Вибори близько: чого чекати? - опитування експертів

Опитування
Перегляди: 2491
4 вересня 2018

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 27 серпня по 3 вересня 2018 року провів опитування політичних експертів, соціологів та журналістів на предмет майбутніх виборчих кампаній. Метою опитування було з’ясувати думки експертів щодо майбутніх виборів Президента та Верховної Ради, перспективи ухвалення виборчого кодексу, а також сформувати рекомендації стосовно змісту майбутніх передвиборчих дебатів. Всього опитано 42 експерти.

  • Опитані експерти скептично оцінюють перспективи ухвалення в цілому виборчого кодексу №3112-1. Половина опитаних вважають, що він не буде ухвалений взагалі. І хоча частина опитаних все ж вважають, що такий кодекс може бути проголосований, більшість із них  переконані, що він стане суттєво гіршим після внесення правок.
  • Абсолютна більшість опитаних експертів вважають доцільним впровадження гендерних квот на виборах до Верховної Ради, однак лише чверть експертів  вважають такі квоти справді обов’язковими.
  • Абсолютна більшість опитаних експертів вважають, що майбутні вибори Президента хоч і не пройдуть без порушень, але вони  не матимуть вирішального впливу на результати. Водночас, стосовно майбутніх парламентських виборів експерти  менш оптимістичні – більше третини з них вважають, що порушення на виборах зможуть суттєво викривити результати голосування.
  • Більшість опитаних експертів виступають за жорстке регулювання політичної реклами, однак не за повну її заборону.  Найбільш критично експерти ставляться до телевізійної та зовнішньої (біл-борди, сіті-лайти) реклами, і відносно нейтрально до реклами в Інтернеті та соціальних мережах.
  • З огляду на те, що не всі потенційно рейтингові кандидати підтвердили свою участь у Президентських перегонах, список претендентів може коригуватись. У експертів  майже немає сумнівів щодо участі у виборах чинного Президента Петра Порошенка, екс-міністра оборони Анатолія Гриценка та лідера «Опозиційного блоку» Юрія Бойка. На вибори також скоріш за все піде лідер «За життя» Вадим Рабінович. Щодо екс-прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та співака Святослава Вакарчука більшість експертів  вважає, що вони, найімовірніше, не братимуть участі у перегонах. А от щодо  Володимира Зеленського та мера Львова Андрія Садового у експертів  немає чіткої позиції.
  • Всі експерти  погодились щодо важливості  передвиборчих дебатів між основними конкурентами на посаду Президента. При цьому експерти солідарні  у тому, що такі дебати мають бути обов’язковими.
  • Більшість експертів зазначила, що майбутні дебати між претендентами на пост Президента повинні вестися стосовно тих тем, за які безпосередньо відповідає Президент: зовнішньої політики та оборони (передовсім у питанні військового конфлікту). Водночас, враховуючи великий суспільний запит стосовно діяльності Президента та його команди, необхідною є конкуренція позицій щодо економічного розвитку, загальної дискусії з приводу конституційної реформи, боротьби з корупцією та гуманітарної політики.


СПИСОК ОПИТАНИХ ЕКСПЕРТІВ

Андрушків Андрій

Ануфрієв Юрій

Баб'юк Ігор

Бекешкіна Ірина

Бєлий Дементій

Бистрицький Євген

Борзило Інна

Бут Юрій

Гарань Олексій

Гончар Михайло

Гонюкова Лілія

Горбань Юрій

Думанська Віта

Жернаков Михайло

Замятін Віктор

Кермач Руслан

Кірєєв Микола

Коліушко Ігор

Кот Роман

Кошель Олексій

Кузьмич Богдан

Линник Наталія

Мелешевич Андрій

Микитюк Юрій

Паніотто Володимир

Петро Бурковський

Пономаренко Володимир

Радченко Євген

Рибаченко Віктор

Рибачук Олег

Романюк Анатолій

Стуканов Сергій

Сухарина Андрій

Таран Віктор

Тищенко Юлія

Ткачук Андрій

Тузов Дмитро

Фесенко Володимир

Філяк Ярослав

Чоловська Олександра

Чорний Ігор

Юрчишин Ярослав

 

 ЗАВАНТАЖИТИ З ТАБЛИЦЯМИ


 

Останні новини з категорії Опитування

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023

Демократія, безпека та соціальне становище: думка респондентів в Одеській області у 2023 році

Звіт за результатами регіонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політично...
9 листопада 2023