Події
Перегляди: 2041
2 березня 2017

Дії громадськості в миротворчих процесах обговорили у Відні

28 лютого 2017 року у Відні відбулося засідання учасників Мережі діалогу з громадянським суспільством «Як забезпечити ширшу участь у процесі мирного врегулювання в Україні?».

Мета зустрічі – обговорити роль громадянського суспільства, й зокрема  жіночих груп, у миротворчій діяльності та суспільних процесах, спрямованих на встановлення і підтримання миру в Україні. Учасники зустрічі виробили  рекомендації для ЄС, його держав-членів, ОБСЄ й інших міжнародних інституцій щодо сприяння інклюзивним процесам мирного врегулювання з урахуванням гендерних аспектів і довгостроковій миротворчій діяльності в Україні.

Директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна під час зустрічі відзначила,  що ефективність   впливу громадськості  на миротворчі процеси  визначатиметься тим, наскільки  точно цей конфлікт на Донбасі розуміють загалом  у світі.

 «Слід усвідомлювати, що все-таки  ключовою фігурою в збройному конфлікті на Сході України  є Росія, яка намагається втримати Україну в зоні свого впливу – бо  без України Росія не зможе бути імперією, – пояснила Ірина Бекешкіна. – Сподіватися, що громадськість  – як українська, так і російська – може вагомо вплинути на цей  конфлікт, навряд чи варто. Вирішити його можна спільними зусиллями, зокрема солідарною позицією ЄС і США  у їхньому впливі на Росію. А роль  громадянського суспільства – пояснити міжнародній спільноті  це й те, що саме відбувається на Донбасі».

Сфери,  в яких можуть мати  вплив громадські організації, зокрема й жіночі групи –  це  насамперед налагодження  діалогу з певними сегментами українського суспільства, які мають інакшу світоглядну позицію,  наприклад з тими, хто не підтримує європейську  інтеграцію, чи й досі не збагнув ролі Євромайдану, вважає громадська активістка. «Найбільш важливо сьогодні  вести постійний діалог  з населенням  звільнених територій і  тих, які перебувають у «сірій зоні». І коли ми говоримо про можливі дії громадськості в контексті її впливу на конфлікт, який триває на Донбасі, то саме такий діалог  може бути найбільш впливовим і  ефективним», – наголосила Ірина Бекешкіна.

Останні новини з категорії Події

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024

Легендарна соціологиня Ірина Бекешкіна увійшла до рейтингу NV «Люди десятиліття»

Видання NV склало список співвітчизників, які відіграли провідну роль в Україні за останнє десятиліття, куди ввійшла й Ірина Бекешкіна
18 травня 2024

Нове глобальне партнерство: що треба врахувати Україні задля розширення співпраці з Катаром – Марія Золкіна

Марія Золкіна підбила підсумки візиту української експертної делегації до Катару, проведеного в межах проєкту "Нове глобальне партнерство дл...
10 травня 2024

Виклики європейської політики пам’яті про Другу Світову в контексті російсько-української війни — експертне обговорення

Матеріали круглого столу «Ніколи знову? Виклики європейської політики пам’яті про Другу світову в контексті російсько-української війни».
9 травня 2024