Громадянське суспільство в період пандемії: як вона вплинула на громадську активність

Опитування
Перегляди: 8135
12 травня 2020
Read this article in English

Опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» з 15 квітня по 1 травня 2020 року серед представників громадських організацій. Загалом отримано 75 відповідей.

 Онлайн-пресконференція  «Громадянське суспільство в умовах пандемії COVID-19: як громадські організації справляються з новою реальністю?» проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

  • Опитані представники громадських організацій загалом оцінили теперішній рівень розвитку громадянського суспільства в Україні як середній.
  • Експерти зазначили, що спалах епідемії мав деякий вплив на громадянську активність людей, не погодилися із цим лише близько 20% (середній бал – 2,8 бала за 5-бальною шкалою від 1 – повністю погоджуюсь, до 5 – повністю не погоджуюсь).
  • Теза, що спалах епідемії показав людям їхні можливості та силу, набрала рівну кількість відповідей серед тих, хто погодився з нею, та тих, хто як погодився, так і ні.
  • Половина опитаних (50%) погодилася з тим, що пандемія  примножила у суспільстві те, що визначається як «соціальний капітал» –  людські зв’язки, солідарність, взаємодовіру та допомогла виробити навички та технології  самоорганізації.
  • Думки експертів щодо того, як ГО проявили себе  під час пандемії  розійшлися. Третина згодна з твердженням, що під час пандемії успішно проявили себе  і стали більш відомими у суспільстві низка громадських організацій та лідерів, третина вважає, що цього не сталося, решта дотримується проміжної точки зору.  Проте лише чверть експертів згодні з тим, що під час пандемії коронавірусу зародилися нові громадські рухи, організації та висунулися нові лідери і не вважають, що  істотно змінилася  впливовість у суспільстві партійно-політичних структур та незалежних громадянських структур.
  • Більшість погодилися й із тим, що боротьба з епідемію показала – громадяни готові давати гроші на те, що вони вважають важливим (37%) і лише 19% експертів не погодилися з цим.

  • Головними пріоритетами у діяльності громадських організацій в умовах пандемії експерти вважають контроль діяльності влади та захист соціально вразливих соціальних груп. Увага ГО має бути також сфокусована на тому, щоб надавати людям юридичну та іншу допомогу в обстоюванні своїх прав, проводити незалежні аналітичні дослідження та пропонувати способи вирішення соціальних проблем.
  • У більшості громадських організацій змінилася діяльність із розгортанням пандемії COVID-19 в Україні. Основним напрямом їхньої діяльності стало проведення інформаційного роз’яснення стосовно  пандемії.
  • Загалом опитані оцінили роль громадських активістів у суспільних змінах як високу – 7 із 10 максимальних балів.
  • На думку більшості опитаних експертів (70%), партнерство у спільній діяльності має бути основою у відносинах громадянського суспільства та держави під час кризи. Лише 20% вважають, що ГО мають зосередитися в цій ситуації на конструктивній критиці.
  • Половина опитаних бачить нові можливості для розвитку громадської активності у період пандемії COVID-19. Основними можливостями було виокремлено: налагодження співпраці з використанням новітніх технологій та дистанційних форматів, допомога вразливим групам населення та консультування, а також боротьба із фейками.
  • Серед основних механізмів, через які  громадські організації  можуть  найбільш ефективно  впливати на владу, більшість опитаних назвали: активну взаємодію з засобами масової інформації та звернення до світової спільноти та  міжнародних організацій. А також розробку і просування матеріалів з аналізу політики та відповідних рекомендацій та утворення сильних об’єднань (асоціацій, рухів) громадських  організацій.

  • Основними проблеми, які стоять сьогодні на шляху взаємовідносин НУО з владою  є: небажання влади йти на співпрацю, упереджене ставлення до НУО, пасивність і байдужість населення та непрозорість влади й відсутність інформації про її рішення.
  • Першочергово громадські організації повинні зосереджувати свою активність на захисті громадянських прав та свобод, а також на контролі за владою та протидії корупції.
  • Основною мотивацією, чому люди беруть участь у діяльності громадських організацій та об’єднань або створюють громадські ініціативи, опитані назвали захист своїх прав та реалізацію інтересів. На другому місці – громадський контроль за діяльністю органів влади, на третьому – турбота про загальне благо та допомога іншим людям.
  • Заважає участі людей у діяльності ГО або громадських ініціативах в першу чергу байдужість, пасивність людей до суспільного життя, а також загальна зневіра у власних можливостях захистити свої права та інтереси.

РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ У ТАБЛИЦЯХ І СПИСОК ОПИТАНИХ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024