Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 352
12 лютого 2024

Для України Мюнхенська конференція буде прологом до Вашингтонського саміту НАТО: про очікування розповів Тарас Жовтенко

Мюнхенська безпекова конференція для України стратегічно буде прологом до Вашингтонського саміту НАТО. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив безпековий аналітик  Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

“Стратегічно нинішня Мюнхенська безпекова конференція буде таким собі прологом до Вашингтонського саміту НАТО, тому що насправді цей майданчик завжди використовували для того, щоб у такій більш неформальній, неофіційній атмосфері обговорити основні стратегічні моменти, які стосуються регіональної та глобальної безпеки, і, відповідно, потім, за результатами цих обговорень, уже ухвалювати рішення та обговорювати їх на таких інституційних міжнародних майданчиках, як, наприклад, Північноатлантичний альянс, Європейський Союз чи Організація Об’єднаних Націй”, — сказав він.

На думку Жовтенка, на цьогорічній конференції учасники обговорять питання, які стосуються розвитку подій на полі бою в Україні в контексті того, наскільки західні союзники готові продовжувати підтримувати Збройні сили України й нарощувати цю підтримку.

“Є певні проблеми, наприклад, з тим, наскільки Вашингтон зможе утримувати лідерство в цій військовій підтримці, з одного боку, а з іншого боку, наскільки європейські союзники готові максимально швидко та оперативно долучитися для того, щоб, скажімо так, компенсувати те, що Вашингтон насправді відходить на другу або навіть на третю роль у цих процесах. Ну і, відповідно, глобальна ситуація з безпекою у світі, наскільки взаємопов’язані конфлікти, які відбуваються в різних регіонах. Війна Росії проти України, триваюче протистояння між Ізраїлем й терористичним рухом ХАМАС, загрози для безпеки в Латинській Америці, та сама Венесуела і Гаяна, напружена ситуація на Північнокорейському півострові”, — сказав безпековий аналітик.

Він наголосив, що ключові гравці, які вносять дестабілізацію в регіональну безпеку, пов’язані між собою.

“Тобто це все ніби ланки одного ланцюга, тієї “осі зла”, яка вже сформована. Це Москва, Тегеран, Пхеньян, ну і, відповідно, їхні союзники в різних регіонах, вони так чи інакше підключені до цих процесів глобальної дестабілізації. Я думаю, що стратегічно цьогорічна Мюнхенська безпекова конференція буде зосереджена насамперед на тому, як Захід може системно відповідати на ці виклики глобальної безпеки. Тому що всі прекрасно вже розуміють, що точкові зусилля гасити одну кризу, поки розгорається друга за участю практично тих самих акторів, насправді це контрпродуктивно, і потрібно виробляти якусь загальну стратегію, яка потім лягає на рамку того ж Північноатлантичного альянсу, і вже діяти в практичній площині всім разом”, — вважає Тарас Жовтенко.

Він переконаний, що зараз головна мета Кремля — роз’єднати західних союзників, вбити клин між Сполученими Штатами Америки та Європейським Союзом, щоб послабити обидві сторони й створити ситуацію, коли Захід не зможе реагувати на нові кризи.

Останні новини з категорії Коментарі

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024