Опитування
Перегляди: 4428
11 грудня 2017
Read this article in English

Необхідність забезпечення потреб сім'ї мотивує українців до більшої суспільної активності

Згідно з результатами національного опитування, проведеного організацією Пакт (Pact), рівень залучення українців до громадських ініціатив є достатньо високим. У 2017 році громадяни активно брали участь у заходах організованих громадськими організаціями, однак, передовсім, тих, що напряму торкалися їх потреб та інтересів. Кожному другому українцю відома і кожен четвертий позитивно оцінює діяльність громадських організацій та ініціатив. В той же час, третина опитаних не змогла назвати жодної громадської організації або ініціативи.

Національне опитування щодо громадянського залучення було проведене на замовлення Пакту  в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID). Метою опитування було дослідити рівень громадянського залучення та участі, ставлення суспільства до громадських організацій, а також сприйняття громадянами процесу реформ в Україні. Крім того, було досліджено рівень громадянської освіти та зміни у поглядах та цінностях українців. Пакт планує проводити наступні хвилі опитування тричі на рік протягом наступних двох років, з метою простежити основні тенденції у настроях та оцінках українського суспільства. Дане опитування було проведене компанією GfK Україна в серпні-вересні 2017 року. 

Опитування проводилися по всій Україні серед мешканців старше 18 років особисто в їх домівках. Вибірка склала 2134 респондентів та відображає розподіл дорослого населення України за віком, статтю, областю та населеним пунктом (за винятком АР Крим і окупованих територій Донецької та Луганської областей). Теоретична похибка вибірки становить 2,2 %. Для порівняння наводяться результати минулорічних подібних досліджень, які Пакт проводив в рамках проекту USAID/Uniter. Таблиці з даними можуть бути завантажені за адресою

Згідно з даними опитування, українці розчаровані процесом реформ. Більш того, чверть респондентів вказала на негативні наслідки від реформ. Криза в економіці, конфлікт на Донбасі та корупція складають топ рейтингу невідкладних проблем. Більшість українців не бачать покращення в антикорупційній сфері. 

Українці, які взяли участь у опитуванні, демонструють готовність до вивчення як захищати свої громадянські права, як покращити фінансову грамотність та знання в економіці. Однак, тільки незначний відсоток опитаних змогли скласти тест на громадянську грамотність.

Опитування засвідчило, що рівень громадянського залучення є найнижчим  серед громадян у віці 18-24 років і найвищим серед вікової групи 55-64 років. Найбільший інтерес до громадянського активізму демонструють мешканці західних і північних областей, а найменший – на Сході та Півдні України. Громадянська участь більш широко поширена серед людей із середнім і вищим середнього рівнем доходу та тих, хто наразі працевлаштований. Було виявлено, що люди в малих містах, а також у містах із населенням менше 50 тисяч частіше стають активістами. Громадянська участь більш поширена серед жінок.

Огляд результатів дослідження

У 2017 році громадяни України цікавляться соціальними ініціативами, але в основному тими, які торкаються їх потреб та інтересів безпосередньо 

  • Українці демонструють зростання інтересу до залучення у життя своєї громади - 25% опитаних зазначили, що вони регулярно або час від часу відвідують збори аби інші громадські заходи. Щодо участі у діяльності організацій громадянського суспільства (ОГС) існує розрив між тими, хто брав участь протягом останнього року (15%), та тими, хто би хотів взяти участь - 30%, що є свідченням можливостей для ОГС розширювати свою базу для участі та підтримки.
  • Майже кожен п'ятий респондент (19%) брав участь у створенні будинкового, вуличного чи квартального комітету, а кожен шостий (17%) – у громадських слуханнях протягом минулого року. Найнижчий рівень активності спостерігається щодо анонімних повідомлень про корупцію в режимі онлайн або про порушення на виборах (56% цього не робили і не зацікавлені робити в майбутньому).
  • Люди більш схильні брати участь у ініціативах, які напряму зачіпають їх інтереси. Вперше після Євромайдану більшість респондентів (46%) вказали на те, що вони сприйматимуть зростання доходу своєї сім’ї як основну ознаку незворотності позитивних змін в Україні, на відміну від попередніх років, коли на першому місці було покарання для корумпованих чиновників  та зростання економіки країни.
  • Найбільшими проблемами, з яких люди готові долучатися до громадянської активності, є: створення будинкових комітетів (32%), подача офіційних скарг представникам державних органів влади (32%), незадовільний стан доріг та об'єктів інфраструктури (31%). Пряма мобілізація для участі у мирних зібраннях або акціях з конкретних питань (27%) знаходиться внизу списку, на відміну від 2016 року.

Зростає впізнаваність та схвалення діяльності  громадських організацій

  • Кожен другий респондент знає щонайменше одну громадську організацію – чи то громадське об’єднання, або благодійний фонд, або волонтерська група і половина з них  позитивно оцінюють їх діяльність. Втім, третина опитаних (33%) не знає жодної ОГС.
  • Найбільш відомими типами ОГС в Україні є благодійні фонди (39%) та групи волонтерів (38%).
  • У порівнянні з попередніми роками, відбулись зміни щодо впізнаваності ОГС: тепер поряд з Фондом Ріната Ахметова (17%) людям знайомі Національний Екзит-пол (15%), Громадське ТБ (17%), Фонд Віктора Пінчука (12%), EuromaidanSOS (11%) та FEMEN (12%).
  • Понад половина (58%) українців вважають, що громадські ініціативи/неурядові організації мають фінансуватися багатими людьми, 45% - державою, а 41% - бізнесом. Кожен третій вказав, що їх повинні фінансувати громадяни, інтереси яких представляє дана ініціатива.

Сприйняття реформ та політичної ситуації є здебільшого негативним

  • Половина респондентів (51%) зазначили, що досі не відчули наслідки реформ, тоді як чверть (24%) – відчули негативні наслідки. Кожен п’ятий українець (22%) очікує на відчутні наслідки реформ протягом найближчих 3 років, а кожен третій (34%) – через 6 років і більше.
  • Кожен другий респондент вважає економічну ситуацію, боротьбу з корупцією та кризу на Донбасі найважливішими проблемами для України сьогодні (53%, 52% та 49% респондентів відповідно). У всіх трьох згаданих вище реформах головними двигунами змін були названі органи державної влади. Про громадські організації, які працюють у цих сферах, обізнаність невисока: 17% знають про Реанімаційний пакет реформ, 5% - про кампанію Чесно, яку проводить Центр UA.
  • Більшість респондентів (72%) не бачать прогресу в реалізації антикорупційної реформи, 55% вважають, що рівень корупції не змінився порівняно з минулим роком.
  • Третина (33%) респондентів не підуть на вибори або голосуватимуть проти всіх політичних партій на наступних парламентських виборах, ще 20% не можуть відповісти на це питання. Менше половини респондентів (43%) на даний момент більш-менш визначились зі своїм політичним вибором.
  • Лише 13% громадян вказали, що вони знають ім'я народного депутата, який представляє їх мажоритарний округ у Верховній Раді, а 9% - знають ім'я свого депутата у місцевій раді.

Рівень громадянської обізнаності низький, але існує значний попит на громадянські знання

  • Пакт доповнив анкету розділом "Громадянська грамотність", який включає в себе питання стосовно основних прав та свобод громадянина, базові фінансові знання, обізнаність з Конституцією та загальним регулюванням суспільної сфери. З 13 питань 10 або більше правильних відповідей дали 8% громадян.
  • Більше двох третин (76%) респондентів ніколи не доводилося вивчати законодавство та правову інформацію для захисту своїх прав, хоча 70% повідомили, що їх права були порушені принаймні в одній з 11 перелічених сфер. Найчастіше респонденти мали особистий досвід порушення своїх прав у таких сферах як: охорона здоров'я (43%), торгівля та споживання (42%), працевлаштування (31%).
  • Права людини, особисті податки, що сплачуються громадянином та економіка –  три основні сфери, на яких люди хотіли б розумітися краще (29%, 15% та 14% відповідно). Щодо практичних навичок, які респонденти хотіли би розвинути, то для 23%, передусім, це є здатність захищати свої права та інтереси, на другому та третьому місці за популярністю є навички вирішення конфліктів (14%) та створення і провадження власного бізнесу  (13%).

Цінності повільно трансформуються, але багато упереджених ставлень зберігається

  • Відчуття соціальної несправедливості є дуже поширеним в українському суспільстві, що призводить до ворожого ставлення між різними соціальними групами. Більше половини респондентів (58%) погоджуються з тим, що нормальним є вважати власну націю кращою за інших і важко позитивно ставитися до деяких етнічних груп та національностей.
  • Майже дві третини (59%) вважають, що якщо людина може вирішити певну проблему з державними службовцями за винагороду, більшість людей в Україні цим скористаються; і більше половини (58%) вважають хабарництво невід'ємною частиною українського менталітету. Приблизно кожен другий (47%) вважає, що він не отримає гарантованого доступу до медичної допомоги або вищої освіти, не сплативши за них хабаря.
  • Половина населення вважає, що держава повинна гарантувати добробут кожного громадянина, зайнятість та соціальне забезпечення, хоча частка людей, які так думають, протягом останніх двох років зменшилась (з 62% у 2015 році до 50% у 2017 році). Водночас, кількість тих, хто вважає, що головна роль держави – тільки гарантувати соціальні, політичні та економічні правила гри подвоїлась (з 12% у 2015 до 24% у 2017).
  • Відносна більшість респондентів вважають, що в Україні найбільш дискримінованими групами є: пенсіонери (28%), сексуальні меншини (22%) та переселенці з Донбасу (20%). Лише 14% респондентів визнали себе представниками дискримінованої групи, і 41% респондентів готові підтримати інші групи людей, до яких вони не належать, у справі захисту їхніх прав.
  • Широко поширеним негативним ставленням до себе користуються такі  соціальні групи: наркозалежні (74%), люди, що зловживають алкоголем (63%), роми (51%), гомосексуали (47%), люди з ВІЛ / СНІДом (45%).

Підготовка прес релізу стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст прес-релізу  є винятковою відповідальністю Pact та  його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)  або уряду США.

Останні новини з категорії Опитування

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024