Петро Бурковський

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1058
13 листопада 2020

59% українців підтримують право людини продати земельну ділянку, що є у її власності

Кількість громадян, які підтримують право людини продати земельну ділянку, що є у її власності, у серпні 2020 року зросла до 59% проти 50% у червні 2019 року.

Про це в Укрінформі під час оприлюднення результатів загальнонаціонального опитування щодо відкриття ринку землі в Україні розповів аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський.

«Зросла кількість громадян і зросла помітно, які вважають, що якщо людина має у власності земельну ділянку, вона повинна мати право продати її, якщо захоче. Якщо у червні 2019 року таких було трішки більше 50%, то зараз уже ця кількість наближається до 59%» сказав Бурковський.

Таку тенденцію до зростання він прокоментував так:

«Коли  серед громадян зростає упевненість,  що лише повне й необмежене  право власності  є однією з головних засад країни,  то в цьому є плюс, що країна рухається в бік демократії, а змінений світогляд людей змінюватиме й політику в Україні».

За його  словами, старші за віком респонденти мають  більше скептичну  думку  про необхідність відкриття ринку землі… Серед молоді більшість тих, хто за вільний обіг землі.

«Тобто більшість громадян, які будуть в майбутньому, через 10-15 років визначати долю країни, прийдуть до влади, вважають, що може земля продаватися»,  зазначив експерт.  

Він також додав, що майже половина респондентів заявили, що не мають у власності землі.

«Близько 20%, тобто кожен п'ятий респондент заявив, що має присадибну ділянку. Кожен шостий має офіційно оформлений земельний пай разом із присадибною ділянкою - це 17%. Окремо земельний пай мають 11 %, тобто, фактично, один із десяти. Ще близько 4% сказали, що мають або земельну ділянку, або пай, але вони ще належно не оформлені. Тобто, перебуває ця земля в стадії оформлення. І що цікаво, дуже показово, що менше 1% респондентів не захотіли відповідати на це питання. Тобто, ті варіанти вибору, які ми передбачили в цьому питанні, відображають ту структуру власності на землю, яка реально є на даний момент», наголосив експерт.

За його словами, більшість опитаних повідомили, що використовують землю для вирощування продуктів для власної сім’ї, для власного споживання. Значно менше - близько третини з тих, хто мають землю, - здають її офіційно з усіма документами в оренду. Ще у приблизно 11% ця земля не використовується.

«Після відкриття ринку землі, станом на середину серпня, 58% серед власників землі кажуть, що не будуть нічого робити у зв’язку з цим. 17% сказали, що збираються залишити землю в оренді у того ж орендаря, який зараз її використовує. Лише 6% мають намір продати свою землю або її частину. 5% сказали, що мають намір докупити, і кожен десятий не визначився з тим, що він буде робити. Швидше за все, поки що нічого робити не буде», - зауважив аналітик.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024