Опитування
Перегляди: 1997
9 березня 2001

Громадська думка про уряд Віктора Ющенка (за результатами опитування в березні 2001 року)

Прес-конференція

Організатор: Фонд “Демократичні ініціативи”

Вівторок, 3 квітня 2001 року

у приміщенні УНІАН

(Хрещатик, 4)

                   Учасники:

Ірина Бекешкіна — науковий експерт Фонду “Демократичні ініціативи”, докторант Інституту соціології НАН України

Ілько Кучерів — директор Фонду “Демократичні ініціативи”

Проект

“Громадська думка як вимір відкритості українського суспільства” здійснюється за підтримки фонду Ч.Ст.Мотта (США)

Читайте матеріали цієї прес-конференції та аналітичні матеріали про соціальні процеси в Україні на порталі  intellect.org.ua.

Якщо ви хочете регулярно отримувати матеріали фонду “Демократичні ініціативи” електронною поштою, будь ласка, зверніться до нас за адресою dif@carrier.kiev.ua, і ми внесемо вас до свого списку розсилки.

Пам’ятайте головне:

Чотири обов’язкових запитання журналіста щодо опитування громадської думки:

  1. Хто проводив опитування?
  2. Коли?
  3. Кого опитував?
  4. Яка похибка?

 

  • Серед лідерів держави найвищу довіру має В.Ющенко, серед гілок влади - уряд
  • Позитивно діяльність уряду В.Ющенка оцінює 36% громадян України, негативно — 21%
  • Половина населення України (52%) вважає, що народні депутати повинні проголосувати за продовження повноважень уряду, 23% — відправити у відставку і ще 25% не визначилися
  • Прихильники усіх найвпливовіших політичних партій висловилися за подовження повноважень уряду Ющенка. Навіть серед прихильників Комуністичної партії думки поділилися навпіл: 38% — за продовження повноважень, 36% — за відставку 
  • Більшість — 67% — радять В.Ющенкові продовжувати виконувати свої обов’язки, не підтримуючи нікого із сторін політичного конфлікту
  • Опитані назвали В.Ющенка (17%) та П.Симоненка (11%) найбільш гідними бути наступним президентом України
  • Загальноукраїнське опитування було проведене Фондом “Демократичні ініціативи” та фірмою Социс від 16 до 24 березня 2001 року. Опитування проводилося за випадковою вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними характеристиками і охоплює усі реґіони України. Усього було опитано 1600 респондентів. Помилка репрезентативності не перевищує 2.5%.
  • За рівнем довіри серед керівних інституцій і керівників держави найкращий баланс довіри-недовіри має прем’єр-міністр Віктор Ющенко — 0 (28% — цілком дові­ряють, 28% — зовсім не довіряють). Далі йдуть:

Уряд України — –35% (10% довіри і 45% недовіри);

Президент Леонід Кучма — –42% (11% довіри і 53% недовіри);

Голова Верховної Ради Леонід Плющ — –44% (6% довіри і 50% недовіри)

Верховна Ради України — –61% (4% довіри і 65% недовіри).

 

  • Середня оцінка уряду Ющенка, поставлена населення за 5-бальною системою — 3.2 бали (де 1 — найнижча, 5 — найвища, 3 — середня). Позитивні оцінки виставили уряду 36% опитаних, негативні — 21%. Більшість респондентів — 42% — обрали середню оцінку 3.

Оцінка уряду Ющенка виявилася практично не залежною від віку, статі, рівня освіти та матеріального статусу респондентів.

Істотні відмінності в оцінці діяльності уряду Ющенка виявилися у залежності від реґіону. Найвище оцінили діяльність уряду Західному та Південно-Західному реґіонах* — 3.8 балів та Києві — 3.7 балів. Найнижчі оцінки були виставлені у Південно-Східному, Східному реґіонах (2.8 балів) та у Криму (2.6 балів).

Значні відмінності в оцінці уряду Ющенка виявилися у залежності від мови спілкування: україномовні респонденти оцінили діяльність уряду позитивно — 3.5 бали, російськомовні здебільшого негативно — у 2.8.

Виявилися також відмінності у ставлення до уряду Ющенка у залежності від віросповідання. Загалом віруючі позитивно оцінюють діяльність уряду (3.3 бали), невіруючі — більш негативно (2.9 бали). Найвищі оцінки виставили уряду ті, хто відносить себе до греко-католиків (4.0), української автокефальної православної церкви (3.8) та української православної церкви Київського патріархату — 3.4. Нейтрально діяльність уряду оцінюють ті, хто відносить себе до Московського патріархату — 3.0 та представники інших конфесій — 3.0

Позитивно оцінили діяльність уряду прихильники майже усіх політичних напрямів (націонал-демократів — 3.9 бали, соціал-демократів — 3.4 бали, соціалістів — 3.3 бали, прихильників захисту довкілля — 3.2 бали). Переважно негативно — ті, хто сповідує комуністичні ідеї (2.8 бали).

  • На пряме запитання, як повинні проголосувати депутати після звіту уряду, переважна більшість опитаних відповіли, що Верховна Рада повинна подовжити повноваження уряду — 52%. За відставку уряду висловилося наполовину менше — 23%, ще 25% не визначилися.

Єдиним реґіоном, де підтримується відставка уряду Ющенка, виявився Крим (54% — за відставку, 15% — проти).

За продовження повноважень уряду висловилися жителі всіх областей України. Найбільш рішуче на підтримку уряду висловилися жителі Києва (84%), Західного (81% ), Південно-Західного (71%), Північно-Західного (53%) та Центрального (57%) реґіонів.

Прихильники усіх найвпливовіших політичних партій вважають за потрібне подовжити повноваження уряду Ющенка. За це висловилося більшість прибічників НРУ, НДП та ПЗУ. Серед прихильників СДПУ(о) 21% — за відставку, 68% — проти; СПУ — 23% — за відставку, 53% — проти. І навіть серед прихильників Комуністичної партії думки поділилися навпіл — 36% — за відставку уряду, 38% — проти.

  • У дослідженні було також запропоновано оцінити, за тією ж 5-бальною шкалою, як уряду вдалося вирішити низку найгостріших проблем суспільства.

На погляд респондентів, уряду переважно вдалося:

  • Вчасно виплачувати пенсії та зарплати — 3.6 бали
  • Поліпшити стосунки з Росією — 3.2 бали
  • Поліпшити стосунки з Заходом — 3.2 бали
  • Забезпечити взимку тепло — 3.0 бали

уряду переважно не вдалося:

  • Підвищити рівень життя людей — 1.8 бали
  • Поліпшити соціальний захист населення — 2.1 бали
  • Поліпшити економічну ситуацію в країні — 2.3 бали
  • Забезпечити розвиток культури — 2.4 бали
  • Зупинити інфляцію — 2.6 бали
  • Провести ринкові перетворення — 2.6 бали

У оцінках деяких напрямів діяльності уряду є істотні реґіональні відмінності. Цікаво, що найбільш “холодними” реґіонами виявилися Південний, де задоволеними забезпеченням теплом взимку виявилося лише 20%, не задоволеними — 59% та Східний реґіон — (центр видобутку вугілля!) — 30% — задоволених і 53% — ні. А найбільш тепло було у Києві — 93% задоволених і жодного не задоволеного.

У мірі задоволеності розвитком культури найбільші претензії мали російськомовні респонденти (12% задоволених і 60% -ні, у порівнянні з 21% задоволених і 45% не задоволених серед україномовних) і російськомовні реґіони (Південний реґіон — 9% задоволених і 54% — ні, Східний — 12% і 54%, Крим — 19% і 57%). Проте зазначимо, що і серед україномовних респондентів і реґіонів все ж переважає незадоволення розвитком культури.

  • У сподіваннях на реальне поліпшення свого життя більшість покладається на себе — 54%, сім’ю та рідних — 37%, на бога покладається значно менше — 23%. Серед органів влади певні сподівання покладаються хіба що на уряд на чолі з Ющенком — 19%, на Президента покладають надії 6%, а на нинішню Верховну Раду — лише 1%. І навіть Верховна Рада, що буде обрана на наступних виборах, не тішить населення — на неї плекають надії 6% опитаних.
     
  • У погіршенні свого життя більшість респондентів схильні звинувачувати насамперед корумпованих чиновників — 46%, а також мафіозні структури — 35%. Серед владних інстанцій винними  вважають Президента Кучму — 31%, уряд — 23% та Верховну Раду — 17%. Значна частина звинувачує політиків, які розвалили СРСР — 19%. Цікаво, що кожний четвертий — 25% — вважає, що “винні ми самі, громадяни України”.
  • Більшість населення — 57% — вважає , що Україні потрібні ринкові реформи: 31% — швидкі і ще 26% — поступові. Повернутися до державної централізованої економіки пропонують 26% опитаних. Ці орієнтації прямо відбилися на оцінці уряду Ющенка: ті, хто підтримує швидкі зміни, дали уряду оцінку у 3.5 бали, прихильники поступових ринкових змін — 3.2 бали, а ті, хто пропонує повернутися назад — 2.9 бали.
  • Для більшості населення неприйнятним є авторитарний тип правління — на його підтримку висловилося лише 26% опитаних, проти — 56%.
     
  • Порівняно з опитуванням 1998 року значно поменшало тих, хто бажав би повернення до влади комуністів. Якщо у 1998 році бажали повернення до влади комуністів 32%, а проти виступали 38%, то зараз прихильників повернення комуністів до влади 28%, а противників цієї ідеї 50%.
  • У ставленні до “касетного скандалу” не відбулося істотних змін у порівнянні з опитуванням лютого цього року. Так само 45% опитаних вказали, що цікавляться цими подіями і досить з ними обізнані. На 5% зросла кількість тих, хто цікавиться, але ніде не може знайти потрібної інформації.
    У справжність аудіоплівок, як і у лютому, вірить 23%. На 4% зросла кількість тих, хто вважає їх підробкою (16% проти 12% у лютому).
  • Серед “пропозицій” щодо подальших дій Кучми у зв’язку з “касетним скандалом” явно переважають дві: піти у відставку і призначити позачергові президентські вибори — 25% і сісти за стіл переговорів з опозицією і мірно владнати ситуацію — 24%.
    Ці позиції прямо залежать від упевненості респондентів щодо справжності або несправжності аудіоплівок. Ті, хто оцінює плівки як справжні, пропонують Президентові піти у відставку. Громадяни, переконані, що це підробка, вважають, що Президент не повинен реагувати на скандал і продовжувати спокійно працювати

У ставленні до цієї проблеми громадян об’єднує неприйняття силових способів розв’язання конфлікту.

Серед реґіонів найбільш жорстко налаштований по відношенню до Президента Київ, де 38% опитаних вважають, що Президент має піти у відставку. Цю позицію підтримує також значна частина респондентів у Південному (31%) та Південно-Східному (28%) реґіонах. У решти думки поділилися, з деяким переважанням підтримки необхідності переговорного процесу. Єдиним реґіоном, де переважає точка зору, що Президент не повинен реагувати на скандал, є Крим — 26%, проте й там значна частина підтримує ідею переговорів — 21%.

  • “Поради” Ющенку у зв’язку з “касетним скандалом” досить одностайні. Дві третини громадян — 67% вважають, що він не має приймати чиюсь сторону, а продовжувати виконувати свої обов’язки, 13% вважають, що він має підтримати Президента і лише 4% радять йому приєднатися до опозиції.
  • Опитані назвали В.Ющенка (17%) та П.Симоненка (11%) найбільш гідними бути наступним президентом України; майже дві третини — 59% не визначилися в цьому питанні. Також називалися прізвища Н.Вітренко, О.Мороза, В.Медведчука, Л.Кучми та В.Пустовойтенка.

 

Загальноукраїнське опитування було проведене Фондом “Демократичні ініціативи” та фірмою Социс від 16 до 24 березня 2001 року. Опитування проводилося за випадковою вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними характеристиками і охоплює усі реґіони України. Усього було опитано 1600 респондентів. Помилка репрезентативності не перевищує 2.5%.

  1. Якою мірою Ви довіряєте…

 

Цілком довіряю

Наскільки довіряю, настільки й ні

Зовсім не довіряю

Не знаю такого

Важко відповісти

  1. Леоніду Кучмі

11

27

53

0

8

  1. Івану Плющу

6

22

50

10

12

  1. Віктору Ющенку

28

33

29

2

8

  1. Верховній Раді України

4

21

65

1

8

  1. Уряду України

11

34

45

0

10

  1. Як Ви оцінюєте діяльність уряду Ющенка?

Повністю позитивно................................................................................................................. 12

Переважно позитивно.............................................................................................................. 24

Важко сказати однозначно, позитивно чи ні.......................................................................... 42

Переважно негативно............................................................................................................... 15

Повністю негативно................................................................................................................... 6

Середній бал............................................................................................................................ 3.2

  1. А якщо оцінювати діяльність уряду за окремими напрямами, наскільки уряду вдалося вирішення таких проблем:

 

Повністю вдалося

Частково вдалося

Важко сказати однозначно

В основному не вдалося

Зовсім не вдалося

Середній бал

  1. Поліпшити економічну ситуацію в країні

0

22

20

27

31

2.3

  1. Провести ринкові перетворення

0

21

33

27

19

2.6

  1. Зупинити інфляцію

4

25

21

25

25

2.6

  1. Вчасно виплачувати зарплати і пенсії

16

50

14

11

8

3.6

  1. Поліпшити соціальний захист населення

1

13

18

29

39

2.1

  1. Забезпечити взимку тепло

11

31

24

17

17

3.0

  1. Підвищити рівень життя людей

1

9

14

29

49

1.8

  1. Поліпшити стосунки з Росією

3

38

40

11

8

3.2

  1. Поліпшити стосунки з Заходом

3

35

47

10

6

3.2

  1. Забезпечити розвиток культури

1

16

31

25

26

2.4

  1. На початку квітня Верховна Ради заслухає звіт уряду Ющенка, де вирішуватиметься, залишати цей уряд чи відправити у відставку. Як, на Вашу думку, повинен проголосувати ваш депутат?

Відправити уряд у відставку................................................................................................... 23

Подовжити повноваження уряду............................................................................................. 52

Важко відповісти...................................................................................................................... 25

  1. З ким або з чим Ви пов’язуєте сподівання на реальне поліпшення Вашого життя? (зазначте не більше 3-х варіантів  відповідей)

Покладаюся на самого себе..................................................................................................... 54

Сім’я і рідні.............................................................................................................................. 37

Бог............................................................................................................................................. 23

Уряд на чолі з Ющенком ........................................................................................................ 19

Співробітництво з Росією........................................................................................................ 15

Щасливий випадок................................................................................................................... 13

Друзі........................................................................................................................................... 7

Верховна Рада, яка буде обрана на наступних виборах ......................................................... 6

Президент України..................................................................................................................... 6

Допомога розвинених країн....................................................................................................... 5

Співробітництво з Заходом ...................................................................................................... 5

Уряд на чолі з іншим прем’єр-міністром ................................................................................ 4

Підприємці, бізнесмени............................................................................................................. 3

Нинішня Верховна Рада  України............................................................................................. 1

Інше............................................................................................................................................ 2

Важко відповісти........................................................................................................................ 4

  1. Якщо Ваше життя погіршується, то як ви вважаєте, хто у цьому винний? (не більше 3-х відповідей)

Корумповані чиновники.......................................................................................................... 46

Мафіозні структури................................................................................................................. 35

Президент Кучма..................................................................................................................... 31

Винні ми самі, громадяни України.......................................................................................... 25

Уряд України............................................................................................................................ 23

Політики, які розвалили СРСР................................................................................................. 19

Верховна Рада.......................................................................................................................... 17

Органи місцевої влади............................................................................................................. 11

Політична опозиція.................................................................................................................... 3

Міжнародна спільнота............................................................................................................... 1

Підприємці.................................................................................................................................. 0

Інше............................................................................................................................................ 2

Важко відповісти........................................................................................................................ 6

  1. Як Ви вважаєте, чи потрібні Україні ринкові реформи і якими темпами їх слід здійснювати?

Ринкові реформи слід здійснювати якомога швидше............................................................ 31

Ринкові перетворення слід здійснювати поступово............................................................... 26

Потрібні не ринкові перетворення, а повернення до державної централізованої економіки 26

Важко відповісти...................................................................................................................... 17

  1. Чи згодні Ви, що Україні зараз потрібне авторитарне правління (типу Піночета)?

Так............................................................................................................................................. 26

Ні............................................................................................................................................... 56

Важко відповісти...................................................................................................................... 18

  1. Чи хотіли б Ви повернення до влади комуністів?

Так............................................................................................................................................. 28

Ні............................................................................................................................................... 49

Мені це байдуже......................................................................................................................... 9

Важко відповісти...................................................................................................................... 13

  1. Як Ви вважаєте, хто гідний бути наступним Президентом України? (запитання ставилося як відкрите, прізвища називали самі респонденти)

Ющенко В................................................................................................................................. 17

Симоненко П............................................................................................................................ 11

Вітренко Н.................................................................................................................................. 3

Мороз О...................................................................................................................................... 2

Медведчук В............................................................................................................................... 1

Кучма Л...................................................................................................................................... 1

Пустовойтенко В........................................................................................................................ 1

Інші............................................................................................................................................. 5

Не відповіли............................................................................................................................. 59

  1. Скажіть, будь ласка, наскільки Ви довіряєте кожному із таких лідерів політичних партій?

 

Цілком довіряю

Наскільки довіряю, настільки й ні

Зовсім не довіряю

Не знаю такого

Важко відповісти

  1. Азаров М.

2

8

13

66

10

  1. Гладій М.

1

7

13

68

11

  1. Тимошенко Ю.

4

14

66

5

12

  1. Чиж І.

1

6

15

69

9

  1. Симоненко П.

19

26

41

3

11

  1. Стецько Я.

1

8

22

60

9

  1. Удовенко Г.

4

22

39

19

17

  1. Пустовойтенко В.

5

25

43

10

17

  1. Кононов В.

3

18

23

42

14

  1. Волков О.

0

6

24

58

11

  1. Кінах А.

2

11

16

59

12

  1. Пинзеник В.

4

19

34

27

16

  1. Тигипко С.

4

18

21

42

16

  1. Вітренко Н.

7

24

48

7

14

  1. Медведчук В.

6

24

34

19

17

  1. Мороз О.

9

29

41

5

16

  1. Костенко Ю.

4

19

30

31

17

  1. Журавський В.

2

10

16

60

13

  1. Чи цікавитеся Ви і чи знаєте щось про “касетний скандал” з аудіоплівками, де начебто записані голоси Кучми і керівників держави?

Так, цікавлюся і досить з цим обізнаний................................................................................. 45

Цікавлюся, але потрібної інформації ніде не можу знайти.................................................... 27

Мені це не цікаво...................................................................................................................... 19

Я про це взагалі нічого не знаю................................................................................................. 9

  1. Чи вірите Ви, що ці плівки з записами голосів справжні?

Так, цілком............................................................................................................................... 23

Вважаю, що це підробка.......................................................................................................... 16

Важко сказати, справжні чи ні................................................................................................. 49

Нічого про це не знаю.............................................................................................................. 12

  1. Як, на Вашу думку, має діяти у цій ситуації Президент Кучма?

Він повинен піти у відставку і призначити позачергові президентські вибори.................... 25

Він повинен піти у тимчасову відставку, до з’ясування обставин вбивства Гонгадзе......... 11

Він взагалі не повинен на це реагувати і продовжити виконувати свої обов’язки............... 12

Він повинен сісти за стіл переговорів з опозицією і мирно владнати ситуацію................... 25

Він повинен боротися з опозицією, але не силовими методами............................................. 4

Він повинен боротися з опозицією будь-якими методами, включаючи силові...................... 2

Мене це не стосується............................................................................................................... 8

Важко відповісти...................................................................................................................... 14

  1. А як, на Вашу думку, має поводитися у цій ситуації прем’єр-міністр Ющенко?

Він повинен повністю підтримати Президента...................................................................... 13

Він повинен приєднатися до опозиції....................................................................................... 4

Він не повинен нікого підтримувати, а продовжувати виконувати свої обов’язки.............. 67

Важко відповісти...................................................................................................................... 16

 


* У реґіони були об’єднані такі області:

Північний — Житомирська, Чернігівська, Київська

Центральний – Вінницька, Черкаська, Кіровоградська, Полтавська

Північно-Східний — Сумська, Харківська

Північно-Західний — Хмельницька, Волинська, Рівненська

Південно-Східний — Дніпропетровська, Запорізька

Західний — Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська

Південно-Західний — Закарпатська, Чернівецька

Південний — Одеська, Херсонська, Миколаївська

Східний — Донецька, Луганська