Опитування
Перегляди: 3624
27 липня 2017

Саміти «Україна-ЄС», «Україна-НАТО» – що далі?

Експертне опитування «Саміти «Україна-ЄС», «Україна-НАТО» – що далі?» було проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 17 по 25 липня 2017 року серед експертів у сфері міжнародних відносин та профільних журналістів. Метою дослідження було дати оцінки успішності Самітів «Україна-ЄС» та «Україна-НАТО», та окреслити необхідні напрямки подальшої співпраці. Всього опитано 31 експерт.

  • На думку експертів, ратифікація Угоди про Асоціацію та Безвізовий режим з Європейським Союзом – однозначно найбільші успіхи України на шляху євроінтеграції. Серед інших успіхів експерти виокремлюють Угоду про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, проведення реформ з підтримкою євроспільноти, та надання фінансової й матеріальної допомоги з боку ЄС.
  • Те, що за підсумками останнього саміту Україна-ЄС не було вироблено спільної  заяви, експерти вважають певним опором євроінтеграційним прагненням з боку окремих членів ЄС. Ще серед імовірних причин експерти відзначили  нерозуміння з боку ЄС важливості євроінтеграційних прагнень України та певну  передчасність спроби декларувати в офіційних документах перспективи членства України в ЄС. 
  • На думку половини експертів, Україні зараз краще зосередитись на виконанні Угоди про асоціацію з ЄС і лише згодом переходити до постановки питання щодо перспективи членства. Ще третина експертів вважають, що загалом  країні слід прагнути до членства в ЄС,  однак не варто піднімати  питання перспективи членства саме зараз. Лише шість експертів вважають що Україні потрібно піднімати питання перспективи членства прямо зараз.
  • Найбільшими перешкодами для перспективи членства України в ЄС, на думку більшості експертів, є як зовнішні чинники, насамперед внутрішня криза самого ЄС, зростання впливу євроскептичних політсил в країнах ЄС, так і внутрішні – корупція, повільний темп реформ в самій Україні.
  • Для поглиблення євроінтеграційних процесів Україні в першу чергу потрібно виконувати Угоду про Асоціацію, проводити реальну боротьбу з корупцією, (в тому числі створити антикорупційний суд), а також провести судову реформу і забезпечити верховенство права. Важливим також є втілення системних реформ, передовсім медичної та наближення українського законодавства до європейського.
  • Позиції експертів розділились стосовно того, чи варто Україні зараз наполягати на отриманні Плану дій щодо членства в НАТО. Так, фактично всі опитані експерти погоджуються у тому що до цього потрібно прагнути, але половина з них не вважають за доцільне піднімати це питання прямо зараз.
  • Більшість опитаних експертів вважають недоцільним проведення референдуму щодо членства в НАТО у короткостроковій перспективі. Загалом вони вважають, що результати референдуму можуть бути несприятливими на Півдні та Сході, що спричинить розпалювання спекуляцій та політичного розколу, а сам референдум доцільно проводити лише коли існуватиме реальна перспектива членства в організації.
  • Існують дві основні перешкоди для вступу України до НАТО, на які вказали майже всі опитані експерти. Це військовий конфлікт з Росією та відсутність консенсусу серед членів НАТО щодо прийняття України. Інші причини не є такими вагомими.
  • Найближчим часом Україні в сфері співпраці з НАТО потрібно зосередитись на реформі сектору безпеки, наближення її до стандартів Альянсу, максимальному залученні України до навчань, заходів та миротворчих операцій НАТО, в тому числі як сторони, яка має досвід участі в сучасних бойових діях проти Росії та на популяризації НАТО й розвінчування міфів про організацію на Півдні та Сході України.

Останні новини з категорії Опитування

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024