Коментарі
Перегляди: 3094
20 травня 2019

Інавгураційна промова Президента Зеленського – коментарі експертів «Демініціатив»

У своїй інавгураційній промові 20 травня Президент України Володимир Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду.


«Це, звичайно, дуже тривожно, адже не було сказано, на яких юридичних підставах розпускається парламент», – коментує BBC  Ірина Бекешкіна, директорка Фонду «Демократичні ініціативи».

За її словами, юристи вже коментували, що такі дії матимуть сумнівний характер. І в цій ситуації можливі два варіанти розвитку подій.

За першим – Верховна Рада погоджується на розпуск і це означатиме, що «Зеленський може не зважати на закони». «Він покаже, що може робити все, що завгодно, його рейтинги зростуть», – вважає пані Бекешкіна.

За другим сценарієм – депутати не визнають рішення президента і починаються суперечки та оскарження. «І це може затягнутися», – вважає експертка.

Вона теж прогнозує, що скоріше всього, вибори призначать на липень, що з точки зору доцільності не зовсім правильно. Адже багато людей буде у відпустках.

Говорячи в цілому про інавгураційну промову Зеленського, пані Бекешкіна сказала: «Вона викликає в мене велику тривогу: так збурювати народ – це непередбачувано, це може погано закінчитися».

 

Іноді, коли здається, що «краще все зруйнувати до нуля», можна не помітити іншого, більш небезпечного для країни,  сценарію. Так на своїй сторінці у Facebook  на інавгураційну промову новго президента відреагувала  Марія Золкіна, політаналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи».

«Золотий час для нового Президента. Будь-яке рішення або заклик до уряду чи Верховної Ради  ухвалите таке рішення,  зараз сприятимуть зростанню рейтингу Президента, будь-яка спроба опору таким «пропозиціям» призводитиме до того, що рейтинг цих «супротивників» піде взагалі в мінус.

Система та системні зв'язки – дуже специфічна конструкція. Якщо демократія стабільна та має внутрішні стримування, то хай би хто прийшов до влади, навіть з найбільш радикальними гаслами, не зможе нічого зробити, і просто далі так само, як і раніше, критикуватиме її, шукатиме внутрішніх чи зовнішніх опонентів та «винних». Але сама система вистоїть, змусить підлаштовуватися під себе та усталені правила гри. І це в уже розвинених демократичних суспільствах виступає запобіжником від хаосу та розбрату.

В країнах з транзитною демократією, де ми спостерігаємо вічний маятник політичних вподобань, де партія живе один-два виборчі цикли, де корупція стала частиною скелету держави і навіть її «подушкою безпеки» (так, коли державний механізм не працює, все можна «розрулити» корупційними зв'язками), є два основні варіанти розвитку подій.

Перший, коли система падає зовсім, у нуль, а другий – стає джерелом наживи для чергової влади і змінюється тільки зовнішня завіса. І ось тут основні небезпеки для держави і криються, бо іноді, коли може здаватися, що краще все зруйнувати до нуля, насправді можна не помітити, що де-факто реалізується сценарій номер два, а за спраглістю за змінами ти того й не зрозумів».

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024