Події
Перегляди: 649
19 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал


Координаторка "Вікна Відновлення" Анастасія Руденко, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко, журналістка медіа "Східний Варіант" Тетяна Жук на Recovery Media Conference

Джерело:  «Вікно Відновлення»

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення» (UA Recovery Window Media Network) провів загальнонаціональне опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян. Опитування тривало протягом 3–12 березня 2024 р.

Результати опитування були оприлюднені 15 березня 2024 року під час під час Recovery Media Conference, організованої медіамережею «Вікно Відновлення». У конференції взяли участь представники регіональних медіа, регіональних та всеукраїнських громадських організацій, аналітичних центрів, органів державної та місцевої влади, міжнародних донорських організацій, представники посольств тощо. 


На фото: Фахівчиня з машинного навчання LetsData Катерина Буровова та безпековий аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко/Фото Миколи Тимченка

Як засвідчило дослідження, більшість опитаних вірять у відновлення соціально-економічного потенціалу нашої країни після війни. “Так” і “скоріше так” відповіли 32,3% та 36% респондентів відповідно. Важко сказати 16,4% людей, а не вірять чи скоріше не вірять у відновлення тільки 9,6% та 5,7% відповідно.

Водночас більшість опитаних усвідомлює, що відбудова триватиме не один і не два роки. Двадцять один відсоток респондентів вважає, що процеси відновлення заберуть від 5 до 8 років, 21,7% переконані, що більше 10-ти років. Прогноз до 10-ти років дають 17,8%, до п’яти років — 16,5%.  

Слайд з презентації результатів соціологічного дослідження, проведеного на замовлення медіамережі "Вікно Відновлення"

Першочергово, на думку опитаних, потрібно провести розмінування територій, на яких проходили бойові дії (76,5%), а також відновити зруйноване житло, заводи, фабрики, шляхи сполучення (72,7%).

При цьому половина респондентів нині швидше незадоволена тим, як держава відновлює житло їхніх рідних та знайомих людей (51,7%), зазначив Тарас Жовтенко, аналітик Фонду. Водночас запас оптимізму та стійкості в нашому суспільстві є, переконаний він.


Аудиторія Recovery Media Conference, що відбулася в столичному UBI конференц холі/ Фото Миколи Тимченка

На думку учасників опитування, швидкому відновленню післявоєнної України найбільше заважатимуть:

  • Величезні масштаби руйнувань, спричинені війною (69,8%), 
  • Розкрадання/привласнення коштів, виділених на відбудову, представниками органів центральної влади (58,1%),
  • Розкрадання/привласнення коштів, виділених на відбудову, представниками органів місцевої влади та місцевого самоврядування (місцевими радами, мерами міст та селищ тощо) (51,9%)
  • відсутність професіоналів у владі (36,4%).

Інші варіанти відповідей обрали менше 30-ти відсотків опитаних.

Ключову роль у відновленні України після закінчення війни українці віддають уряду — 53,1% та державам — союзникам нашої країни — 51,5%. Місцеве самоврядування, бізнес і волонтери отримали 35,8%, 33,4% та 28,3% відповідно. На пересічних українських громадян таку роль покладають 29,5% опитаних. 

Половина опитаних (50,9%) вважає, що для відновлення достатньо просто працювати на своєму робочому місці. Набувати нових кваліфікацій та навичок задля реалізації проєктів відновлення планують 19,5% респондентів, готові волонтерити на користь людей на постраждалих територіях 18,9%, підтримати фінансово та матеріально важливі проєкти щодо відновлення — 14,6%. Не бачать себе в такій ролі 15,3%, важко сказати 12,1%, варіант “інше” обрали 0,4% опитаних. 

Частина опитування також стосувалася медіаспоживання українців. У місцевих медіа більшість опитаних хочуть читати про 

  • наслідки війни у своїй громаді (захищеність від руйнувань, наявність бомбосховищ, мобілізацію, вшанування загиблих тощо) 56,2%
  • економічне життя своєї громади 31,6%
  • визначних та яскравих людей громади (військових, лікарів, освітян, культурних працівників тощо) 27,6%
  • історію свого краю 23,6%
  • політичне життя своєї громади 22,9%
  • культурне життя та визначні події у своїй громаді (концерти, показ фільмів, виставки, гастролі тощо) 22,9%
  • інше 0,9%

Загалом було опитано 2001 респондент віком від 18 років у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Харківській та Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються Україною та де не ведуться бойові дії). Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас, слід враховувати систематичні відхилення вибірки через вимушену міграцію мільйонів громадян, спричинену російсько-українською війною.


Слайд з презентації результатів дослідження, проведеного на замовлення мережі "Вікно Відновлення"

Учасники «Вікна Відновлення» та інші медійники, представники громадського сектора братимуть до уваги результати цього дослідження під час створення власних матеріалів на тему відбудови, які агрегуватиме новостворений сайт recovery.win. 

Нагадаємо, медіамережа «Вікно Відновлення» (UA Recovery Window Media Network) розпочала роботу 22 січня 2024 року. Її співзасновниками стали стали сім організацій: “Східний Варіант” (Донеччина та Луганщина), “МОСТ” (Херсонщина), “Накипіло” (Харківщина), “Інтент” (Одещина, Миколаївщина), всеукраїнське медіа рішень “Рубрика”, аналітичний центр “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”, аналітична платформа VoxUkraine.

Мережа «Вікно Відновлення» підтримується урядом Великої Британії. З початку повномасштабного вторгнення Британія виділила близько двох мільярдів фунтів стерлінгів на процеси, пов’язані з відновленням України.

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024