Друга річниця Президента Зеленського: оцінки експертів та журналістів

Опитування
Перегляди: 3056
14 червня 2021

Експертне опитування «Друга річниця Президента Зеленського: оцінки експертів та журналістів» проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 18 травня по 8 червня 2021 р. Всього опитано 65 респондентів. 

Загальна оцінка діяльності Президента Володимира Зеленського. Загалом респонденти оцінюють діяльність Володимира Зеленського доволі посередньо. Середня оцінка діяльності президента за другий рік становить 3,9 бала за 10-бальною шкалою. Водночас, такий показник кращий, ніж за перший рік перебування його на посаді. Тоді респонденти оцінили ефективність діяльності глави держави на рівні 3,1 бала. 

Основні досягнення Президента Зеленського впродовж другого року його діяльності. Респонденти найбільш позитивно оцінюють закриття проросійських телеканалів – 81% опитаних відзначили це як досягнення. Так само помітно, що відносно схвалюється запровадження ініціативи держави «в смартфоні» – 47% позначок. Стосовно інших потенційних досягнень, то респонденти далекі від одностайності оцінки їх позитивного характеру.  

Основні невдачі Президента Зеленського впродовж другого року його діяльності. Опитані найбільш не задоволені слабкою кадровою політикою, провалами у політиці національної безпеки, а також відсутністю боротьби з корупцією.  Дещо менший, але також суттєвий відсоток респондентів нарікає на неуважність до питань управління та забезпечення Збройних Сил, а також несвоєчасне забезпечення країни вакцинами від коронавірусу. 

Оцінка ефективності діяльності президента в окремих сферах. Загалом респонденти оцінили діяльність Володимира Зеленського доволі низько в кожній із запропонованих сфер. Найгіршою є ситуація з кадровою політикою – цією сферою діяльності опитані незадоволені найбільше, саме тут найвищий відсоток респондентів поставив оцінку «1».  

Тим часом, другий рік Зеленського на посаді президента характеризується певним усередненням оцінок експертів та журналістів. За тими сферами, які були краще оцінені у торік, переважно фіксується падіння оцінок. Воднораз відбулось покращення за певними позиціями, які раніше були оцінені вкрай низько. Так, покращились оцінки у питаннях врегулювання збройного конфлікту на Донбасі, виконання повноважень Головнокомандувача та ведення зовнішньої політики. 

Підтримка конкретних рішень за період президентства Зеленського. Більш-менш одностайно респонденти підтримують наступні рішення: санкції РНБО проти В. Медведчука та Т. Козака, блокування телеканалів ZIK, 112, NewsOne (72% повністю підтримали таке рішення), а також санкції РНБО стосовно осіб, які за її версією причетні до контрабанди – основний відсоток опитаних розділився між відповідями «скоріше підтримую» та «повністю підтримую». Найбільший відсоток опитаних (38%) скоріше підтримує санкції РНБО стосовно осіб, які за її версією мають статус «злодіїв у законі», 20% – складно сказати, а 19% – повністю підтримують. Однак все ж таки більшість із перелічених ініціатив не знайшла підтримки в респондентів. 83% повністю не підтримують проведення «всеукраїнського опитування» з 5 питань у день місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. Переслідування громадян, які виступили на підтримку затриманих і засуджених активістів (справа Стерненка, справа Шеремета), зовсім не підтримали 70% опитаних. 

Ухвалення Верховною Радою України президентського закону про всеукраїнський референдум респонденти здебільшого або зовсім не підтримують, або скоріше не підтримують. Однак відсоток опитаних, котрі скоріше підтримують, виявився також відносно високим. У питанні про скасування президентом призначення суддями Конституційного суду України О. Тупицького та О. Касмініна відповіді розділилися: 30% скоріше підтримують, 27% скоріше не підтримують;  11% не підтримують зовсім, а 16% повністю підтримують, ще 17% було складно відповісти. 

Підтримка ідей та пропозицій команди Зеленського. Тут знову помітна тенденція до відхилення більшості ініціатив владної команди. Ідеї скорочення кількості народних депутатів до 300 осіб; проведення всеукраїнського референдуму щодо умов мирного врегулювання на Донбасі; внесення змін до Конституції України стосовно особливого статусу ОРДЛО; започаткування прямого діалогу із «ДНР/ЛНР», в тому числі через Консультативну раду в рамках Тристоронньої контактної групи у Мінську; підпорядкування Президенту Національного антикорупційного бюро та Державного бюро розслідувань; притягнення до кримінальної відповідальності екс-президента Петра Порошенка – всі ці ініціативи практично не знаходять підтримки в респондентів. Щодо розпуску Верховної Ради та оголошення позачергових парламентських виборів думки суттєво розділилися, але більшість все ж таки проти. Стосовно повного припинення переговорів із Володимиром Путіним щодо миру на Донбасі думки респондентів знову розділилися, але з невеликим відривом все ж більшість схильна не підтримувати таке рішення. 

Що стосується ідей, які здебільшого схвалюються, то це звільнення глави Офісу Президента України Андрія Єрмака, звільнення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, притягнення до кримінальної відповідальності екс-співвласника «Приватбанку» Ігоря Коломойського, демонополізація енергетичного ринку шляхом примусового розділення бізнесів Ріната Ахметова і/або Дмитра Фірташа. До того ж основний відсоток респондентів скоріше підтримує ідею зміни уряду та переформатування коаліції. 

Оцінка ефективності місцевої влади. Більшість респондентів оцінюють діяльність обласної державної адміністрації у своєму регіоні як переважно неефективну, тоді як в оцінці діяльності міської ради більшість голосів майже порівну розділилась між «переважно ефективна» та «переважно «неефективна».

Завантажити пресреліз з таблицями розподілів відповідей і списком опитаних експертів та журналістів.

Останні новини з категорії Опитування

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024