Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 1188
19 червня 2023

Формат “Рамштайна” набагато більший, ніж здається на перший погляд, — Тарас Жовтенко

Західні союзники готові підтримувати Україну на будь-якому етапі контрнаступу ЗСУ. І кожен крок української армії доповнюватиметься зусиллями партнерів і військовою та військово-технічною допомогою, яка забезпечуватиме перемогу українських військ на полі бою. Про це  в етері телеканалу FREEДОМ заявив Тарас Жовтенко, експерт з міжнародної безпеки Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, коментуючи підсумки 13-ї зустрічі у форматі «Рамштайн».

«Є два дуже важливих моменти. Насправді цей формат набагато більший, ніж здається на перший погляд. По-перше, вже сам факт того, що вдалося понад 50 країнам зібратися разом і регулярно щомісяця продовжувати ці зустрічі не просто у форматі обговорення якихось актуальних питань, які стосуються захисту України від російського військового вторгнення, або питань європейської чи глобальної безпеки. Це платформа, яка кожного місяця показує черговий практичний результат зі зміцнення обороноздатності України. І, врешті-решт, щодо того, як понад 50 країн цивілізованого світу можуть узгоджувати свої позиції не тільки в якомусь форматі політичному чи декларація намірів, а й узгоджувати конкретні кроки, до того ж досить складні та системні», — пояснив він.

Крім того, уточнив експерт, постачання озброєння — трудомісткий процес. Потрібно налаштувати всю цю машину, логістику, постачання боєприпасів, щоразу вивіряти постачання цих боєприпасів тощо.

«І все це підлаштовувати під перебіг бойових дій для того, щоб українська армія отримувала саме те, що потрібно для переваги над ворогом у цей конкретний момент часу», — додав Жовтенко.

На думку експерта, можна з великою впевненістю говорити, що цей механізм «Рамштайн» у середньостроковій перспективі стане одним із постійних інструментів НАТО.

«Фундамент “Рамштайну” як міжнародної ініціативи все-таки складають 31 держава-член НАТО. Тому Альянс прекрасно розуміє, що це механізм, що працює, яким можна дійсно практично в режимі реального часу з максимальною віддачею і з максимальним результатом допомагати країні-союзнику, яка не є членом НАТО, але яка потребує допомоги від Альянсу, від усього цього колективного ресурсу системи колективної безпеки. На жаль, пам’ятаючи про те, в якому світі ми живемо, Україна навряд чи буде останньою країною, яка вимагатиме такої допомоги від Альянсу, і якій Альянс буде змушений допомагати в такій ситуації. Тому, скоріше за все, що механізм “Рамштайна” рішеннями наступних самітів НАТО буде поступово вмонтований у систему євроатлантичної безпеки як інструмент, яким НАТО може бути більш активним гравцем у принципі в глобальній безпеці», — каже Тарас Жовтенко.

Тому що, додав він, виходячи тільки з інструментів Вашингтонського договору, який є фундаментом НАТО, Альянс усе-таки є більш оборонним союзом, а «Рамштайн» дає йому можливість бути більш проактивним і реагувати на ті загрози, які безпосередньо проти Альянсу наразі не спрямовані, але, тим не менш, потенційно можуть Альянсу загрожувати.

Експерт також зазначив інший важливий момент.

«Він пов’язаний із тим, що Україна очікує, принаймні від Вільнюського саміту, конкретних рішень, конкретних механізмів щодо гарантії безпеки нашої країни до того моменту, поки не буде ухвалено формальне й офіційне рішення про прийняття України до НАТО. І якраз продовження і така певна інституціоналізація механізму “Рамштайна”, тобто перетворення його на такий самодостатній із погляду міжнародного права і міжнародної політики інструмент, є однією з фундаментальних речей, які в принципі можуть гарантувати безпеку Україні на цей перехідний період», — висловився він.

Тарас Жовтенко підсумував, що, з одного боку, «Рамштайн» — це інструмент, який уже є, він працює, на нього згодні всі країни, які беруть у ньому участь. З іншого боку, це інструмент, який, з точки зору України, справді дає ефект.

«Тобто він є фактично фундаментом зміцнення обороноздатності нашої країни і боєздатності Збройних сил України. Тому мені здається, що ці два моменти в контексті майбутнього цієї ініціативи дуже важливі. І я думаю, що на Вільнюському саміті ми вже будемо приблизно орієнтуватися в тому, як наші західні союзники бачать цю ініціативу і цей механізм для себе, і, відповідно, які рішення щодо нього вони ухвалюватимуть», — резюмував експерт із міжнародної безпеки.

 

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024