Події
Перегляди: 229
21 червня 2024

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Джерело: Укрінформ

Більшість російських інформаційних атак останнім часом припадає на Європу. Про це під час брифінгу «Тенденції інформаційного простору України: основні виклики та загрози», який відбувся 21 червня в Укрінформі, сказав виконавчий директор Інституту інформаційної безпеки Артем Біденко,  презентуючи тези аналітичного Огляду основних інформаційних загроз Україні за квітень-червень 2024 року, підготовленого в межах програми «Дослідження суспільно-політичної та безпекової ситуації в Україні».

Як пояснив експерт, пропагандистську активність росіян спричинено виборами до Європарламенту та Глобальним самітом миру, організованим Україною.

«Більшість інформаційних атак росіяни проводили на території Європейського Союзу. Це викликано об’єктивними політичними причинами — вибори до Європарламенту та проведення Саміту миру. 60% своїх зусиль і ресурсів, фінансів, хакерських атак росіяни витрачали на те, щоб переконати європейців у наративах чи контрнаративах, які потрібні для реалізації їхньої деструктивної політики», сказав Артем Біденко.

Він нагадав, що про безпрецедентний рівень інформаційних загроз з боку Росії лунали заяви на вищому рівні ЄС, а до боротьби з ними залучили навіть правоохоронні органи.

«Росіяни діяли на страхах і фобіях людей, максимально мобілізували для цього мережі своїх псевдоекспертів та організацій на підтримку крайніх правих або лівих партій на виборах до Європарламенту. Цей вал був настільки великий, що навіть залучили правоохоронні органи. Відбулося кілька хвиль арештів інформаційних агентів, викрито кілька мереж Росії, яких висилали за межі Євросоюзу» зазначив Біденко.

Україні слід трансформувати свою активність в інформаційній сфері та перенести її на територію ворога

Перенести інформаційну активність на територію Росії закликав  під час брифінгу  Тарас Жовтенко, т.в.о. виконавчого директора, безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Експерт переконаний, що інформаційну війну можна виграти лише нав’язавши ворогові свої наративи та порядок денний, замість відбивати його інформаційні атаки.

«Нашу активність в інформаційній сфері треба стратегічно трансформувати. Ми більше захищаємося, ніж атакуємо. Інформаційне протиборство — це як вулична бійка, хто вдарив перший, той і виграв. Якщо в тебе є ініціатива в інформаційному просторі, то ти змушуєш противника реагувати, і реакція противника, крім іншого, грає тобі на руку. Вона допомагає тобі поширювати власні наративи і відповідно мати ефект від цієї активності. На жаль, такої активності у нас наразі немає. Ми не можемо постійно перебувати в обороні. Запорука перемоги в інформаційній сфері — бути більш активними і накидати росіянам певні наративи й порядок денний — для того, щоб вони витрачали ресурси й час не на те, щоб планувати агресивні інформаційні операції проти нас, а розбиратися з тим, що ми транслюємо на їхню аудиторію», наголосив Тарас Жовтенко.

Водночас він вважає, що без координації та налагодженої системи стратегічної комунікації в країні проактивна позиція в інформаційній сфері є неможливою.

«Головна рекомендація для українських органів влади та безпекових інститутів полягає в тому, що не можна фокусуватись на якомусь окремому інструменті — наприклад, на кібербезпеці, й займатись лише технологічною складовою. У вузькому полі, звичайно, можна отримати певний результат і захищеність від кібератак. Але, якщо ми не розуміємо, як росіяни використовують ті ж кібератаки, як інструмент посилення пропаганди або ІПСО, то насправді до кінця захищеними в кібер- та інформаційній сфері ми не будемо» наголосив аналітик.

Брифінг «Тенденції інформаційного простору України: основні виклики та загрози» проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів брифінгу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Останні новини з категорії Події

Більшість своїх інформаційних атак росіяни останнім часом спрямовують на Європу — експертне обговорення

Основні інформаційні загрози Україні за квітень-червень 2024 року обговорили експерти
21 червня 2024

Легендарна соціологиня Ірина Бекешкіна увійшла до рейтингу NV «Люди десятиліття»

Видання NV склало список співвітчизників, які відіграли провідну роль в Україні за останнє десятиліття, куди ввійшла й Ірина Бекешкіна
18 травня 2024

Нове глобальне партнерство: що треба врахувати Україні задля розширення співпраці з Катаром – Марія Золкіна

Марія Золкіна підбила підсумки візиту української експертної делегації до Катару, проведеного в межах проєкту "Нове глобальне партнерство дл...
10 травня 2024

Виклики європейської політики пам’яті про Другу Світову в контексті російсько-української війни — експертне обговорення

Матеріали круглого столу «Ніколи знову? Виклики європейської політики пам’яті про Другу світову в контексті російсько-української війни».
9 травня 2024