100 днів Президента Володимира Зеленського: опитування експертів

Опитування
Перегляди: 4372
28 серпня 2019

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 19–26 серпня 2019 року провів експертне опитування «100 днів Президента Володимира Зеленського». Мета опитування – з’ясувати  думку експертного середовища стосовно перших кроків діяльності новообраного Президента: успіхів та невдач за час перебування на посаді, актуальних проблем внутрішньої та зовнішньої політики, на вирішення яких має бути спрямована діяльність Президента у майбутньому. Всього в опитуванні взяв участь 51 експерт.

Прес-конференція «Сто днів Президента Володимира Зеленського»  проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів прес-конференції є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

 

  • Загалом експерти оцінили діяльність Володимира Зеленського в перші 100 днів на посаді Президента у 3,7 бала за 10-бальною шкалою.  Для порівняння, перші 100 днів Президента Петра Порошенка були оцінені експертами у 6,3 бала. Діяльність Віктора Януковича в 2010 році за аналогічний період експерти оцінили  у 2,7 бала.

 

  • Найголовнішим успіхом Володимира Зеленського у перші 100 днів перебування на посаді експерти вважають розпуск парламенту та подальший успіх партії «Слуга народу» на позачергових виборах до Верховної Ради України, що дозволило сформувати однопартійну більшість. Відзначають експерти також і зовнішньополітичні зусилля Президента: перші закордонні поїздки, налагодження контактів із лідерами країн ЄС, Канади, заплановану зустріч із Президентом США. Такі кроки засвідчили збереження прозахідного зовнішньополітичного вектору. Серед успіхів названо також  ініціативи Президента щодо мирного процесу на Донбасі: активізація Мінського процесу, зусилля щодо проведення переговорів у Нормандському форматі, певні зрушення у питанні обміну заручниками тощо. Відзначають і певні заяви та кроки, які дають надію на продовження реформи правоохоронних органів.

 

  • До невдач Президента експерти найчастіше відносять окремі кадрові призначення та призначення на державні посади за принципом не професіоналізму, а особистого знайомства та лояльності. Те саме стосується і включення людей з неоднозначною репутацією у партійний список «Слуги народу». Відзначають експерти і зовнішньополітичні невдачі – зокрема, недостатність зусиль щодо протидії поверненню Росії у ПАРЄ, відсутність ініціативи щодо посилення санкцій проти РФ за невиконання рішення щодо звільнення українських моряків та видачу паспортів в окупованому Донбасі. До перших невдач Президента відносять і стиль його поведінки під час публічних зустрічей у регіонах та неефективність кроків з припинення вогню на Донбасі.

 

  • У внутрішній політиці, на думку експертів, Президент Зеленський має сконцентруватися на трьох пріоритетних напрямах. По-перше, реформування потребує антикорупційна політика держави – Президент повинен сприяти перезапуску  відповідних органів та успішному запуску Вищого антикорупційного суду, що забезпечить невідворотність покарання. Другий пріоритетний напрям діяльності Президента є більш короткотерміновим та випливає з перемоги на парламентських виборах партії «Слуга народу». У найближчому майбутньому Президент має якнайшвидше внести пропозиції прем’єр-міністра та кандидатур   міністрів, що належать до його сфери повноважень, і разом із ВРУ сформувати уряд на засадах професіоналізму. Те саме стосується й інших посад – висунення пропозицій Генерального прокурора, Голови СБУ та Національного банку тощо. По-третє, Президент має сприяти продовженню реформи правоохоронних органів: судів, СБУ, прокуратури. Ще один важливий пункт – представлення програми, яка дасть змогу сформувати уяву про бачення Президентом цілей та змісту державної політики у різних сферах суспільного життя.

 

  • Стосовно зовнішньої політики,  то тут основне завдання – протистояння агресії Росії всіма доступними дипломатичними методами. Це і робота над втриманням та посиленням санкцій проти Росії, і збереження антипутінської коаліції задля звільнення Донбасу та Криму, а також українських політв’язнів і полонених. Усі інші завдання великою мірою виходять з попереднього. Це стосується налагодження співпраці з основними партнерами, зокрема США та ЄС, необхідності домогтися прогресу у Нормандському форматі, залучення до нього нових гравців, більш проактивна роль України у цьому форматі. Високий пріоритет експерти надали також європейській та євроатлантичній інтеграції, де кінцевою ціллю має бути вступ України до цих об’єднань.

ТАБЛИЦІ ТА СПИСОК ЕКСПЕРТІВ