22 травня, було опитано 2 010 респондентів старше 18 років по всій Україні. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024