Події
Перегляди: 1109
19 листопада 2020

Експерти з’ясовували, що таке згуртованість суспільства та як її вимірювати

Під час дискусії у Прес-центрі Українського кризового медіа-центру експерти шукали відповіді на питання “Що таке згуртованість суспільства та як її вимірювати”.

_ASS0934

Модератор дискусії – Денис Андрущенко, Фонд Лідерів, м.Черкаси

Голова представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні Даніель Зайберлінг озвучив загальний інструментарій та методологію виявлення рівня суспільної згуртованості в Німеччині. За його словами, там рівень суспільної згуртованості досить високий. Він запевнив, що йому буде дуже цікаво послухати про цей рівень в Україні.

_ASS0957

Сергій Шаповалов, аналітик Фонду “Демократичні Ініціативи”

Аналітик Фонду “Демократичні Ініціативи” Сергій Шаповалов розповів, що в українському суспільстві яскраво виражене явище соціального песимізму:

“Якось, готуючись до одного із обговорень судової реформи, я аналізував результати опитування про обізнаність і ставлення людей до судової реформи. 40% наших громадян сказали, що вони нічого не знають про зміст реформи та її перебіг. При цьому, більшість із них (60%) сказали, що реформа провалилася. Тобто, вони нічого не знали про реформу, але вважають, що вона провалилася. Це є виявом тотальної зневіри в те, що влада може робити щось конструктивне. Суспільство перетворюється на сукупність індивідів, які вважають решту своїх співгромадян, владу, бізнес і т.д. ворогами, які намагаються один одного обдурити, нажитися на один одному. У результаті, із таким суспільством дуже важко рухатися вперед в одному напрямку”.

_ASS0967

Йосип Зісельс, учасник ініціативної групи “Перше грудня”

Відповідаючи на питання, чим відрізняються категорії «згуртованості» від категорій «єдності», «солідарності», «спільності», учасник ініціативної групи “Перше грудня” Йосип Зісельс висловив думку, що всі вони є похідними від нашої колективної ідентичності.

“Це більш такий глибинний стан, який можна позначити, як цивілізаційна ідентичність”, – переконаний він.

За словами пана Йосипа, наша колективна цивілізаційна ідентичність тривалий час формувалася у колоніальному стані.

“У колоніальному стані виховуються певні риси народу. Бо колонія знаходиться під потужним силовим впливом метрополії, яка і є основою для цієї імперії. Жорстокість імперії руйнує зв’язки між групами, руйнує групи, які утворювалися природнім чином, руйнує навіть зв’язки із родиною. Вона не тільки не сприяє згуртованості, єдності та солідарності, а навпаки – імперська ідея руйнує всі ці зв’язки і намагається їх уникнути. Нам треба перейти від цього стану – від стану євразійської ідентичності в якій ми перебували протягом 300-т років, до європейської ідентичності, яка формувалася поряд, і також на нас впливала, особливо на західні регіони України”.

_ASS0987

Анатолій Ткачук, директор з питань науки та розвитку Інституту Громадянського Суспільства

Директор з питань науки та розвитку Інституту Громадянського Суспільства Анатолій Ткачук висловив думку, що згуртованість, це психологічний аспект.

“Багато років велося соціологічне дослідження “Соціальний монітор”, і там було таке питання “Як ви ставитеся до жителів інших регіонів?” та “Як ви ставитеся до жителів Білорусі, Росії?”. Цікава річ, що в нас були регіони, де жителі краще ставилися до громадян іншої держави, ніж до земляків з інших регіонів. Це свідчить про “хворобу” згуртованості та ідентичності.
Інше питання – рівень довіри до органів влади. Якщо людина не довіряє органам влади, вона на підсвідомому рівні починає не довіряти державі взагалі.
А третя позиція – це асиметрія розвитку. Коли в нас одні регіони мають багато економічних ресурсів, а інші регіони бідні, і там нічого не робиться, це також погано, і це впливає на згуртованість”,
– розповів Анатолій Ткачук.

Усю дискусію між експертами можна переглянути у відеозаписі:

Джерело: УКМЦ

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024