Тарас Тарасюк

Сфера академічних інтересів: дослідження політичного насилля, радикалізація, екстремізм та політики протидії тероризму. У рамках роботи досліджував радикалізацію суспільно-політичних рухів в Україні.

Коментарі
Перегляди: 1946
31 серпня 2023

Єдиний фактор, який справді дестабілізує російський режим – це Сили оборони України – Тарас Тарасюк

Чому довкола поховання Пригожина так багато  таємниць і чи впливають прильоти  по Росії на психіку росіян – телеканалу Espreso.TV прокоментував аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Тарас Тарасюк.

На думку аналітика, українцям варто менше звертати увагу на те,  чи справді це був Пригожин, вбили його чи ні, і загалом  менше цікавитися конспірологічним  фасадом цієї історії.

«Швидше за все це був він, його вбили, і немає особливих підстав вважати інакше.  Тому що  немає сенсу влаштовувати  інсценування заради того, щоб відправити Пригожина кудись в Африку  або іншу країну. Це не виглядає раціональним, якщо ми говоримо про те, що росіяни можуть бути раціональними в плані вбивств когось, хто їм заважає,  навіть якщо це один із їхніх військових лідерів», – пояснив Тарас Тарасюк. 

Він також вважає, що помилково сприймати історію заколоту як подію, яка мала вплинути і змінити хід війни. 

«Це нормально, що українці мають великі сподівання на те, що з Росією щось станеться, але треба розуміти, що основним і єдиним фактором,  який справді дестабілізує російський режим, є Сили оборони України.  Ніяких інших дієвих,  ефективних факторів, які можуть ослабити або зруйнувати режим Путіна, знищити російський імперський проєкт, протидіяти російському імперіалізму, фактично немає», – вважає аналітик.

Він також нагадав, що в  історії Росії було багато заколотів, але з точки зору політичної науки важко порівнювати різні епізоди Росії як один і той же режим.

«Тому   порадіти з історії заколоту в Росії українці  можуть, але треба  залишатися  раціональними щодо цього», – робить висновок Тарас Тарасюк.

Важко також відповісти на питання, чи впливають обстріли російських територій на психіку росіян, каже аналітик.

«Швидше за все на якусь соціальну категорію це впливає, тому що це лякає бізнес,  це лякає людей фізично.  З іншого боку,  якщо подивитися на ретроспективу від повномасштабного вторгнення, від 24 лютого 2022 року, то якщо ця війна  проти України не змусила росіян вийти на протест, якщо хвилі мобілізації не змусили їх  виразніше показувати своє невдоволення, не варто сподіватися, що обстріли суттєво щось змінять», – вважає Тарас Трасюк.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024