Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 520
30 жовтня 2023

Чому Байдену та Сі так важливо зустрітися і як долучити країни Глобального Півдня до мирного плану Зеленського – коментар Тараса Жовтенка

Безпековий  аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко розповів 24 Каналу про майбутню зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна, а також пояснив, у чому важливість зустрічі щодо Формули миру на Мальті.

Готові до співпраці

Президент США Джо Байден та лідер Китаю Сі Цзіньпін можуть зустрітись у листопаді 2023 року у Сан-Франциско, і насамперед вони обговорять тему стратегічної взаємодії між Пекіном та Вашингтоном, вважає  Тарас Жовтенко.  За його словами, зокрема, США хочуть використати вплив Китаю на Росію та Іран.

Тарас Жовтенко зазначив, що хоч США  бачать  у Китаї геополітичного конкурента, однак вони не називають КНР джерелом загрози для міжнародної безпеки, на відміну від РФ,  яку американські  доктринальні документи прямо і чітко визначають  джерелом загрози для європейської і євроатлантичної безпеки.

Ці самі американські доктринальні документи передбачають співпрацю між Вашингтоном та Пекіном у певних стратегічних питаннях, таких як  контроль над ядерним озброєнням.

«Очевидно, Вашингтону потрібно налагодити з Пекіном стратегічний діалог, який дозволив би співпрацювати. Також побудувати формат стратегічної взаємодії, щоб певною мірою використовувати вплив КНР на проблемні авторитарні режими, які створюють загрози для безпеки США або їхніх союзників. До прикладу, це Росія, Іран», – пояснив він.

Тарас Жовтенко зауважив, що ще один момент  простежується у листі-зверненні китайського лідера з нагоди заходів, присвячених економічній співпраці   між США та Китаєм. У цьому зверненні Сі Цзіньпін дуже чітко сказав,  що від  коректного і рівноправного діалогу між Вашингтоном і Пекіном насправді «залежить глобальна безпека і безпека всього людства». 

«Тобто, очевидно, що Китай прагне саме такого позиціонування на міжнародній арені – бути другим центром сили (без Росії, без Ірану, без всіх цих проксі, які насправді Китай використовує в своїх інтересах) і вже з цих позицій налагоджувати стратегічний діалог зі Сполученими Штатами», – зазначив аналітик.

Маємо залучати Глобальний Південь

Тарас Жовтенко в інтерв’ю 24 каналу також  пояснив,  у чому важливість третього  раунду міжнародних перемовин щодо української Формули миру, який відбувся на Мальті.  В саміті взяло участь  65 країн світу.

Одне з завдань України у цьому процесі – залучитись підтримкою країн Глобального Півдня, які наразі переважно мають нейтральні позиції щодо війни в Україні, зазначив аналітик. Він вважає, що стратегічно змінити думку країн Глобального Півдня неможливо, оскільки багато з них пов'язані певними стосунками або з Росією, або з Китаєм. Попри це, стратегічне завдання України – там, де є можливість, необхідно залучати країни Глобального Півдня до активної участі у реалізації мирного плану Президента України Володимира Зеленського.

«На зустрічі, яка проходила на Мальті, йшлось про те, що вже по п'яти пунктах українського мирного плану мають бути напрацьовані конкретні, практичні кроки щодо їхньої реалізації. Потрібно розуміти, що далеко не всі 65 країн, які беруть участь у саміті на Мальті, погодяться залучитись до реалізації абсолютно всіх пунктів мирного плану. Кожна країна вибиратиме для себе конкретні пункти», – наголосив Жовтенко.

Водночас країни-учасниці саміту не брали на себе зобов'язання залучатись до всіх пунктів Формули миру, каже аналітик.  Згодам ця ініціатива набуде більш робочого формату, коли у кожній її сесії будуть брати участь країни, питання яких обговорюватимуться. І відповідно представництво буде дуже сильно варіюватися.

Однак це не означає дипломатичного  розвороту цих країн, які зараз не брали участі у заході на Мальті, мовляв, вони відмовились від реалізації мирного плану, який Україна представила на всіх міжнародних майданчиках, переконаний Тарас Жовтенко.

«Далі ініціатива матиме більш інструментальний формат, який Україна буде також використовувати, щоб політично утримувати країни Глобального Півдня у нашому порядку денному та не дати їм скотитися у візію російської пропаганди», – підсумував він.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024