Опитування
Перегляди: 2114
13 червня 2012

Болонський процес в Україні

З 7 по 16 березня 2012 року Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірма «Юкрейніан соціолоджі сервіс» провели загальнонаціональне соціологічне дослідження українських студентів третього, четвертого та п’ятого курсів і магістратури з питань Болонського процесу в Україні. Основною метою дослідження було вивчити  впровадження положень Болонської конвенції в навчальний процес державних та приватних вузів ІІІ та IV рівнів акредитації.

Всього за загальною квотною вибіркою було опитано 1001 студент в 51 вузі 20 міст України в 15 областях, м. Києві, м. Севастополі та Автономній Республіці Крим.

Максимальна похибка опитування не перевищує 3,2% з вірогідністю 0,954.

Дослідження фінансувалося Міжнародним Фондом «Відродження».

Загальний рівень обізнаності студентства з принципами Болонської системи, за самооцінкою, виглядає більш-менш задовільним. Зазначили, що добре розумiють ці принципи 43%, знають  приблизно, у чому полягає  суть цiєї системи, 50%.  Лише 7%  відповіли, що чули тільки  назву, але не уявляють, що це таке.

Серед характеристик Болонського процесу студенти насамперед обізнані з тим, із чим стикаються безпосередньо  у процесі навчання – найчастіше вказувалося  на необхідність набирати бали протягом семестру (50%).  А от таку важливу  особливість  організації навчального процесу, як  можливiсть формувати iндивiдуальний план навчання, обирати частину курсiв самостійно,  відзначило менше п’ятої частини опитаних (18%).

Попри високу самооцінку власної обізнаності з принципами Болоньскої системи лише близько третини опитаних (32%) знають про можливість отримати разом iз дипломом про вищу освiту додаток до диплому європейського зразка. Очевидно,  що Болонська система не сприймається більшістю наших студентів як шлях до інтеграції в європейський простір вищої освіти. Принаймні на принципову можливість взаємно визнавати перiоди навчання й окремi навчальнi результати кожного студента в європейському просторi вищої освiти, вказало як на ознаку Болонської системи лише 16,5%.

Мало знайомі студенти й з можливостями мобільності, що їх забезпечує Болонська система. Найчастіше серед них називають змогу пiсля бакалаврату вступити до магiстратури iнших ВНЗ всерединi країни або за кордоном (28%). Причому цю можливість насамперед відмічають найкращі студенти.

Про можливості мобільності під час навчання на бакалавраті знає незначна частина студентів: про мобільність всередині країни знають 20%, водночас бажання пiд час навчання на бакалавратi провчитися семестр чи кiлька семестрiв у iншому ВНЗ України висловили загалом 44% опитаних. З можливостями  під час бакалаврату  навчатися за кордоном обізнані  17% опитаних студентів.  

Участь у програмах студентського обміну для українських студентів на сьогодні є фактично рідкісною практикою. Всередині країни у таких обмінах брали участь лише 2% опитаних, у програмах обміну з закордонними ВНЗ – менше 5%. 

Головним чинником, що стоїть на заваді реалізації можливості навчатися за кордоном опитані студенти назвали  матеріальний фактор: нестачу коштiв для того, щоб оплачувати проїзд i проживання  пiд час навчання (75%). Суттєвою перешкодою є й  недостатнiй рiвень знання іноземних мов (на цю причину як на перешкоду скористатися можливостями навчатися за кордоном вказало 42%).  На складності із отриманням віз вказав кожен п’ятий опитаний студент і майже стільки ж – на власну необізнаність щодо можливостей Болонського процесу. А от на відсутність потреби їхати на навчання за кордоном, оскiльки влаштовує рiвень знань, якi можна здобути у вiтчизняних ВНЗ, вказало лише 10% студентів.

Деякі вимоги Болонської системи впроваджуються в життя досить повільно. Чимало опитаних студентів (37%) зазначили, що не мають взагалі можливості обирати самостiйно певну частину курсів, а 24% висловили свою незадоволеність її реалізацією. Фактично обирали самостійно курси в процесі навчання лише  21% опитаних, і цей вибір  був досить обмеженим, оскільки дві третини тих, хто здійснював такий вибір (68%), зазначили, що мали змогу обрати лише 1–2 курси.

Суперечливою є оцінка студентством системи накопичення балів та її впливу на результати підготовки фахівця. З тим, що в результаті впровадження такої системи підвищилася об’єктивність оцінювання з боку викладачів, погоджуються 37% опитаних і рівно стільки ж – 37% –  не погоджуються (20% вагалися з відповіддю). Суперечливими є й оцінки впливу на якість підготовки активізації самостійної роботи студента: 42% опитаних оцінюють цей вплив позитивно, а 46% опитаних вважають, що якість підготовки погіршилася через перенавантажнння і велику кількість завдань для самостійної роботи, що їх студенти  виконують вибірково або формально. Так само суперечливо виглядає ставлення до   об’єктивності  нових методів оцінювання знань студентів:  32% згодні, що вона не змінилася, бо викладачі мало використовують тести, а 42,% вбачають зміни на краще.  Переважна більшість опитаних (59%) вважають, що впровадження Болонської системи погіршило ситуацію для тих студентів, які змушені  підробляти (не згодні з такою думкою 20%).   Водночас помітна частина студентів (42%) зазначила, що вона задоволена можливостями мати розклад занять, які дозволяють сполучати навчання з роботою.

Загальний рівень навантажень в навчальному процесі залишається досить високим. При цьому співвідношення аудиторних занять і часу на самостійну підготовку досі не відповідає суті організації навчання за Болонською системою. Менше 10 пар на тиждень мають лише 13% студентів, від 10 до 15 пар – 21%, від 15 до 20 – 42%, 20 і більше пар – 22% опитаних. Відповідно на підготовку самостійних завдань більше половини студентів (55%) витрачають до 10 годин на тиждень, а в бібліотеці працюють менше 10 годин на тиждень 58%.

Стипендію отримують близько половини  (49%) студентів, які навчаються на бюджетній основі. У більшості вишів існує зв'язок між призначенням стипендії та успішністю – 66% опитаних зазначили, що її отримують ті, хто має середню оцінку «добре», ще 11,5% зазначили, що отримують стипендію лише ті, хто склав сесію без оцінок «задовільно» і лише 5% зазначили, що стипендію отримують практично всі, бо мають задовільні оцінки. Сам по собі розмір стипендії  скоріше символічно підтримує задоволення життєвих потреб студентів, бо його оцінка коливається переважно у координатах від «вистачає лише на харчування, проїзд» – 25% , через «вистачає лише на харчування» – 17%, до «не вистачає навіть на харчування» – 24%.

Значна частина студентів підробляє (15% – у сфері, що пов’язана із майбутнім фахом і ще 26% – у сфері, що не стосується майбутньої спеціальності). Виші у більшості не залучені у процес допомоги студентам із працевлаштуванням під час навчання. Про наявність відповідних служб допомоги зазначили лише 20% опитаних студентів, решта або не знає про  існування такої служби (42%), або констатує її відсутність (38%). Не краще і з допомогою  у працевлаштуванні випускникам. Існування відповідної допомоги у вигляді зв’язків вишу з пiдприємствами i органiзацiями, якi згодом набирають частину персоналу з випускників, відзначили 16% студентів,  16% вказали, що існує розподіл для бюджетників, проте 19,2% вважає наявну форму у вигляді розподілу суто формальною,  а значна частина студентів (27,9%) взагалі нічого не знає про участь ВНЗ у майбутньому працевлаштуванні.

Загальний рівень матеріальної забезпеченості навчального процесу студенти оцінюють як задовільний. Принаймні, відповідаючи на питання про наявність у ВНЗ необхідних для успішної організації навчального процесу складових, переважна більшість студентів підтвердила, що ці умови в їхніх вишах наявні: аудиторiї   для   проведення   занять   з   мультимедiйним   супроводом (87%), комп’ютернi   класи (97%), сучасна   бiблiотека 81%), спортивна   база (87%),   їдальня,   буфет (96%), гуртожиток ( 95%), студентська   полiклiнiка,   медпункт (95%).

Водночас  сама по собі наявність у ВНЗ  оснащеності не гарантує її використання в навчальному процесі. Попри те, що 81% студентів підтвердили, що у їхньому ВНЗ є сучасна бібліотека  і 66% вказали, що вони задоволені можливостями отримувати там   потрібну лiтературу, третина опитаних (32%) взагалі не користується бібліотекою в процесі навчання. Така сама ситуація і з  комп’ютерними класами: хоча вони є у 97% ВНЗ,  мають можливість використовувати комп'ютер у позааудиторний час для  самостiйної роботи тільки 58% студентів.  Аналогічно й щодо змоги мати вiльний доступ до Інтернету  на територiї ВНЗ: задоволені такою можливістю 54,6% опитаних, не задоволені – 20,9%, не мають такої можливості взагалі 12,5%. Отже,  сам факт забезпеченості навчального процесу слід розглядати разом із його організацією.

 

Результати опитування

Таблиця 1

«Що з перелiченого, на Вашу думку, є ознаками Болонського процесу?»*

ознака

%

Необхiднiсть для студента набрати не менше визначеної кiлькостi балiв протягом семестру для допуску до пiдсумкового контролю (iспит чи залiк)

50.4

Можливiсть отримати додаток до диплому європейського зразка, який є обов'язковим документом у переважнiй бiльшостi країн Болонського процесу i видається разом iз дипломом про вищу освiту

31.7

Можливiсть пiсля бакалаврату вступити у магiстратуру iнших ВНЗ всерединi країни або за кордоном

27.8

Можливiсть протягом бакалаврату навчатися у рiзних ВНЗ всерединi країни iз взаємозалiком набраних балiв i збереженням термiну навчання (для отримання диплому бакалавра 4 роки)

19.9

Можливiсть формувати iндивiдуальний план навчання, обирати частину курсiв самостiйно

18.1

Можливiсть для студентiв протягом бакалаврату навчатися у рiзних ВНЗ за кордоном (на безкоштовнiй основi) iз взаємозалiком набраних балiв i можливiстю отримати диплом бакалавра у зарубiжному унiверситетi

17.4

Необхiднiсть для студента набрати за семестр певну кiлькiсть кредитiв, що дозволяє взаємно визнавати перiоди навчання й окремi навчальнi результати кожного студента в європейському просторi вищої освiти

16.5

Важко сказати

8.7

*Сума відсотків перевищує 100%, оскільки респондент міг обрати кілька варіантів відповідей

 

Таблиця 2

«Що, на Вашу думку, перешкоджає українським студентам користуватися можливiстю навчатися в унiверситетах iнших країн?» *

прешкоди

%

Нестача коштiв для того, щоб оплачувати проїзд i проживання за кордоном пiд час навчання

75.5

Недостатнiй рiвень знання iноземних мов

41.7

Складностi з отриманням вiз

20.7

Вiдсутнiсть знань про те, що Болонський процес дає студентовi такi можливостi

17.5

Вiдсутнiсть потреби їхати на навчання за кордоном, оскiльки влаштовує рiвень знань, якi можна отримати у вiтчизняних ВНЗ

10.1

Важко сказати

4.3

 

Таблиця 3

Чи  є  у Вашому ВНЗ? (%)

 

%

Аудиторiї   для   проведення   занять   з   мультимедiйним   супровiдом?

87.0

Комп’ютернi   класи

97.2

Сучасна   бiблiотека

80.7

Спортивна   база   (спортзал,   басейн,   тренажернi   зали   тощо)

86.8

Їдальня,   буфет

96.3

Гуртожиток

95.0

Студентська   полiклiнiка,   медпункт

92.7

 

 

Таблиця 4

Чи   пiдпрацьовуєте   Ви? (%)

Так, працюю у сферi, що пов'язана з майбутнiм фахом

14.6

Так, працюю, але у сферi, що не стосується майбутньої спецiальностi

26.4

Не працюю, бо не можу знайти роботу

24.5

Не працюю, бо менi це зараз непотрiбно

34.5

 

 

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024