Події
Перегляди: 1841
31 липня 2023

16 місяців війни висвітлили низку внутрішніх проблем, і це позначилося на рейтингах довіри до влади – Петро Бурковський

26 липня в інформаційній агенції «Інтерфакс-Україна» Центр Разумкова презентував своє опитування «Оцінка громадянами ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів, політиків, посадовців та громадських діячів, ставлення до окремих ініціатив органів влади (липень 2023р.)» .

З-поміж соціальних та державних інститутів  українці найбільше довіряють Збройним силам України. Про це повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

 «Вже традиційно ЗСУ  є лідерами довіри серед українців, – зазначив соціолог. –  Їм на сьогодні довіряють 93% опитаних».

Високий рівень довіри громадян також мають добровольчі загони (87%), волонтерські організації (83%), Державна служба з надзвичайних ситуацій (81%), Національна гвардії України (81%), Президент України (80%), Державна прикордонна служб (78%), Міністерство оборони України (75%), Служба безпеки України (67%), Національна поліція України (61%), Голови міста (селища, села), в якому живе респондент (60,5%), громадські організації (60%), Церкви (58%), ЗМІ України (56%), ради міста (селища, села), в якому живе респондент (55%)».

Найбільшу недовіру, згідно з даними опитування, українці  висловлюють  судам (судовій системі загалом) (не довіряють 70%), політичним партіям (68%), державному апарату (чиновникам) (67%), прокуратурі (60%), Верховній Раді України (56%), Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) (55%), Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) (54,5%), Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (54%), комерційним банкам (54%), Уряду України (52%).

Коментуючи ці дані опитування  виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Петро Бурковський  окреслив кілька  тенденцій, які характеризують стан країни сьогодні.

«За станом громадської думки, зокрема, рівнем довіри та   підтримки соціальних інститутів, рівнем оптимізму та тривоги, країна повернулася у липень-серпень 2022-го року»,  – акцентував аналітик.

Він зазначив, що це цікаве спостереження, адже нинішня і тодішня ситуація відрізняється у військово-політичному контексті.  

«Минулого року у нас був вдалий наступ, ми відбили росіян під Києвом, змогли практично розблокувати Харків... Але на Донбасі йшли важкі бої, росіяни  повільно захоплювали територію,  і ми бачили досить велику тривогу в настроях людей», – розповідає Петро Бурковський.

З надходженням західної  допомоги та її успішним  використанням українськими військовими почалися  перші атаки на Росію, на російські військові об'єкти, на окупований Крим, що дозволило українцям з  упевненістю  дивитися в майбутнє – описує почуття співвітчизників аналітик. 

Спільним між минулим і нинішнім літом є й те,  що зберігається високий рівень довіри до держави та президента, і росіяни ні інформаційними, ні політичними, ні військовими зусиллями з цим нічого не можуть вдіяти. 

«Попри всі їхні розповіді що минулого року, коли вони заявляли, що ось-ось захоплять Донецьку та Луганську області, що тепер,  коли Путін мало не щотижня каже, що контрнаступ захлинувся й не матиме успіху, українці в це не вірять, люди продовжують  вірити в успіх Збройних сил», – наголосив Петро Бурковський.

Але друга важлива тенденція,  за його словами,  полягає  в тому,  що цього  літа, порівняно з минулим роком, з'явилася відмінність у тому, як громадяни оцінюють дії влади. І хоча президент зберігає високий рівень довіри населення,   проте відбулося падіння довіри до уряду, поглибилася недовіра й до Верховної Ради.

«Це свідчить про те, що люди починають ставити питання, чому державна влада, як законодавча, так і виконавча, не підтримує зусилля Збройних сил на фронті, – коментує аналітик.  – За перші шість місяців цього року ми бачили низку гучних справ,  починаючи зі справи про яйця за 17 грн за штуку, далі справа  про безпілотники,  потім скандали про військкомати і про те, що воєнкоми купують собі нерухомість під час війни за кордоном, потім про те,  що держава не встигає належним чином організувати оборонні закупівлі, і публікації про те, що сотні мільйонів доларів були втрачені на початку війни, виведені з держави і не повернуті. Зараз великий скандал розгортається  навколо командування медичних сил, яке не забезпечує належним чином передові частини на лінії фронту».

Петро Бурковський вважає, що цілком логічним є запитання громадян, чому ці питання не вирішуються на 17-му місяці війни, і запевнив, що саме подібні факти і є причинами падіння довіри до уряду та певного зниження довіри до президента. 

 «Це важливий дзвінок, і ці  питання потребують негайного вирішення – і щодо Збройних сил,  і щодо підготовки до зимового опалювального сезону. Влада має не лише демонструвати, що вона готується, а справді мати запас міцності на цей доволі важкий період, який нас чекає.  Адже росіяни так само, як і торік, намагатимуться зламати нас ударами по критичній інфраструктурі», – каже аналітик.

Щоправда, водночас запевнив, що настрої в суспільстві такі, що Росія як рік тому, так і сьогодні, не зможе зламати єдності українських громадян.

«Проте 16 місяців війни висвітлили низку внутрішніх проблем,  зволікання з вирішенням яких позначиться не лише на рейтингах довіри до державних інституцій, але й на нашій боєздатності.  А якщо це позначиться на боєздатності, то це може вплинути і на стійкість нашого суспільства», – застеріг Петро Бурковський.

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024