Коментарі
Перегляди: 1898
23 грудня 2018

Ірина Бекешкіна: Громадянське суспільство у нас активне, але – нечисельне

 

Проблема відповідальності у суспільстві сьогодні дуже серйозна. Більше половини громадян відмовляються визнавати власну відповідальність за вибір Президента і народних депутатів.

«Це проблема не просто формування громадянського  суспільства, а і виховання,  – каже директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна,  коментуючи дані соціологічного моніторингу, проведеного Інститутом соціології НАНУ. – Тому  що, на жаль,  воно у нас сьогодні ще недостатньо розвинене й зріле. Воно активне, але нечисельне».

Очікування, що після подій 2013 року, громадянське суспільство зросте істотно кількісно, були, каже соціолог. Проте  не справдилися. Громадянське суспільство зросло лиш за інтенсивністю дій.

 «Я  б сказала, що у нас відбувається новий вид патерналізму, – акцентує громадська діячка.  – Люди не довіряють владі і державним інституціям. Але дуже сподіваються на волонтерів і громадські  організації – мовляв, нехай вони нам зроблять добре».

І все  ж кількість тих, хто вважає, що на владу впливати можна, зросла до 15%, зауважила Ірина Бекешкіна. Мало того –  більш ніж удвічі (з 20% до 40%) зросла готовність людей давати гроші на громадські потреби. І хоч це відбувається за принципом – ми  вам дамо гроші,  ви   дійте, а ми спостерігатимемо, проте раніше  такої готовності у суспільстві не спостерігалося.

 «Тобто, я б сказала, що помаленьку "повземо" вперед і в правильному напрямку», – зазначила соціолог.


Публічна дискусія «Моніторинг’2018: основні тенденції змін громадської думки» проводилась Інститутом соціології НАН України та Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

 

Останні новини з категорії Коментарі

Чи зміниться робота РНБО за нового секретаря Литвиненка та чому звільнили Данілова – відповідають експерти

Олексій Гарань і Володимир Фесенко розповіли, що очікувати від нового секретаря РНБО Олександра Литвиненка, чому звільнили Данілова та чи зм...
29 березня 2024

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024