Опитування
Перегляди: 1483
10 лютого 2009

Британський експерт: "Газова криза зашкодила євроінтеграції України"

Оксана Лiгостова
Київ
10/02/2009

Під час газового конфлікту Україна не змогла донести свою позицію до країн Євросоюзу, і це зруйнувало її імідж та віддалило перспективу євроінтеграції. Таку думку висловив на прес-конференції в Києві керівник програми з питань Росії та Євразії Лондонського королівського інституту міжнародних відносин («Четем Хауз»), консультант НАТО з питань України Джеймс Шерр.

За словами експерта, газова криза чітко продемонструвала, що владні структури в Україні не розуміють важливості міжнародної комунікації на урядовому, суспільному та мас-медійному рівнях:


«Українського голосу не було чути там, де він мав лунати, – у Західній Європі. Представники Росії щодня оббивали усі можливі пороги – їх можна було побачити на засіданнях уряду, у телевізійних студіях, на зборах громад. Вони подавали найдетальніші роз’яснення стосовно того, що відбувається. Називали дати, імена, обсяги, терміни, ціни. А тим часом упродовж всього періоду кризи лондонське бюро CNN мусило телефонувати до мого департаменту і просити: «Чи не можна поговорити з Джеймсом, бо ми не можемо знайти жодного українського експерта?».

Як стверджує Шерр, українці не потурбувалися пояснити європейській спільноті ні сенсу своїх дій, ні технічних особливостей обслуговування української газотранспортної системи, а тому їхні відповіді на закиди росіян виглядали непереконливо:

«Коли Росія звинуватила Україну в крадіжках газу, Україна відповіла: «Ми не крадемо газ, а відбираємо його для технічних цілей». Жодних пояснень. Що б ви подумали, якби таке почули? Ви подумали б, що вам кажуть неправду, тому що відповідь незрозуміла. Коли ж Росія оголосила: «Ми відновили постачання газу для Європи», а ніхто в Європі його не отримував, росіяни сказали: «Це тому, що українці знову його крадуть». І знову з українського боку – мовчанка».

«Але ж насправді відповідь була!» – обурюється з української інертності британський експерт. Як він нагадав, ключові гілки газогону довелося тимчасово спрямувати в реверсному напрямку, аби забезпечити газом Південь і Схід України. Тоді всупереч проханню «Нафтогазу», російський «Газпром» обрав саме ці гілки для постачання газу в Європу.

Якби українці донесли до свідомості європейців бодай один цей факт, – вважає Шерр, – вони виграли б інформаційну війну з Росією і схилили на свій бік симпатії Євросоюзу:

«Якби лиш один цей простий факт став відомий у Європі, там зрозуміли б, що Росія веде дуже цинічну гру».

Шерр упевнений: у газовому конфлікті правда на боці України. А тим часом, каже він, у Європи склалося інше враження:

«Захід вірить, що винна Україна. Більшість політиків та експертів у Європі міркують так: у грудні Росія дала Україні все, на що та могла сподіватися. А українці взяли й перервали переговори. Європейські урядовці кажуть: так, росіяни підступні хлопці, але вибачайте, цього разу вони мають рацію, і українці повелися безвідповідально».

Імідж країни зруйнований, європейська перспектива ще більше віддалилася, – констатує аналітик. І радить Україні винести урок із газової кризи. Тут мусять зрозуміти: інформаційний вимір політики стратегічно важливий. І для донесення української позиції до європейців недостатньо, щоб Президент Ющенко зустрівся поговорити з головою Єврокомісії.

«Україна повинна кардинально змінити спосіб представлення себе у світі і ведення бізнесу, якщо хоче, аби до неї серйозно ставилися в Європі», – наголосив британський експерт.

Останні новини з категорії Опитування

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024