Коментарі
Перегляди: 2036
15 вересня 2017

Ірина Бекешкіна: Безглузді рішення влади приводять її до цугцвангу

Про абсурдні дії влади, а саме те,  навіщо вона зробила Саакашвілі героєм, соціолог розмірковує у своєму  блозі на "Новому времени".

 

Я вважаю ситуацію навколо Міхеїла Саакашвілі дуже кепською. Мене, чесно кажучи, лякає, коли влада приймає безглузді рішення, що приводять її до цугцвангу, і незрозуміло: а що робити далі? Очевидно, коли приймається якесь рішення, слід передбачати  наслідки, результат. Я можу зрозуміти, чому було прийняте рішення позбавити Саакашвілі громадянства – очевидно, емоційне, очевидно, увірвався терпець, очевидно, образа взяла гору. Але ось на питання «Навіщо?» у мене немає відповіді. Пік його популярності в Україні давно минув, рейтинг партії був нижчий за 2%, і він поступово перетворювався на маргінальну фігуру – так, гучну, скандальну, але не небезпечну для влади. Ну і навіщо потрібно було робити з нього героя?

Саакашвілі  максимально використовуватиме тих, хто використовуватиме його

Події на кордоні взагалі нагадують театр абсурду. Ну як можна замінувати територію, яка постійно перебуває  в полі зору прикордонників? Навіщо взагалі було влаштовувати це шоу на кордоні і створювати скандальну відеокартинку, бажану на всіх телеканалах, і не тільки українських? Чому б не піти в цій ситуації найпростішим шляхом і під час проходження контролю просто забрати паспорт? Безглуздість рішень просто лякає.

Що в результаті? Думаю, рейтинги Саакашвілі та його партії підуть вгору. Електоральні соціологічні опитування показують, що половина населення не має партійних уподобань: вони або взагалі не збираються йти на вибори, або не визначились із вибором. Запит на «нових політиків» досить високий. Звичайно, Саакашвілі вже не такий і «новий». Але, з іншого боку, в ситуації «прориву» він публічно, на всю країну, проявив себе як людина абсолютно безшабашна, яка змітає на своєму шляху будь-які перешкоди, – якості, затребувані  сьогодні серед частини населення. І цей радикалізм досить затребуваний зараз і серед частини українського суспільства, втомленого від відсутності бажаних змін і різко негативно налаштованого проти влади взагалі, проти президента – особливо. Ось цих людей Саакашвілі може «перетягнути» на себе.

З іншого боку, він же особисто не може ні балотуватися на президентських виборах, ні брати участі в  парламентських. І тому очевидне бажання політичних лідерів з опозиції скористатися несподіваним везінням і заманити Саакашвілі у ролі союзника. Кому це вдасться? Поки складається враження, що Юлії Тимошенко. Та це й зрозуміло, вона –серед електоральних лідерів, і «зазивалок» у неї побільше. Наскільки тривалим буде це союз – сказати важко, адже непередбачуваність – одна з характерних особливостей Саакашвілі.

Чи можливий новий Майдан? Навряд

У той же час зрозуміло, що об'єднання політичних сил, які опонують президентові, навряд чи буде тривалим і стійким: у них спільний електорат, тому взаємна конкуренція неминуча. Тому «Шенгенський квартет» не стане подобою «Канівської четвірки» – відразу за президентськими виборами мають відбутися парламентські, і для успіху на парламентських виборах партії необхідно, щоб її лідер максимально «розкрутився» під час президентської виборчої кампанії.

І так, під час президентської кампанії Саакашвілі, який не може бути кандидатом, буде корисний – і мотор, і рупор, і водночас не конкурент! Однак чи прораховувався варіант, а що буде на виборах парламентських? Чи не забере політична сила, в назві якої буде «Саакашвілі» такі потрібні відсотки від учорашніх союзників? Життя показало, що вдячність – це не та якість, яка властива колишньому грузинському президентові.

Втім, усі ці роздуми мають сенс, якщо Саакашвілі залишиться в Україні. Що зробить влада? І що необхідно зробити? Не знаю. Особливість цугцвангу в тому і полягає, що правильних рішень просто немає.

Що зробить Саакашвілі? Як не дивно, але тут дії «того, кого важко спрогнозувати» спрогнозувати якраз легше. Він буде максимально використовувати ситуацію, організовувати протестні акції, брати участь у всіх можливих шоу, максимально використовувати тих, хто, в свою чергу,  використовуватиме його. Зрештою, у нього немає іншого виходу та інших можливостей для політичного майбутнього.

Чи можливий новий Майдан? Навряд. Поки влада обережна, пам'ятаючи, що справжній Майдан почався не з протесту студентів, а з їхнього побиття.

Хоча не можна виключати радикально-екстремістських акцій, тим більше, що дехто по сусідству міг би і посприяти такому розвитку подій.

Нарешті, хотілося б порадити деяким нашим політикам, що з азартом підраховують дивіденди від несподіваного подарунка від влади у вигляді розбурханого Саакашвілі, не забувати рахувати і втрати країни. І зайнятися чим-небудь кориснішим для держави, наприклад, спрямувати  свої зусилля на ухвалення  вкрай необхідних для країни законів і проведення необхідних для країни перетворень.

А Саакашвілі? Він справді комусь цікавий? Мені – ні. Щоправда, доводиться слухати через специфіку професії. Але, їй-богу, краще б сходити до цирку.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024