Події
Перегляди: 1496
28 жовтня 2023

Більшість українців позитивно ставляться до Романа Шухевича - експертне обговорення результатів опитування

Більшість українців знають про командира Української повстанської армії Романа Шухевича і ставляться до нього позитивно.

Відповідні дані продемонструвало всеукраїнське соціологічне опитування, яке  на замовлення Центру досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду провели Фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва і Київський міжнародний інститут соціології. Соцопитування презентував під час "круглого столу" в Укрінформі науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань.

За його словами, у ході телефонного опитування 1 тис. респондентів,

52% з них відповіли, що знають, хто такий Шухевич, 44% сказали, що їм це ім’я невідоме. З тих респондентів, які обізнані стосовно постаті Шухевича, 58% відповіли, що він був головним командиром УПА, 43% сказали, що Шухевич був “лідером українських націоналістів”, а 16% респондентів назвали його дисидентом.

У респондентів, які були обізнані стосовно Шухевича, запитали, як вони ставляться до можливого перейменування на його честь вулиць і площ у їх населеному пункті. 41% відповіли, що дуже добре, 29% - скоріше добре, 15% сказали, що їм байдуже, 3% респондентів відповіли, що скоріше погано, а 8% - дуже погано.

На запитання, чи знають респонденти про УПА, 72% відповіли ствердно, 23% сказали, що їм про організацію нічого не відомо, а 4% було важко відповісти.

Крім того, 58% опитаних, які обізнані стосовно УПА, відповіли, що схвалюють визнання воїнів УПА борцями за незалежність України, а 32% сказали, що ставляться до цього скоріше позитивно. Водночас негативну відповідь стосовно цього питання дали 3% опитаних.

На запитання, за що боролася УПА, 77% відповіли, що за незалежну України, 11% респондентів було важко відповісти на це запитання, а 7% сказали, що УПА боролася за Західну Україну.

Крім того, 70% респондентів вважають, що УПА не перемогла, але заклала традиції спротиву агресії, 16% відповіли, що боротьба УПА завершилася перемогою, бо Україна стала незалежною, 8% респондентів сказали, що боротьба зазнала поразки, а 3% відповіли, що спротив був даремним.

Також 77% опитаних вважають, що держава має докладати більше зусиль для популяризації УПА, 17 % вважають, що цього не потрібно робити, а 5% було важко відповісти на це запитання.

На думку ексочільника Інституту національної пам’яті, народного депутата Володимира В’ятровича, результати опитування свідчать, що зростає кількість людей, які знають про УПА і Шухевича, а також їхнє уявлення про це уже далеке від міфів і стереотипів, які формувалися радянською пропагандою.

“Ми маємо справу з тривалим процесом, який пройшов різні етапи. Першим етапом було те, що цією темою займалися виключно дослідники чи ветеранські організації, потім ця тема стала більш академічною, у цю проблематику включилися історики. Саме тоді ця тема була жорстко політизована. І врешті визначальним етапом в розумінні УПА стали події після Революції гідності у 2014 році”, - сказав В’ятрович.

Водночас заступник очільника Інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак вважає, що широкомасштабне російське вторгнення в Україну у лютому 2022 року поклало край дискредитації минулого України.

Як розповів Гарань, опитування проводилося з 29 вересня по 9 жовтня поточного року на неокупованій частині України. Його метою було з’ясувати, наскільки українці обізнані про УПА та Романа Шухевича, чи стійкі радянські міфи про українську боротьбу, а також з’ясувати суспільну думку про внесок УПА у Другій світовій війні та яким має бути вшанування Шухевича сьогодні.

Джерело: Укрінформ

Останні новини з категорії Події

На полях засідання Африканського Союзу в Аккрі: експерти з Південної Африки та України представили три аналітичні доповіді щодо взаємодії України та АС на шляху до африканської та світової безпеки

Експерти Гани, Південної Африки та України обговорили, як африканські країни можуть просувати зміни, які сприятимуть безпеці на африканськом...
23 липня 2024

Українці виявляють високу довіру європейським інституціям, проте більшість громадян все ще не відчуває себе європейцями – експертне обговорення даних соцопитування

З презентації опитування "Чи відчувають українці себе європейцями й наскільки довіряють європейським інституціям"
17 липня 2024

Чого досягає Кремль війною на виснаження і які втрати РФ можуть зупинити Путіна – обговорили експерти

З презентації аналітичної доповіді «Загрози нацбезпеці й оборонні тренди в Україні: аналітичний огляд тенденцій ІІ кварталу 2024 року»
5 липня 2024

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024