Коментарі
Перегляди: 2188
10 травня 2018

Фейкові рейтинги впливають на спонсорів, а не виборців – Бекешкіна

Нещодавно директорка Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна заявила, що в Україні вже почалася виборча кампанія. Вона аргументувала це тим, що у ЗМІ, причому навіть в Інформаційних агенціях, з’явилися неправдиві результати соціологічних опитувань, нібито проведені фейковими фірмами. У коментарі “Українському інтересу” пані Ірина пояснила, навіщо комусь платити за несправжні рейтинги та як їх розпізнати.

Фейкові рейтинги – явище не нове. Вони постійно з’являються під час будь-якої виборчої кампанії. До слова, це доводить, що наша реальна соціологія непідкупна. Адже, здається, простіше заплатити за рейтинг певній соціологічній компанії, яка має певну репутацію і давно працює в Україні. Але не виходить. Тому люди і опускаються до фейкових опитувань.

Що нового цього року? Новина, яка розповідає про результати опитування, нібито з’являється на закордонному сайті з посиланням на іноземних соціологів. Це роблять для того, щоб підвищити довіру до інформації.

Однак, на думки виборців опитування хоч і впливають, але не вирішальним чином, а більше, як казав один політтехнолог, на спонсорів. Тобто – якщо у партії чи кандидата є шанси, то з’являться й фінанси.

Відрізнити справжній рейтинг від фіктивного дуже просто. Наприклад, я побачила новину. У ній посилалися на аналітичний центр, який нібито проводив це дослідження. Там було написано, що це “Брюссельсько-Український дослідницький інститут”. Відразу питання: а хто тоді в Україні опитував людей? Очевидно, що ніхто не буде відправляти до нас десант з 200 інтерв’юерів, щоб вони спілкувалися з жителями різних куточків країни. Значить, дослідження мала здійснити українська фірма. А яка? Жодних посилань. А потім виявила, що й такого «інституту», на який посилаються немає. Фікція.

Тобто, для початку ви маєте перевірити сайт компанії, що проводила опитування. Якщо сайту немає, то і фірми немає.

Ще один фактор: під час останньої виборчої кампанії у фейкових опитуваннях посилалися на громадські організації. Але ГО не можуть проводити опитування. Щоб зробити загальнонаціональне дослідження, треба мати загальнонаціональну мережу. Єдина організація, яка її має – це Центр Разумкова.

Якщо говорити про загальнонаціональні опитування, то у нас вже є відомі соціологічні фірми. Ви спитаєте: “А що, не може з’явитися хтось новий?”. Звичайно, може. Але про це відразу дізнаються інші соціологи. Процес створення нової компанії триватиме кілька місяців і він не залишиться непоміченим.

Такі фейкові рейтинги з’являтимуться і надалі. І це не має жодного відношення ані до соціології, ані до соціологів. Головне питання в тому, що ЗМІ публікують новини з неправдивими рейтингами. Вони відповідають за це. Тому журналістам треба детальніше перевіряти інформацію. Хоча б дивитися, чи існує ця, начебто, соціологічна фірма і чи вона взагалі проводила якісь опитування до цього?

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024