Події
Перегляди: 1348
11 грудня 2018

Декорупцію здійснюватимемо разом!

Корупція, за даними опитування,  завжди входила в трійку проблем, які заважають розвитку держави.  І саме невирішеність цієї проблеми   є однією  з причин падіння довіри до влади і більшості державних інституцій.

Про це Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи», сказала  під час  конференції «Декорупція України»,  яку   Transparency International Ukraine  організувала 7 грудня з нагоди  Міжнародного дня  боротьби з корупцією і яка  стала підсумком 5-річчя антикорупційних реформ.

Водночас боротися проти корупції, за словами соціолога,  громадяни більше готові довірити  простим людям, ЗМІ та неурядовим організаціям.  В обʼєднанні зусиль  громадських організацій, медіа та західних донорів  бачить перспективу й Ірина Бекешкіна, пропонуючи такі спільні дії:

По-перше,  під  час передвиборчої кампанії президента запитувати у кожного з кандидатів, чи  є в нього чітка, зрозуміла та реалістична програма боротьби з корупцією. Що він буде робити з СБУ,  з судовою  реформою, яка гальмує вже пʼятий рік, тощо.

По-друге, треба тиснути на владу і змусити довести до логічного кінця гучні  корупційні справи, а також справи антикорупційних активістів,  щоб кожен факт нападу на  них був встановлений, а замовні  вбивства   – розкрито.

 «Людей відлякує від боротьби з корупцією безкарність,  – каже  Ірина Бекешкіна. –  Тому поки у нас не буде справедливих рішень по цих справах, суспільство буде впевнене, що корупція залишається у безкарною. А також люди боятимуться займатися цією діяльністю».

Антикорупціонери роблять державну місію, яку повинна робити держава,  переконана соціолог,  тому розслідувати напади на антикорупційних корупціонерів – має бути також  актом  державної діяльності.

По-третє,  щоб суспільство не розчаровувалося, що ніякого успіху у боротьбі з корупцією немає,  ЗМІ мають показувати факти покарання корупціонерів. «Адже потроху у нас, хоч не топ-корупціонерів, але саджають, – зауважує  Ірина Бекешкіна. – І всі ці факти мають бути відомі – як, коли і за що, і  чим можна за це поплатитися».

По-четверте, донори теж повинні контролювати ті кошти, які вони виділяють країні на конкретні справи,  і робити це разом з громадськими організаціями та журналістами, яким довіряють, публічним.

По-пʼяте, аналітичні організації можуть аналізувати практики і пропонувати технології, які роблять отримання хабарів важкою справою.

 «Ми багато можемо зробити, якщо діятимемо разом, а головне   – ми маємо рушії, які можуть нам допомогти у боротьбі з корупцією», – підсумувала Ірина Бекешкіна.  

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024