Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Чи готують окупанти масштабний наступу на Запоріжжя? – пояснив Тарас Жовтенко

Захоплення росіянами Вугледара відкриває їм шляхи для подальшого наступу. Чи спробує Росія здійснити ці наміри зараз, чи візьме паузу для перепідготовки, переорієнтації і вибору нових цілей – про це в коментарі телемарафону «Єдині новини» розповів в.о. виконавчого директора Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, безпековий аналітик Тарас ЖОВТЕНКО.

На думку аналітика, ворогу вкрай необхідний перепочинок, хоча йому набагато простіше сконцентрувати на східному напрямку великі маси живої сили, техніки та боєприпасів і воювати цією «кількістю», як він звик робити. Однак рівень втрат противника, особливо під Вугледаром, такий, що для поповнення сил знадобиться час. А це, на думку Тараса Жовтенка, буде складніше зробити, враховуючи, що значна частина ресурсів, які могли б опинитися на східній ділянці фронту в Україні, вимушено перекинута на операцію в Курській області.

Аналітик припускає, що частково агресора може виручити призовна кампанія та указ Путіна про збільшення чисельності російських військ на 180 тисяч осіб. Але з огляду на стратегію «воювати кількістю», росіянам знадобиться час, щоб знайти таку «витратну масу» військових, оснастити, підготувати і доправити її в пункти дислокації в Україні.

Щодо можливих подальших цілей противника, то, на думку Тараса Жовтенка, він намагатиметься якоюсь частиною сил рухатися далі в східному напрямку. Але насправді в останні тижні вималювався дещо інший сценарій. Росіяни активізували свою роботу фронтовою авіацією і КАБами на південному напрямку. І тому цілком ймовірно, що вони знову спробують розтягнути сили оборони України.

«Ми поки що сконцентровані на відсічі в першу чергу на східному напрямку, але росіяни можуть спробувати почати наступальні операції на Запорізькому напрямку. І одна з найближчих цілей – Велика Новосілка, село на запорізькому напрямку. Якщо їм вдасться дістатися і закріпитися там, паралельно нарощуючи удари КАБами по південному напрямку, вони намагатимуться створити для себе можливості для наступальних операцій на південному напрямку. І таким чином спробувати відволікти частину наших сил і від сходу, і від поповнення наших підрозділів, які зараз виконують операції на території Курської області», – констатував Тарас Жовтенко.

Він зазначив, що агресору треба дочекатися хоч якихось проміжних результатів призовної кампанії, щоб зрозуміти, скільки «гарматного м’яса» він набере, і тоді буде зрозуміліше, за яким сценарієм він діятиме вже безпосередньо в Україні.

Про можливе просування росіян на півдні свідчать і удари КАБами, які були вперше застосовані  по Запоріжжю.

«Це класична кампанія терору цивільного населення, яка, з одного боку, завжди випереджає штурмові дії росіян, а з іншого – завжди доповнює їх», – зазначив Тарас Жовтенко.

Крім, того, як пояснив аналітик, південний напрямок  є для противника певною мірою тестовим майданчиком для випробування та вдосконалення КАБів, які ворог дещо вдосконалив, і тепер вони летять значно далі.

«Це найбільша проблема для наших сил оборони. Росіяни вчасно зрозуміли свою слабкість і усвідомили, що наша контрбатарейна боротьба і протидія російській артилерії, завдяки тим ударним засобам, які ми маємо, дозволяє нам бути ефективними на полі бою, а росіяни, відповідно, не можуть використовувати свій артилерійський потенціал на повну. Але з російською фронтовою авіацією і КАБами ми, на жаль, поки що нічого не можемо зробити. Величезні КАБи вагою в кілька тонн десятками залітають на позиції, і якщо так триватиме з дня на день, то жодна, навіть найідеальніша оборонна позиція, не витримає такої щільності вогню і, відповідно, такої інтенсивності. Саме тому росіяни тимчасово мають цю перевагу, і ми бачимо, як вони намагаються її використовувати не лише на східному, але й на південному напрямку фронту», – констатував Тарас Жовтенко.