Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 660
27 квітня 2023

Без України ефективної європейської безпеки бути не може – Тарас Жовтенко

Зміцнення оборонної промисловості – одна з головних стратегій Євросоюзу. Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель. За його словами, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Євросоюз має активніше брати участь у захисті власної безпеки. Докладно  на цю тему FREEДОМ поговорив з безпековим аналітиком  Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Тарасом Жовтенком.

«Україна має стати членом системи як європейської, так і євроатлантичної безпеки. Крім української армії, ніхто не має такого досвіду протистояння Росії не тільки на полі бою, але і гібридним інструментам війни», – сказав  Тарас Жовтенко.

Він переконаний, що вже навіть на цьому етапі війни для Заходу є аксіомою те, що без України європейської безпеки, в ефективному сенсі цього слова, бути не може.

«У тій чи іншій формі Україна має стати членом європейської та євроатлантичної безпеки. Якщо говорити про конкретну форму — це офіційне входження України до Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу», — зазначив аналітик. 

Експерт зауважив, що в Євросоюзі вже не раз говорили про створення окремої армії, яка була б додатковим гарантом безпеки на європейському континенті, крім Альянсу.

«Так чи інакше розмови зводилися нанівець, тому що будь-які ініціативи ЄС були занадто слабкі. На папері це завжди має гарний вигляд, а коли справа доходить до практики, виникає багато запитань. Членство України в Європейському Союзі — це потужний стимул для європейських країн, і ініціатив щодо посилення європейського компонента системи євроатлантичної безпеки», — зазначив він. 

Тарас Жовтенко наголосив, що сьогодні НАТО насамперед забезпечує безпеку східного флангу, які межують з Росією. 

«Крім України і Збройних сил України, ніхто не має такого досвіду протистояння цьому опоненту на полі бою. Для Альянсу ми є колосальним джерелом досвіду у протидії гібридним інструментам, які Росія використовує не тільки проти нас, а й проти Заходу», — акцентував він.

Аналітик також прокоментував побоювання того, що Україна потенційно може залишитися в “сірій зоні” НАТО і ЄС.

«Я думаю, що чим довше триває війна, тим таких побоювань буде менше. Тут має бути активна українська дипломатія, ми маємо пояснити західним партнерам, що “сіра зона” — це території, де Росія може і робить все, що хоче, що насамперед створює осередки напруженості і нестабільності, які спрямовані проти Північноатлантичного альянсу. Тобто якщо залишити територію України в такому стані — це буде постійний осередок напруженості, спрямований для дестабілізації НАТО», — підсумував Тарас Жовтенко.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024