Події
Перегляди: 2926
22 квітня 2014

Донбас – це Україна

 Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» разом із партнером – Національним інформаційним  агентством Укрінформ – провів чергові круглі столи у рамках проекту «Україна під прицілом кремлівських ЗМІ. Проблеми інформаційної безпеки України».  Цього разу місцем проведення заходів стали «гарячі» міста України – Луганськ та Донецьк.

Загальний висновок проведених дискусій – незважаючи на прояви сепаратизму в цих регіонах, Донбас є невіддільною частиною єдиної України. Такий висновок можна зробити не тільки з даних соцопитувань, в яких  відокремлення області (регіону) від України та приєднання до іншої держави поділяють на Донбасі лише  18% опитаних.

Спілкування з різними категоріями населення краю – студентами, таксистами, експертами – підтвердило, що люди на Донбасі  хочуть спокою, хочуть жити в українській державі й прагнуть, щоб швидше припинились провокації та втручання у наші внутрішні справи з боку іншої держави. Гасла: «Федералізм», «Двомовність», «Донецька республіка» – тут хоч і звучать, але,  як кажуть, «широкими масами не заволоділи». Хоча справді є багато запитань до центру – і з приводу комунікації Києва з  регіонами, й щодо  чіткішого розподілу владних повноважень, й питання  люстрацій  та соціальної політики. Актуальними для східного регіону також є  питання інтеграції до Євросоюзу  та вступ до НАТО.

   Надзвичайно   змістовним був круглий стіл у Луганську, що відбувався за сприяння правозахисного центру  «Поступ» та регіонального представництва Центру UA. Особливістю його проведення стала ініціатива експертів не читати лекцію перед аудиторією, а вислухати самих луганчан – викладачів, громадських діячів, журналістів, депутатів місцевих рад.

 

 

Як зазначила Наталя Датченко (програма Бібліоміст), попри інформаційні провокації проросійських сил, що буцімто київська влада збиратиме податок на відбудову Майдану, закриватиме шахти та заводи, луганці не хочуть ставати частиною Росії.  Водночас місцеві активісти критикують центральну владу за те, що вона погано пояснює людям, чому такі дорогі бензин, долар, продукти харчування. «Вони говорять загальними фразами про кризу, сепаратизм, геополітику тощо, а людям потрібні відповіді на конкретні життєві питання», – стверджує громадська активістка.

 

  

 

За словами депутата Луганської міської ради Сергія Давидова, завдання місцевих активістів – «переключити» невдоволеність центральною владою й більше звернути увагу місцевих жителів на повне банкрутство місцевої та попередньої влади. Адже хто як не вона винна в тому, що в регіоні роками не розвʼязувалися найактуальніші проблеми  – безробіття, стан доріг та злочинності, надзвичайно занедбані обʼєкти соціально-комунального господарства.

 

 

«Луганщина сьогодні надзвичайно заполітизована, коли прості, побутові історії, на кшталт, поганого стану доріг, стають предметом глобальної дискусії», –  каже експерт Юрій Золкін.  На Луганщині є вакуум народної довіри, адже попередніх можновладців люди  вписали на місцеву «дошку ганьби». На його думку, потрібні нові лідери, котрі матимуть авторитет у місцевих жителів.

 

 

 

Фахівець із державного управління Віктор Філіповський вважає, що в регіоні склалася напружена інформаційна ситуація. Адже незважаючи на рішення суду про відімкнення російських каналів, місцеві кабельні оператори  відновили їхню трансляцію. Погані справи й з місцевими мовниками. Обласне телебачення, на думку експерта, продовжує висвітлювати події з позицій попередньої влади – Партії  Регіонів. «Люди – в рабському становищі, вони хочуть порядку й простих рішень найважливіших життєвих потреб, – твердить Віктор Філіповський. – Київ у своїй інформаційній політиці  має не обмежуватись тільки новинами «з печерських пагорбів», а більше звертати увагу на життя регіонів».

Учасники круглого столу  внесли свої пропозиції до рекомендацій, які  Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» збирається узагальнити та оприлюднити після завершення проекту.

Незвично, а саме в студентській аудиторії, відбувся круглий стіл в Донецькому національному університеті. Майбутні політологи, історики та міжнародники вислухали експертів – професора  Національного університету «Києво-Могилянська академія», наукового  директора Школи політичної аналітики Олексія Гараня,   Голову  комітету «Рівність можливостей», професора Інституту журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка Олександра Чекмишева, професора, директора Інформаційного центру ЄС в ДонНУ Ігоря Тодорова, політичного аналітика Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марію Золкіну.

Європейська інтеграція України, втуп до Північно-Атлантичного Альянсу, люстрація скомпрометованих представників попередньої влади – ось теми, що найбільше хвилюють студентів. Молодь підтримує єдність України й бере активну участь у суспільно-політичному житті Донецька.

Наступним маршрутом «Демініціатив» у реалізації проекту щодо інформаційної безпеки України стануть міста Херсон та Миколаїв.

 

Юрій Горбань  

 

 

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024