Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 626
27 квітня 2023

Без України ефективної європейської безпеки бути не може – Тарас Жовтенко

Зміцнення оборонної промисловості – одна з головних стратегій Євросоюзу. Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель. За його словами, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Євросоюз має активніше брати участь у захисті власної безпеки. Докладно  на цю тему FREEДОМ поговорив з безпековим аналітиком  Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Тарасом Жовтенком.

«Україна має стати членом системи як європейської, так і євроатлантичної безпеки. Крім української армії, ніхто не має такого досвіду протистояння Росії не тільки на полі бою, але і гібридним інструментам війни», – сказав  Тарас Жовтенко.

Він переконаний, що вже навіть на цьому етапі війни для Заходу є аксіомою те, що без України європейської безпеки, в ефективному сенсі цього слова, бути не може.

«У тій чи іншій формі Україна має стати членом європейської та євроатлантичної безпеки. Якщо говорити про конкретну форму — це офіційне входження України до Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу», — зазначив аналітик. 

Експерт зауважив, що в Євросоюзі вже не раз говорили про створення окремої армії, яка була б додатковим гарантом безпеки на європейському континенті, крім Альянсу.

«Так чи інакше розмови зводилися нанівець, тому що будь-які ініціативи ЄС були занадто слабкі. На папері це завжди має гарний вигляд, а коли справа доходить до практики, виникає багато запитань. Членство України в Європейському Союзі — це потужний стимул для європейських країн, і ініціатив щодо посилення європейського компонента системи євроатлантичної безпеки», — зазначив він. 

Тарас Жовтенко наголосив, що сьогодні НАТО насамперед забезпечує безпеку східного флангу, які межують з Росією. 

«Крім України і Збройних сил України, ніхто не має такого досвіду протистояння цьому опоненту на полі бою. Для Альянсу ми є колосальним джерелом досвіду у протидії гібридним інструментам, які Росія використовує не тільки проти нас, а й проти Заходу», — акцентував він.

Аналітик також прокоментував побоювання того, що Україна потенційно може залишитися в “сірій зоні” НАТО і ЄС.

«Я думаю, що чим довше триває війна, тим таких побоювань буде менше. Тут має бути активна українська дипломатія, ми маємо пояснити західним партнерам, що “сіра зона” — це території, де Росія може і робить все, що хоче, що насамперед створює осередки напруженості і нестабільності, які спрямовані проти Північноатлантичного альянсу. Тобто якщо залишити територію України в такому стані — це буде постійний осередок напруженості, спрямований для дестабілізації НАТО», — підсумував Тарас Жовтенко.

Останні новини з категорії Коментарі

На яку підтримку Катару може сподіватися Україна – Марія Золкіна

Чи достатньо Україна приділяє уваги відносинам з Катаром і на яку підтримку цієї країни можна сподіватися – в інтерв’ю Марії Золкіної
3 травня 2024

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024