Коментарі
Перегляди: 2430
15 лютого 2019

Чим молодша людина, тим скоріше вона розуміє, що за НАТО – майбутнє

В Україні сьогодні  доволі високий рівень підтримки НАТО за весь час моніторингу громадської думки щодо цього питання. Але він ще не сягає  абсолютної більшості.

Про це під час прес-конференції «Конституційне закріплення курсу України на ЄС та НАТО. Нові реалії та очікування», яка відбулася 13 лютого в Укрінформі,  сказав політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучерів Андрій Сухарина.

Більшість населення (за даними Фонду «Демократичні ініціативи» – 46%) вважає, що найкращим варіантом гарантування безпеки для України був би вступ до НАТО. Така кількість прихильників НАТО є відносною більшістю, пояснив аналітик, тоді як серед  інших  альтернатив все ще  зберігаються і позаблоковий статус (24%),  і військовий Союз з Росією  та іншими країнами СНД (7%).

«Третина  громадян виступають за інші альтернативи, а є ще ті, хто не  визначилися і кому  важко відповісти, – акцентує Андрій Сухарина. – Тому маючи 46%, ми ще не можемо говорити, що рівень підтримки НАТО у  нас є безумовним  і абсолютним на п'ятому році війни».

Якби референдум щодо вступу України до НАТО відбувся сьогодні,  він був би, безумовно, виграний. Цьому є кілька пояснень, каже Андрій Сухарина. По-перше, велика частка людей, які виступають проти НАТО, ставляться до нього нейтрально чи  не цікавляться цим питанням узагалі, просто не пройдуть на референдум. По-друге, ще частина громадян,  які підтримують позаблоковий статус, скоріш за все на референдумі  можуть проголосувати і за НАТО.  «Така дуальність у поглядах існує, і  тому це  може спрацювати», – прогнозує  політаналітик.

Та попри те, що підтримка вступу до НАТО в країні переважає,  залишаються ще два регіони – Південь і Схід України, де вона все ж у меншості. На півдні країни 40% громадян обирають позаблоковість і лише 25% – приєднання до Організації Північноатлантичного договору. На сході ситуація ще більш проблемна. Прихильників вступу до НАТО там  лише 15–20% і  приблизно така сама частка людей,  які й досі виступають за військовий Союз з Росією та іншими членами СНД. А серед усіх варіантів гарантування безпеки там також домінує  позаблоковість (48%).

Перспективним є те, що підтримка НАТО переважає серед молоді,  наголошує Андрій Сухарина:  «Є чіткий графік, який демонструє, що чим молодший респондент, тим  скоріше він виявляється прихильником НАТО.  І ця різниця доволі значуща. У категорії людей, яким «20 плюс»,  кількість прихильників НАТО на 20% вища, ніж в категорії «60 плюс». Очевидно,  чим молодша людина, тим скоріше вони розуміє,  що за НАТО  майбутнє».

Це те позитивне, що треба усвідомлювати, каже експерт. Як і те, що ще залишається багато працювати, щоб переконувати громадськість, що вступ до НАТО потрібен, що це питання аж ніяк не знімається з порядку денного,  підсумував Андрій Сухарина.

Останні новини з категорії Коментарі

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024

Трамп хотів би, але є нюанс: чи справді США можуть вийти з НАТО

Тарас Жовтенко розповів, чого можна очікувати від Трампа та виходу США з НАТО
15 березня 2024

Блокада кордону — це не лише про Україну, це про відносини польських аграріїв з польською владою з одного боку, і про відносини Варшави з Брюсселем — з іншого

На польсько-українському кордоні фермери та перевізники знову блокують пасажирський транспорт. Чого нам чекати далі — ТСН.ua. розповіла Марі...
13 березня 2024

Британії потрібен Залужний. Вони зрозуміли, що будуть воювати – Марія Золкіна

Марія Золкіна про те, як Британія зустрічає Залужного на посаді посла України і чому Залужний потрібен як Україні, так і Великій Британії
13 березня 2024