Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 1260
1 грудня 2023

Є стратегічний консенсус з боку країн-членів Альянсу, що Україна має бути в НАТО — Тарас Жовтенко

Північноатлантичний альянс готує порядок денний, який стосується якнайшвидшого входження України в НАТО. Наразі не йдеться про те, треба це робити чи ні, немає дискусій щодо термінів вступу України до Альянсу, а є стратегічний консенсус з боку країн-членів НАТО. Про це, коментуючи в ефірі телеканалу FREEДОМ проведення засідання Ради Україна — НАТО, заявив безпековий аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

За його словами, члени Північноатлантичного альянсу впевнені, що Україна має бути в НАТО, і затягувати процес вступу не варто.

“Затягувати нераціонально, тому що в такий спосіб і країни НАТО, і Захід посилають кремлівському керівництву не зовсім коректний, м’яко кажучи, сигнал про те, що насправді путінська військова агресія проти України, повномасштабна війна, — це якраз той чинник, який стримує, насамперед Альянс, від ухвалення політичного рішення з приводу майбутнього членства України в НАТО. Але в принципі, з точки зору кремлівського керівництва, це логіка, за якою Росія повинна продовжувати цю саму повномасштабну війну, тому що це та страховка від майбутнього членства України в НАТО, яка насправді працює. І є всі передумови думати, що насправді країни-члени НАТО прекрасно розуміють цю логіку, і вони прекрасно розуміють, що з цією логікою потрібно щось робити”, — зазначив Тарас Жовтенко.

Експерт заявив, що дискусії, які зараз точаться в політичній площині, спрямовані на те, щоб знайти формулу, яка влаштує й Україну, і Північноатлантичний альянс — формулу максимально швидкого входження України в НАТО.

“І ось якраз на сьогоднішньому засіданні Ради Україна — НАТО проводиться обговорення таких реформ. Там п’ять основних пунктів, які включають політичний сектор, економічний сектор, сектор безпеки та оборони, соціальні моменти й те, що стосується принципів функціонування системи національної безпеки України. Альянс має своє бачення того, які пріоритети мають бути розставлені в тому, як Україна реформує всі сторони свого функціонування держави для того, щоб відповідати по максимуму тим стандартам НАТО, які Альянс зараз для себе вважає пріоритетними”, — повідомив експерт.

Жовтенко нагадав, що під час саміту НАТО у Вільнюсі було сказано: Україну приймуть до Альянсу як постійного члена без плану дій щодо членства.

“Тобто це — максимально скорочена формула руху України до НАТО. І це станеться тоді, коли Альянс бачитиме для себе відповідні умови”, — додав він.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024