Петро Бурковський

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1118
13 листопада 2020

59% українців підтримують право людини продати земельну ділянку, що є у її власності

Кількість громадян, які підтримують право людини продати земельну ділянку, що є у її власності, у серпні 2020 року зросла до 59% проти 50% у червні 2019 року.

Про це в Укрінформі під час оприлюднення результатів загальнонаціонального опитування щодо відкриття ринку землі в Україні розповів аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський.

«Зросла кількість громадян і зросла помітно, які вважають, що якщо людина має у власності земельну ділянку, вона повинна мати право продати її, якщо захоче. Якщо у червні 2019 року таких було трішки більше 50%, то зараз уже ця кількість наближається до 59%» сказав Бурковський.

Таку тенденцію до зростання він прокоментував так:

«Коли  серед громадян зростає упевненість,  що лише повне й необмежене  право власності  є однією з головних засад країни,  то в цьому є плюс, що країна рухається в бік демократії, а змінений світогляд людей змінюватиме й політику в Україні».

За його  словами, старші за віком респонденти мають  більше скептичну  думку  про необхідність відкриття ринку землі… Серед молоді більшість тих, хто за вільний обіг землі.

«Тобто більшість громадян, які будуть в майбутньому, через 10-15 років визначати долю країни, прийдуть до влади, вважають, що може земля продаватися»,  зазначив експерт.  

Він також додав, що майже половина респондентів заявили, що не мають у власності землі.

«Близько 20%, тобто кожен п'ятий респондент заявив, що має присадибну ділянку. Кожен шостий має офіційно оформлений земельний пай разом із присадибною ділянкою - це 17%. Окремо земельний пай мають 11 %, тобто, фактично, один із десяти. Ще близько 4% сказали, що мають або земельну ділянку, або пай, але вони ще належно не оформлені. Тобто, перебуває ця земля в стадії оформлення. І що цікаво, дуже показово, що менше 1% респондентів не захотіли відповідати на це питання. Тобто, ті варіанти вибору, які ми передбачили в цьому питанні, відображають ту структуру власності на землю, яка реально є на даний момент», наголосив експерт.

За його словами, більшість опитаних повідомили, що використовують землю для вирощування продуктів для власної сім’ї, для власного споживання. Значно менше - близько третини з тих, хто мають землю, - здають її офіційно з усіма документами в оренду. Ще у приблизно 11% ця земля не використовується.

«Після відкриття ринку землі, станом на середину серпня, 58% серед власників землі кажуть, що не будуть нічого робити у зв’язку з цим. 17% сказали, що збираються залишити землю в оренді у того ж орендаря, який зараз її використовує. Лише 6% мають намір продати свою землю або її частину. 5% сказали, що мають намір докупити, і кожен десятий не визначився з тим, що він буде робити. Швидше за все, поки що нічого робити не буде», - зауважив аналітик.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024