Коментарі
Перегляди: 1265
13 червня 2023

Єдиною гарантією безпеки для України є чітке слово НАТО, що Україна вступає до Альянсу в 2024 році – Петро Бурковський

Про можливі сценарії катастрофи на Каховській ГЕС, чому такий масштабний теракт не отримав відповідної реакції міжнародної спільноти, чого очікувати Україні від саміту НАТО у Вільнюсі та які гарантії безпеки може мати Україна, з огляду на подібні техногенні катастрофи – ці та інші питання в етері «1+1» в межах телемарафону обговорили Петро Бурковський, виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Валентин Гладких, політолог, Валерій Кондратюк, голова Служби зовнішньої розвідки України (2020-2021), начальник ГУР МОУ (2015-2016), начальник департаменту контррозвідки СБУ (2014-2015).

Підриваючи Каховську ГЕС, Росія керувалася гібридною логікою і мала кілька цілей, організовуючи цей теракт. Про це під час дискусії сказав Петро Бурковський. За його словами, руйнація Каховської ГЕС  не була суто військовою атакою, коли ворог, підриваючи греблю, має на меті знести війська противника, які, наприклад, форсують Дніпро.

«В таких  діях була би військова логіка, – пояснив аналітик. – У тому, що зробили росіяни, логіка гібридна. І її перша мета – залякати союзників України,   показати Заходу, що Росія  почала підніматися  драбиною ескалації  і наступними кроками можуть бути теми,  близькі до ядерної зброї». 

Другою метою дій ворога, на його думку, було використання техногенних катастроф  як інструменту ведення війни:

«Я думаю,  що коли російські фахівці, які ще не виїхали  з країни,  прорахували, що там буде знижуватися вода, то відповідно – виникне  питання про Криворізьку ТЕС, про посуху в Херсонській та Запорізькій областях, про  Запорізьку АЕС. Тобто все це  означає примус союзників України сісти за стіл переговорів,  щоб зупинити оце підняття драбиною ескалації».  

Третьою метою  цього теракту, на думку аналітика,  було не просто знищення українців, а провокація страху, відчаю та  розбрату в українському суспільстві.  

 «Гібридність їхньої атаки полягає у тому, що вони знищуватимуть людей, щоб люди почали бентежитися, почали звинувачувати владу, що влада не підготувалася,  не запобігла цьому теракту, не врятувала людей.  Тобто цей  меседж, що українська влада погана, скерований на те, щоб розколювати суспільство.  Це ще один напрямок гібридної атаки», – вважає аналітик.

Він також зазначив,  що після підриву Каховської ГЕС  під водою опинилися не лише українські землі, ця катастрофа змила всі  контраргументи про можливість переговорів чи то «перемир’я по-корейськи», про які останнім часом знову заговорили на Заході.

«Все це вибиває цей козир і показує, що Путіну це не потрібно, йому потрібно продовження війни.  А мовою переговорів він хоче розколоти наших союзників на тих, хто злякається, і тих, хто далі  нас підтримуватиме,  щоб зменшити базу нашої підтримки. Це єдина мета усіх переговорів», – каже аналітик.

Протидіяти таким діям ворога він радить, зокрема, на міжнародних майданчиках. Петро Бурковський  переконаний, що те, що  партнери України не відреагували належним чином на цей теракт, теж було однією із цілей Росії – вбити клин  між нами і міжнародними організаціями. Але відповідь світу  після такого воєнного злочину, коли фактично  використано зброю масового знищення і ту «червону лінію», про яку заявляв світ, перейдено, має бути рішуча.

«Попереду Вільнюський саміт НАТО... Я думаю, зараз ідуть інтенсивні непублічні переговори. А питання стоїть руба – Україна стає членом НАТО в 2024 році чи ні? Це буде гібридна відповідь Кремлю – ви зробили крок,  ви перейшли «червону лінію», тому для нас теж більше не існує «червоної лінії», що НАТО стоїть на кордонах Росії, а Україна, зокрема, стає членом НАТО», – ділиться своїм баченням позитивних рішень  Петро Бурковський.

Він пояснив, якщо Вільнюський саміт НАТО ухвалює таке рішення, то вже до саміту має іти підготовка й надання Україні відповідних засобів.  Це буде першою відповіддю. Друга відповідь  полягає у тому, що Україна та її союзники повинні вести розмову про зняття всіх обмежень на  удари українських військ по центрах ухвалення рішень в  Росії.

Не менш важливим аргументом може бути й реакція  Китаю щодо цієї катастрофи, вважає Петро Бурковський.

«В Китаї  дуже стежать за Заходом, і це ми теж маємо використовувати в контраргументах з нашими союзниками, мовляв, подивіться, Китай стежить за тим, як ви реагуєте на  штучно створену катастрофу. На Далекому Сході є багато можливостей зробити те саме. Якщо ви зараз не поставите Росією на місце, Китай використає це проти вас у цьому регіоні», – розмірковує аналітик.

Він вважає, що такі аргументи можуть спрацювати на те, щоб Україні надали і далекобійні ракети,  і пришвидшили постачання F-16.

«І якщо у нас є Міжнародний легіон у сухопутних силах,  то, можливо, він може  бути і в повітряних силах. І літаки можуть почати діяти вже влітку чи навіть восени», –  оптимістично заявляє Петро Бурковський.

Він наполягає, що позиція українських дипломатів  і президента України на Вільнюському саміті НАТО має бути твердою – єдиною гарантією безпеки для України є  чітке слово  НАТО,  що Україна вступає до Північноатлантичного альянсу в 2024 році, а до того отримає всі гарантії, в тому числі  від ядерної атаки і наступних спровокованих катастроф.  На питання, що це можуть бути за гарантії, Петро Бурковський відповів:

«Не лише в ядерній зброї вся сила. У Росії є супутники, вони можуть раптово впасти на землю, і Росія залишиться без очей. У Росії є інтернет-мережі, і вони можуть вийти з ладу.  Електростанції в Росії, які залежать від тих же електромереж, можуть припинити роботу... Тобто є ціла низка засобів, і, звісно, санкції. У Сполучених Штатах залишається одна ядерна опція – скасувати будь-яку торгівлю Росії у доларах, євро і валютах цивілізованих країн.  Ця ядерна опція може дуже швидко  поставити Росію на коліна». 

Петро Бурковський пояснив, що цих санкцій досі не було застосовано, бо багато хто не очікував того,  що сталося на Каховській греблі:

«Нам треба пояснювати світу,  що  катастрофа може статися  не лише в Україні, і якщо ви справді вірите, що Путін підіймається по драбині ескалації,  то Україна – це лише одна сходинка на ній, і хтось може бути наступною».

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024