Опитування
Перегляди: 1791
12 липня 2007

Громадська думка населення України — червень 2007 року

Прес-конференція

“Громадська думка населення України — червень 2007 року”

12 липня 2007 року

Прес-центр інформаційного агентства “Інтерфакс–Україна”

Організатор прес-конференції — Фонд “Демократичні ініціативи”.

Питання до обговорення:

–      Рівень довіри до соціальних і державних інституцій

–      Рівень довіри до політичних лідерів

–      Виборчі рейтинги партій і блоків

–      Оцінки населенням стану демократії в Україні

–      Оцінки населенням ситуації з дотриманням прав і свобод в Україні

–      Оцінки населенням ситуації з корупцією в Україні

–      Чи контролюють громадяни владу в Україні?

Учасники:

§   Ірина Бекешкіна — науковий керівник Фонду “Демократичні ініціативи”;

§   Олександр Вишняк — керівник фірми “Юкрейніан соціолоджі сервіс”.

Результати дослідження громадської думки населення України

Загальноукраїнське опитування дорослого населення України провели Фонд „Демократичні ініціативи” та фірма „Юкрейніан соціолоджі сервіс” 19 червня – 2 липня 2007 р. Методом інтерв’ю опитано 2000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 2.2%.

Опитування фінансувалося коштом гранту Міжнародного Фонду „Відродження”.

  • Понад половину населення України (58%) вважає, що усе, що відбувається нині в Україні, прямує у хибному напрямку. У правильності курсу впевнені лише 18%, решта 24% не визначилися. Порівняно з передвиборним опитуванням листопада 2005 року кількість впевнених у неправильності шляху збільшилася, а у правильності — зменшилася.
  • У червні 2007 року громадяни України переважно не довіряли органам державної влади та держаним інституціям. Найбільше громадян не довіряють Верховній Раді України (баланс довіри-недовіри становить –46%), міліції
  • (–43%) та судам (–43%), прокуратурі (–38%), Конституційному суду (–29%), уряду України (–27%), місцевій владі (–21%). Дещо менші показники негативу у довірі до Президента України (–19%) та до Служби безпеки України (–13%). Якщо порівняти з передвиборним опитуванням, проведеним у листопаді 2005 року, то найбільших втрат зазнала довіра до Верховної Ради (погіршення балансу довіри-недовіри на 15%), зменшилася також довіра до судів (на 9%), Президента України (на 7%), міліції (на 7%), СБУ (на 7%).
  • Довіра переважає тільки стосовно неполітичних інституцій — церкви (баланс довіри-недовіри (+44%), Збройних сил України (+17%) та українських засобів масової інформації (+6%). Порівняно з кінцем 2005 року зросла довіра до Збройних сил (на 9%) та церкви (на 6%), а от довіра до українських ЗМІ впала на 10%.
  • В Україні немає жодного політика, якому довіряють більше, ніж не довіряють. Серед запропонованих респондентам кандидатур найменше довіри у них викликають Олександр Мороз (баланс довіри-недовіри становить –38%) та Петро Симоненко (–35%). Далі за рівнем негативу йдуть: Володимир Литвин
  • (–27%), Юлія Тимошенко (–27%), Юрій Луценко (–24%), Віктор Ющенко
  • (–19%), В’ячеслав Кириленко (–11%, щоправда значна частина опитаних, 23%, не знає цього політика). Найкращий баланс довіри-недовіри має Віктор Янукович (–5%), у нього ж і найвищий рівень повної довіри – майже 20%. Від листопада 2005 року найсуттєвіше погіршився баланс довіри-недовіри у Олександра Мороза (на 28%) та у Володимира Литвина (на 21%), дещо менше – у Віктора Ющенка (на 7%). Істотно зросла, у порівнянні з листопадом 2005 року, довіра до Віктора Януковича (на 18%) та до Петра Симоненка (на 17%).
  • Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі, 3%-й бар’єр подолали б такі партії чи блоки: Партія регіонів (33.3%), Блок „Нашої України”, „Народної самооборони” та „Правиці” (16.9%), Блок Юлії Тимошенко (16.9%), Комуністична партія України (5.7%). Серед інших партій менш ніж 3% набирають Блок Володимира Литвина (1.6%), Соціалістична партія України (1.3%) та Прогресивно-соціалістична партія України (1.2%). Проти усіх проголосували б 2.9% і ще 19% не визначилися з вибором. Відсотки подано у розрахунку до тих, хто виявив намір узяти участь у виборах.
  • Рівень демократичного розвитку України за 10-бальною шкалою (де „1” — диктаторський режим, а „10” — повна демократія) громадяни України оцінили у 5.26 бала (у травні 2004 року оцінки були дещо гіршими — 4.85 бала). Проте населення у більшості (60%) повністю або переважно не задоволене тим, як демократія функціонує в Україні. Водночас саме демократію населення вважає найбільш бажаним типом державного устрою — 45%, авторитарний режим підтримує значно менше — 21%, а для 15% тип політичного режиму значення не має.
  • Щодо прав і свобод, громадяни вважають реально існуючими в Україні право на свободу віросповідання (80%), право брати участь у мітингах та демонстраціях протесту (73%), право об’єднуватися у політичні партії (66%) та громадські організації (66%), право на свободу слова (64%), рівноправність жінок (61%) та національних меншин (50%).
  • Населення вважає, що реально в Україні не існує таких прав: права на гідний людини рівень життя (71%), права чинити вплив на рішення, які ухвалює влада (69%), права бути захищеним від сваволі влади (66%), права бути захищеним від злочинності (63%), права на справедливе судочинство (50%). Майже поділилися думки щодо наявності права обирати собі владу: 44% вважають, що таке право у народу існує, а 47% — що його немає. Якщо порівняти з травнем 2004 року, оцінки наявності прав і свобод поліпшилися, особливо стосовно права на мітинги і демонстрації (на 14%), права обирати собі владу (на 15%), права на свободу слова (на 12%), на справедливе судочинство (на 13%).
  • На противагу 2004 року, сьогодні більшість населення (57%) вважає, що в Україні існує свобода для діяльності опозиційних політичних сил (не згодні з цим 18%) і що у засобах масової інформації досить часто і дуже часто представлено точки зору як влади, так і опозиції (так вважають 58%, не згодні з цим 20%).
  • Громадяни України відчувають надзвичайно малу спроможність впливати на ситуацію у країні загалом та у містах і селах, де вони проживають, зокрема. Вважають, що можуть справляти вирішальний чи значний вплив на те, що відбувається в Україні, лише 4%, 35% кажуть про невеликий чи зовсім малий вплив, а 53% твердять, що взагалі жодного впливу на ситуацію у країні чинити не можуть. У містах та селах 4% опитаних вважають, що можуть чинити вирішальний чи великий вплив, 40% – невеликий і зовсім малий, а 45% — жодного. Дещо краща ситуація складається за місцем роботи: 19% можуть чинити вирішальний чи значний вплив, 38% — невеликий і зовсім малий,
  • 25% — жодного. Власне єдина сфера, де громадянин України відчуває себе хазяїном, — це сім’я, де 77% можуть справляти вирішальний та значний вплив, 13% — невеликий і зовсім малий, а 3% — жодного впливу.
  • Натомість і свою відповідальність українці відчують лише за свої сім’ї: 82% — дуже велику і доволі велику відповідальність, 9% — невелику і вкрай малу, 2% — жодної відповідальності. Щодо відповідальності за стан справ у країні, то ситуація значно гірша: лише 10% відчувають дуже велику і доволі велику відповідальність за те, що діється в Україні, 36% — невелику і вкрай малу, 38% — жодної відповідальності. Дуже велику і доволі велику відповідальність за те, що діється у містах і селах за місцем проживання, відчуває 13% опитаних, 41% — невелику і вкрай малу, а 33% — жодної відповідальності. За місцем своєї роботи українці більш відповідальні: 33% відчувають дуже велику і доволі велику відповідальність, 28% — невелику і вкрай малу, 19% — жодної відповідальності.
  • Рівень корупції у червні 2007 року громадяни оцінили як дуже високий — 39% і високий — 34% (у сумі — 73%). Ці оцінки навіть гірші, ніж у листопаді 2005 року (68%). Часто і дуже часто з корупцією стикалися 37% — майже стільки ж, скільки й у листопаді 2005 року (35%).

Результати опитування

Останні новини з категорії Опитування

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024