Європейська інтеграція України: динаміка громадської думки

Опитування
Перегляди: 7571
5 грудня 2019
Read this article in English

Загальнонаціональне дослідження громадської думки населення України було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з  Київським міжнародним інститутом соціології з 4 по 19 листопада 2019 року.  Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюється Україною. В результаті польового етапу була зібрана 2041 анкета. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Опитування було здійснено за фінансування представництва  Європейського Союзу в Україні.

Для порівняння наводяться результати загальнонаціональних опитувань, проведених Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з нашими партнерами – Центром Разумкова   та Київським міжнародним інститутом соціології.

  • Більшість громадян – 53% – певні,  що Україна повинна в перспективі приєднатися до Європейського Союзу, Євразійський економічний Союз з Росією, Білоруссю та Казахстаном обирають 13%, а 24% опитаних вважають, що Україні не варто приєднуватися ані до Європейського Союзу, ані до Євразійського.  Зовнішньополітична  орієнтація на Росію істотно впала  спочатку після анексії Криму, а особливо – після військової агресії Росії на Донбасі. Щоправда, більшість із тих, хто покладав сподівання на приєднання до союзів з Росією, перейшли до лав тих, хто вважає, що Україні не треба приєднуватися ані до Європейського, ані до Євразійського Союзів.
  • Найбільше орієнтація на Європейський  Союз підтримується у Західному регіоні (71%), явно переважає підтримка й у Центральному регіоні (60%), а от у Південному та Східному регіонах думки мешканців діляться. У Південному регіоні 32% підтримують орієнтацію на Європейський Союз і стільки ж – 31% – вважають, що Україні не варто приєднуватися ані до Європейського, ані до  Євразійського Союзів, а 24%  віддають перевагу Євразійському Союзу з Росією. Схожа ситуація  й на Сході: 34% за Європейський Союз,  30% – за неприєднання до жодного з Союзів, а 27% – підтримують орієнтацію на Євразійський Союз.
  • З-поміж  політичних сил істотно вирізняється партія «Опозиційна платформа – За життя», серед виборців якої явна більшість – 60% – вважає, що Україні слід приєднатися до Євразійського Союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном, і лише 8% підтримують орієнтацію на Європейський Союз.  Натомість найбільше прихильників європейської інтеграції серед виборців партії «Європейська солідарність» – 90%. Виборці партії «Слуга народу» теж переважною більшістю підтримують рух України до Європейського Союзу – 54%, а 22% вважають кращим неприєднання до жодного з цих Союзів.
  • Найбільше заважають Україні стати членом Європейського Союзу, на думку громадян, проблеми з корупцією (44%), недостатній економічний розвиток України (40%) та  низький рівень життя населення  (34%). Війну на Донбасі зазначили  20% опитаних.
  • Головне, що має зробити Європейський Союз для прискорення реформ в Україні – це «більше тиснути на українську владу в питанні реформ» – так вважають 22% населення (особливо у Західному регіоні – 34%).  Ще серед найбільш популярних «порад» – «більш відкрито  протистояти Росії» (15%),  «виявляти більший інтерес до захисту українського кордону і надати Україні зброю» (14%), «більше підтримувати українську талановиту молодь» (13%).  Зазначимо, що на Сході значна частина опитаних – 31% – не змогла дати відповіді на це запитання.

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024