Події
Перегляди: 2199
5 квітня 2019

Дебати про дебати

Експерти, журналісти та представники штабів кандидатів у президенти продебатували необхідність дебатів кандидатів у президенти перед другим туром  виборів. Власне, в сенсі необхідності дебатів дскусії не вийшло, всі учасники  обговрення зійшлися на думці, що вони потрібні для того, щоби виборці могли оцінити, що пропонує той чи інший кандидат, яка його позиція і наскільки він підготовлений до тієї відповідальності, яку несе за собою посада Президента і Верховного  головнокомандувача Збройних Сил України.

«Виборці хочуть, щоб публічні  дебати між кандидатами у президенти відбулися, а головне –  щоби ці дебати були змістовними», –  розпочав дискусію «Дебати кандидатів у Президенти: чи потрібні виборцям  і про що?» її модератор   Олексій Гарань, науковий керівник Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, представник громадського об’єднання  «Виборча рада.UA». Він повідомив, що «Демініціативи» провели опитування громадян, результати якого засвідчили – виборці недостатньо поінформовані щодо пропозицій кандидатів із тих чи інших важливих суспільних проблем, тому саме дебати для них можуть відіграти роль  інструменту критичного мислення  і допомогти визначитися зі своїм вибором.

 

 

  74% українців цікавляться дебатами кандидатів у президенти сьогодні 
 

Ірина Бекешекіна, зазначила, що цікавляться дебатами кандидатів у президенти сьогодні  74% українців.  За її словами, якщо теледебати між кандидатами відбудуться, 42% опитаних громадян дивитимуться їх у будь-якому разі та ще 31% – якщо ці дебати будуть цікавими і змістовними. А серед найважливіших тем: як досягти миру на Донбасі (42%), як подолати корупцію в Україні (40%), я домогтися зростання економіки (40%), якою є програма розвитку України на роки  президентства (39%) та які проблеми країни кандидат в президенти  вирішуватиме в першу чергу(31,5%).

Соціологиня повідомила, що результати дослідження свідчать, що виборці недостатньо поінформовані щодо пропозицій кандидатів із тих чи інших важливих суспільних проблем, особливо виборці Володимира Зеленського. Зокрема, пропозиції щодо встановлення миру на Донбасі добре відомі лише 20% виборців Зеленського (40% виборців Порошенка); пропозиції щодо політики стосовно Росії добре відомі 18% виборців Зеленського і 51% виборців Порошенка; стосовно реформи Збройних сил – відповідно 10% 48%; щодо європейської інтеграції – 22% і 61%; щодо вступу до НАТО – 16% і 62%. Найменше обізнані виборці щодо можливих кадрових призначень обох кандидатів: вважають, що добре знають про це лише 18% виборців Зеленського і стільки ж виборців Порошенка; пропозиції своїх кандидатів щодо реформування судів та правоохоронних органів знають 14% виборців Зеленського і 28% виборців Порошенка.



 

Олексій Гарань нагадав, що відповідно до постанови ЦВК, теледебати між кандидатами мають відбуватися в студії Національної суспільної телерадіокомпанії України, і за законом  про вибори президента  проводяться в останню п’ятницю перед днем повторного голосування між 19 та 22 годинами в прямому ефірі, тривалістю не менше 60 хвилин.
 

Теледебати 19 квітня на Суспільному обов'язково відбудуться
 

Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія  заявив – теледебати 19 квітня обов'язково відбудуться на Суспільному.

«19 числа  між 20:00 і 21:00 дебати будуть проведені у будь-якому варіанті. Тобто, мається на увазі, навіть незалежно від того, чи будуть кандидати, ми маємо цей час використати», – сказав Аласанія.

Водночас він  наголосив, що Суспільне готове розглядати будь-які інші варіанти проведення теледебатів і відкрите до пропозицій, які пролунали публічно.

Як відомо,  кандидат у президенти Володимир Зеленський 3 квітня заявив, що дебати з іншим кандидатом на пост глави держави Петром Порошенком мають відбутися на стадіоні «Олімпійський». Пізніше Петро Порошенко відповів на виклик Зеленського. Чинний глава держави наголосив, що дебати – це не шоу, а серйозна дискусія про стратегію розвитку країни, цінності, історичний вектор, пріоритети. Порошенко нагадав, що згідно з законом про вибори Президента дебати можуть відбуватися на базі Суспільного телебачення з трансляцією на всіх телеканалах, але погодився на проведення дебатів на НСК «Олімпійський».

Водночас , як пояснив Зураб Аласанія,  дебати на НСК «Олімпійський» не будуть офіційно вважатися дебатами.

«За державний кошт дебати мають бути проведені на телеканалі, а тут на  стадіоні –  це вже політична агітація. І власне, штаби мають платити за це. Штаби мають заплатити кожному каналу, які це будуть транслювати, бо це буде агітація. Так само вони зобов'язані заплатити за проведення таких дебатів» , – зазначив голова НСТУ.

Він також розʼяснив, що дебати  на НСК «Олімпійський» і теледебати  в ефірі Суспільного мовника відбуватимуться окремо одне від одного.

« З офіційної точки зору, дебатами буде називатися тільки те, що вийде у п'ятницю (19 квітня - ред.). А решта буде вважатися політичною агітацією», – констатував Зураб Аласанія.

 

У штабі Володимира Зеленського наполягають на проведенні дебатів на стадіоні «Олімпійський»

 

За словами спікера виборчого штабу Володимира Зеленського Дмитра Разумкова,  кандидат на посаду Президента Володимир Зеленський найближчим часом озвучить свою позицію щодо проведення дебатів, а сам  штаб кандидата ще з першого туру не закінчував підготовку до них.

«Штаб підготовку до дебатів не закінчував, тому що ще 31 числа (березня - ред.) кандидат сказав про те, що до дебатів він готовий. І ми як готувалися до дебатів до першого туру, так і готуємося сьогодні», – зазначив Разумков.  

Водночас він погодився, що  під час вибору місця проведення дебатів кандидатів у президенти потрібно керуватися законом «Про вибори президента України». Але, за його словами,  там чітко не вказано, що вони повинні відбутися на конкретному майданчику, що залишає політикам певну свободу дій.

«З приводу місця проведення дебатів, ми вдячні колегам за те, що вони готові йти будь-яким шляхом, аби дебати відбулися. — сказав політолог. – І я думаю, що це дуже правильна позиція. Якщо ми говоримо щодо закону «Про вибори президента», там чітко не прописано місце проведення заходу. Є розуміння, хто це робить, як це відбувається, але далі йде відсилання до постанови ЦВК. Якщо ми виходимо все-таки з черговості, то, мені здається, що варто було б йти саме за буквою закону, при всій повазі до ЦВК. Тим більше, що суспільний мовник до цього готовий, й інтереси суспільства він ставить вище, ніж інтереси кандидатів».

При цьому політконсультант Дмитро Разумков зазначив, що у штабі Володимира Зеленського наполягають на проведенні дебатів перед другим туром виборів на стадіоні «Олімпійський», щоб якомога більша аудиторія могла бути присутньою на них.

«Я думаю, що цей майданчик дає можливість більшій аудиторії бути присутньою на дебатах. Не просто подивитися, а брати участь. Це непогана позиція, але, я думаю, що це не є ключовим питанням. Я думаю, що якщо ми відкриті всі перед суспільством, то маємо... не в студіях це проводити. Революції теж робилися не в приміщеннях», – сказав він.
 

Порошенко готовий провести цикл дебатів
 

Своєю чергою, радник Президента Петра Порошенка Ростислав Павленко  повідомив, що чинний Президент Петро Порошенко готовий провести цикл дебатів і різноманітних дискусій з іншим кандидатом на пост глави держави – шоуменом Володимиром Зеленським.

Більш того – Порошенко, за його словами, вважає за доцільне проведення кількох раундів такої дискусії.

«Перший раунд – якщо стадіон, нехай буде стадіон; а далі, щоб мати раціональну розмову і піти вглиб питань, треба , звичайно, виконати закон України і взяти участь у дебатах, які передбачені у випадку оголошення повторного голосування,  цього разу – 19 квітня – із Суспільним телебаченням, у форматі, яке передбачає українське законодавство», – наголосив Ростислав Павленко.

 

Дебати для штабу Зеленського  цікаві, цінні і дійсно важливі
 

У штабі Зеленського наразі не можуть дати відповіді, чи готовий їхній кандидат провести низку зустрічей зі своїм опонентом. Про це, зокрема, сказала  радник кандидата у Президенти Володимира Зеленського Ірина Венедіктова.

 

«Дебати для штабу Зеленського, для виборця Зеленського цікаві, цінні і дійсно важливі. Ми вважаємо, що дебати – це політична культура, яка має бути запроваджена в країні. Якщо не про формат питання, то Зеленський готовий до дебатів, він хоче цих дебатів і ми на них дуже очікуємо. Але якщо говорити про питання формату, про кілька раундів, то це серйозне системне питання. Сьогодні я як представник штабу, але я обмежена певними повноваженнями, тому я дуже обережна в таких висловлюваннях, і тому я не можу говорити щось за нього. Давайте почуємо це вже від нього», – сказала Ірина Венедіктова.

 

 Громадянське суспільство хоче почути  відповіді на свої запитання


Представник громадського об’єднання «Виборча рада UA»  Євген Бистрицький наголосив –  громадянське суспільство хоче почути  відповіді на свої запитання,  власне, на ті  запитання,  які хвилюють зараз виборців.  

 «Це буде  вирішальне вибір,  тому що є агресія Росії, є окуповані території, є війна і в цьому сенсі громадяни мають робити більш свідомий, ніж завжди, вибір», – наполягає  представник Виборчої ради UA.  

За словами Євгена Бистрицького,  експерти Виборчої ради UA  структурували  актуальні питання для виборців і  раціоналізували їх. Майбутнім президентам  пропонуватиметься   відповіді на те, якими будуть їхні: стратегія зовнішньої політики України, плани щодо пришвидшення України вступу в ЄС, членства в НАТО та відносин з Росією;  бачення шляхів економічного розвитку –  тарифів,  викорінення передумов корупції, механізмів деолігархізації та демонополізації;  ставлення до реформ – земельної, пенсійної, трудового законодавства;  бачення місця і ролі президента в конституційній моделі влади  та здійснення ним своїх повноважень. 

«Особливо цікавить те,  чи буде президент ініціювати зміни до Конституції щодо розподілу повноважень між президентом, парламентом  та урядом,  яке бачення в нього реформи судової влад, публічної комунікації з громадянським суспільством.  Цікавить  і роль президента у зміцненні національної консолідації України,  його гуманітарна, мовна  політика. Адже  без проукраїнської,  демократичної  і проєвропейської  України  взагалі України не буде», – наголосив Євген Бистрицький.

Він також додав, що Виборча рада UA запропонувала кандидатам провести з нею окремі публічні дебати, які демонструватимуться як на телебаченні, так і в YouTube.

«Ми також хотіли б почути  відповіді на  питання, критичні до діючої влади», – акцентував Євген Бистрицький.
 

В міжнародній практиці  застосовуються  не  одні,  низка дебатів
 

Георгій Вашадзе, засновник Фонду Інновацій та розвитку,   додав, що в міжнародній практиці  застосовуються  не  одні, а ціла низка дебатів, тому що питань,  які хвилюють виборців, справді багато, і одних дебатів для того, щоб виборці  отримали на них відповіді, недостатньо.

Тому, на думку експерта,  зараз  головне, домовитися,   чи будуть  дебати узагалі,  скільки раундів  цих дебатів буде, а  потім визначитися щодо правил дебатів.

«Є різні моделі дебатів, коли тільки журналісти ставлять запитання  кандидатам, чи експерти і журналісти,  чи, як буває зазвичай, самі кандидати один одному ставлять запитання. Є різні моделі, які практикуються в світі, і для того, щоб була повністю сформована модель, які дебати треба проводити,   над цією темою треба попрацювати», – каже експерт.
 

КВУ підтримує дебати і на «Олімпійському», і на Суспільному
 

Тим часом Генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель підтримує ідею проведення дебатів між кандидатами у президенти і на НСК «Олімпійський», і на Суспільному.

«Я вважаю, була б чудова можливість проведення дебатів і на НСК «Олімпійський», як заявили представники команд кандидатів, а також додаткового раунду дебатів у приміщенні Суспільного. Якщо Центральна виборча комісія піде назустріч, природно, що можна врегулювати внесенням змін до постанови ЦВК, передбачивши (ще) одні дебати», – сказав експерт.

Він також конкретизував, що якщо використовувати спортивну термінологію, то на «Олімпійському» має бути не менше двох таймів по 45 хвилин з мінімальною кількістю політичних «ультра».

Водночас, за його словами, відмова від участі кандидатів на посаду глави держави не є порушенням законодавства, однак тоді виборці матимуть підставу розцінювати це як публічну неповагу до закону.

 

Виборці прагнуть, щоб дебати між кандидатами у президенти проводилися з метою конструктивної дискусії, а не заради шоу
 

Виборці прагнуть, щоб дебати між кандидатами у президенти проводилися з метою конструктивної дискусії, а не заради шоу. Про це  заявила голова ГО «Детектор медіа», шеф-редактор порталу «Детектор медіа» Наталія Лігачова.

«Ми, виборці, хочемо дебати заради конструктивної дискусії, а не заради шоу. І закликаємо обох кандидатів до цього: не треба шоу, треба конструктивна дискусія», – сказала вона.

За словами Наталі Лігачової, нині в країні ведеться дискусія про долю держави, яка перебуває у стані війни, і виборці мають розуміти всі відповіді на ключові теми. Серед них, насамперед, – зовнішній курс країни та побудова відносин з іншими державами і міжнародними організаціями.

«Якщо стосовно позиції чинного Президента Петра Порошенка в мене є розуміння в цих питаннях, бо це вже багато разів було задекларовано, то мені не зовсім зрозумілою є позиція іншого кандидата Володимира Зеленського з цього приводу. Я хочу розуміти, чи після обрання нового президента курс на євроатлантичну інтеграцію в нас залишиться тим, яким він зараз визначений у Конституції, чи буде спроба його звернути, як це вже було у 2010 році. Я для цього саме і хочу, щоб були дебати», – зазначила шеф-редактор «Детектор медіа».

При цьому вона зауважила, що до оголошення офіційних результатів першого туру виборів кандидати не мають права проводити дебати. Щойно ж будуть оголошені ці результати, ніхто, за словами Наталія Лігачової, не заважає кандидатам домовитись «про будь-які дебати у будь-якому місці, хоч на Місяці, з будь-якими ведучими».

Однак суспільство чекає цих дебатів не заради шоу, а заради того, щоб зрозуміти, кого обирати на майбутні 5 років, наголосила вона.
 

РПР закликає кандидатів прийти на дебати
 

Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права, співголова Ради Реанімаційного пакету реформ поінформував, що РПР також ухвалив заяву, якою закликає кандидатів прийти на дебати, і щоб ці дебати відбулися.

Експерт  відзначив, що як юрист бачить три можливості,  як можуть відбуватися дебати. Перша – офіційний формат дебатів  за рахунок коштів держави на Суспільному телебаченні. Друга  –  за кошти кандидатів як платна агітація,  на телебаченні чи на будь-якому іншому майданчику. Третя –  дебати, які організовуються будь-якою  нейтральною платформою  – чи то громадськими організаціями, як Виборча рада UA або  РПР , чи іншими незалежними  майданчиками,  які запрошують двох кандидатів і відповідно  платять за організацію дебатів.

Тарас Шевченко зауважив, що всі три форми передбачені в різних частинах українського законодавства, щоправда, така форма, як   дебати за гроші кандидатів передбачена лиш в одній  країни світу – Україні.  

І все ж, обговорюючи деталі дебатів, Тараса Шевченко закликав не витрачати часу  на «дебати про дебати».

 «Ми не повинні всі три тижні  до другого туру президентських виборів витрати на дебати про дебати, а  маємо провести ці дебати кандидатів. Від розмов переходити до конкретної справи. Формати передбачені. Потрібні домовленості кандидатів», – підсумував Тарас Шевченко.

За матеріалами УКРІНФОРМУ та "Демініціатив"

___________________________________

Круглий стіл  «Дебати кандидатів у президенти: чи потрібні виборцям і про що?»  проводиться  Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

 

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024