Події
Перегляди: 2951
27 січня 2016

Чи можливий "демократичний діалог" з Росією?

Через наявність речників, які підтримують позицію Росії у питанні окупації Криму та Донбасу, частина української делегації залишила панелі форуму "Україна-Європа" у польському Лодзі. Про це повідомила віце-спікер ВР Оксана Сироїд у телеефірі каналу "24" та директор Фонду "Демократичні ініціативи Ірина Бекешкіна на сторінці у мережі Facebook.

За словами Сироїд, вона разом з депутатами Єгором Соболєвим і Тетяною Чорновол вчинили демарш на одній із дискусійних панелей через присутність у ній скандального депутата Європарламенту Януша Корвіна-Мікке, який через проросійські дії є персоною нон грата в Україні.

«Частина наших парламенарів залишила цей захід, оскільки на них були відомі провокатори, зокрема персона нон грата в Україні Корвін-Мікке. Якби я не їхала сьогодні, оскільки це завершення мого візиту, то я також залишила б форум у знак протесту», – запевнила віце-спікер.

Вона пояснила, що через такі провокації у неї виникають питання до організаторів форуму.

«Мені видається безсенсовною зустріч, тому що ми всі знаємо позицію Росії, але яким чином вона може допомогти в цьому діалозі Україна-Європа? Якщо вона не може допомогти в цьому діалозі, то навіщо їх сюди кликати: щоб все перетворювалося на деструктив і балаган?» – обурилась Сироїд.

Вона також додала, що іншою причиною демаршу стала поява на панелі, в якій вона брала участь, завідувача кафедри зі зв’язків з громадськістю російського вишу МГІМО Валєрія Соловєя. Подробиці цієї історії розповіла Бекешкіна.

«Наприкінці мав слово Валерій Соловей з Москви - доктор історичних наук, професор, завідувач кафедрою громадських зв'язків МГІМО. Словом, "інтелігент". Він висловився дуже чітко і лаконічно. Головне, сказав він, це бути реалістами і визнати нову територіальну реалість, що склалася, зокрема - новий статус Криму. І повернення до колишнього статусу неможливо. Так, ми розуміємо, що було порушено міжнародне право. але у нас інший підхід, ніж у європейців, які кажуть про права і цінності. У нас головне - це інтереси і справедливість. Те ж і стосовно Донбасу. Слід визнати, що 50 тисяч бойовиків, які воювали проти України ніколи з нею не змиряться, і з цього виходити у переговорах. Це реалії, які треба визнати. "Ага, сказала я голосно, - коли тебе гвалтують, слід визнати цю реальність і свій новий статус, і на цій основі вести "діалог" з гвалтівником". Відреагувала Оксана, яка сказала, що не розуміє, навіщо організатори витягують сюди таких "спікерів" і зазбиралася йти. Кілька учасників (в тому числі й я) теж. Панель швиденько закрили, тим більше що й час вийшов», – написала вона.

"Отож, чи можливий "демократичний діалог" з Росією, до якого останнім часом нас наполегливо схиляють? Ага, ну справді, чудове слово - "діалог", а якщо ще й "демократичний",  – розміроковує Ірина Бекешкіна. –  От що думаю про "діалог": ця форма взаємодії передбачає наявність якихось спільних засад - спільного визнання законів, цінностей тощо. А який може бути "діалог" із гвалтівником, який вам пояснює, що у нього були такі "інтереси" і свої уявлення про "справедливість" і слід визнати ці нові реалії?

Мені іноді здається, що ми з росіянами живемо у різних світах", – підсумувала вона.

За матеріалами Главком і Український тиждень

 

Останні новини з категорії Події

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024