Події
Перегляди: 1845
1 жовтня 2013

Донецьк до комунікації готовий!

У Донецьку відбувся черговий  (4-й) тренінг із низки семінарів «Відкритий діалог: ЗМІ, неурядові організації та державні інституції. Використання нових комунікативних можливостей»,  що їх  проводить Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» за підтримки Відділу преси, освіти та культури  Посольства США в Україні. Особливістю заходу стала найбільша кількість учасників від початку проекту. На донецькому семінарі, в якому взяли участь і представники Луганської області,  зареєструвалося 34 учасники.

Перед початком семінару Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» провів анкетне опитування щодо очікувань та побажань для організаторів. З’ясувалось, що  питання комунікацій, застосування нових технологічних можливостей та інструментів, правове регулювання сфери комунікацій та соціологічні дані (як їх розуміти та застосовувати) цікаві й важливі для всіх учасників.    На їхню думку, ті можливості, які вони зараз застосовують,  недостатні для роботи в сучасних умовах.  Цікаво ще відзначити активну участь у проекті представників державних органів влади. У Донецьку їх було понад 80%. Така активність держслужбовців стала можливою завдяки підтримці проекту керівниками центральних органів влади  – Секретаріату Кабінету Міністрів України та Держтелерадіо  України.

Представники ЗМІ та громадських організацій, які також були слухачами тренінгу, позитивно відзначили таку ініціативність комунікативних служб державних органів. За словами Ірини Гамбарян, що представляла інформаційні ресурси briit.net, briit.info, donbass.name,  семінар був дуже корисний, бо він дав змогу поглянути на держслужбовців не тільки як на функціонерів, які діють у межах чітких правил, а як на людей, котрі   прагнуть новацій у своїй діяльності. «Мені приємно, що вони хочуть дізнатися щось нове і зробити ті послуги, що надаються їхніми структурами,  доступнішими для людей. Дуже радує, що саме так багато держслужбовців  прийшли  на цей семінар»,  – стверджує представник ЗМІ.

 

 

А от для держслужбовців,  більшість із яких вперше відвідують подібні заходи, семінар  став як відкриттям  нових можливостей  у  їхній роботі. «Високопрофесійні лектори чітко і доступно донесли нам інформацію про нові комунікативні інструменти, завдяки яким можна буде розширити рамки спілкування з громадськістю», – каже Наталя  Морозова, що представляє  місцеве управління Міндоходів.

 

 

 

До слів колеги  додає Марина Колоскова  з донецького управління Пенсійного фонду: «А ми проведемо спочатку навчання наших технічних співробітників щодо того,  як налагодити роботу соцмереж, аби вони давали більшу користь. Крім того, проаналізуємо стан нашого сайту на предмет спілкування з людьми».  

 

А от Сергія  Петренка на семінарі найбільше цікавила тема використання даних громадської думки.  «На вході в Донецьке обласне управління лісового та мисливського господарства,  де я працюю заступником начальника управління ,  ми роздаємо відвідувачам  анкету, –  розповідає Сергій. –  Ставимо там  запитання про полювання, збір ягід, грибів, аби мати уявлення про ставлення людей до цих  видів тихого і не тихого полювання. Діє в нас й  інтерактивна анкета на сайті. Розуміємо, що це несправжня соціологія, але в такий спосіб усе ж дізнаємось,  що хвилює людей.  А на подібних семінарах є можливість поспілкуватись з фахівцями й отримати поради, як краще запровадити опитування, як не помилитися в тлумаченні отриманих даних» , – каже Сергій Петренко.

Завідувач сектору взаємодії зі ЗМІ та громадськістю Головного  управління Держземагентства у Донецькій області  Юлія Бушна  каже, що їй не треба переконувати своє керівництво у застосуванні нових комунікативних можливостей. «Керівництво у нас мислить прогресивно. У соціальних мережах, зокрема  на Фейсбуці, ми маємо свою сторінку. Але вона  мало активна. Тепер я знаю, як її просувати далі. Цікавою була й інформація про соціологічні дослідження. Ми проводимо гарячі лінії, прес-конференції. Але цього у наш час недостатньо. Тренінг підкинув ще низку ідей та інструментів, які  застосовуватимемо  у спілкуванні з громадськістю», –  ділиться враженнями Юлія.

 

По завершенні проекту експерти та аналітики Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»  опрацюють та проаналізують анкети всіх учасників семінарів для вироблення практичних та методичних рекомендацій.

Юрій Горбань

 

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024