Події
Перегляди: 1682
25 червня 2021

Фейки, боротьба з дезінформацією та критичне мислення - відбувся черговий тренінг «Демініціатив»

15 та 16 червня на тренінгах Фонду «Демократичні ініціативи» стажерки з’ясовували, як вирізняти фейки, які їхні особливості та як їм протидіяти. Представники відомих українських фактчекінгових організацій розповіли про боротьбу з дезінформацією та інструменти, які можуть в цьому допомогти. Майстер-класи містили практичний елемент, тож дівчата мали можливість одразу випробувати набуті знання.

Перший тренінг вела команда «По той бік новин». Головна редакторка проєкту Альона Романюк розповіла про заснування цієї ініціативи та її перші кроки. Вона поділилась інформацією про те, як невеличка перевірка регіональних медіа вилилася у створення фейку, що набув загальнонаціонального розголосу.

Аналітик «По той бік новин» Сергій Одаренко та комунікаційна менеджерка Лілія Боднар вели розмову про вплив побутових фейків та важливість застосування критичного мислення у боротьбі з ними, а також інструменти, які використовують для перевірки інформації на правдивість.

Розмову про засоби фактчекінгу вів також і Артем Лаптієв - фактчекер проєкту StopFake. Журналіст демонстрував як за кадрами відео, метаданими фотографій та віддзеркаленими ілюстративними матеріалами знаходити першоджерело інформації та перевіряти її на правдивість. Також він розповідав про веб-архіви та корисність їхнього застосування.

Другий тренінг вів Роман Осадчук – аналітик DFR Lab. Він пояснював, як працювати з технічними даними на кшталт ІР-адреси та доменів, як знаходити зв’язки між сайтами та людей, які відповідальні за їхнє створення.

Також на цьому майстер-класі докладно розглядалася тема поширення фейків через соцмережі та методи відстеження зв'язків між інформацією на сайтах та її поширенням у соцмережах.

Про майстер-класи стажерка Лілія Вахняк каже таке: «Одні з найкорисніших у практичному вимірі тренінгів, які я послухала. Дуже вдячна кожному лектору за те, що поділилися своїми знаннями і цінними інструментами аналізу».

Ці заходи були проведені у рамках програми підвищення кваліфікації, яку проводить Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва для своїх стажерок, які беруть участь у роботі Фонду в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Олександра Ладиченко, стажерка ДІФ

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024