Опитування
Перегляди: 2282
29 грудня 2014

2014-й рік в оцінках експертів

Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» 15–26 грудня 2014 року провів експертне опитування «2014-й рік в оцінках експертів». Метою опитування було з’ясувати думки експертів щодо основних підсумків 2014 року для України та прогнозів на наступний рік. Усього було опитано 67 експертів.

 Опитування проведено за фінансової підтримки Європейського Союзу та Національного Фонду  підтримки демократії (США).

Оцінка загальної політичної ситуації

  • Найбільш важливою позитивною подією 2014 р. абсолютна більшість експертів вважає Євромайдан, що переріс в Революцію Гідності. Євромайдан вже другий рік поспіль визнається головною позитивною подією року. Друге і третє місця посіли позачергові вибори Президента та Верховної Ради України, а також підписання Угоди про асоціацію з ЄС.
  • Основні негативні події року пов’язані з агресією та порушенням територіальної цілісності України. Так, найважливішою подією цього року, що мала негативне значення, експерти вважають анексію Криму. Далі – війна на території Донбасу, окупація частини цього регіону та ведення Росією гібридної війни проти України з усіма її компонентами – вторгненням, окупацією, сепаратистським сценарієм. Серед подій, що мають як позитивні, так і негативні сторони, експерти називають парламентські вибори в умовах російсько-української війни, вибори Президента.
  • Головним успіхом у внутрішній політиці України 2014 р. було визнано проведення дострокових президентських та парламентських виборів і перемога на них демократичних сил. Окрім цього, успіхами у сфері внутрішньої політики експерти називають відновлення боєздатності Збройних Сил України, а також консолідацію українського суспільства як політичної нації навколо ідеї незалежності України та її європейського вибору.
  • Безумовним успіхом зовнішньої політики стало отримання Україною підтримки з боку міжнародної спільноти, запровадження міжнародних санкцій щодо Росії як відповідь на її агресію проти України. До того ж експерти зараховують до основних успіхів підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом та поглиблення двосторонніх відносин України та США, зокрема, ухвалення «Акту на підтримку свободи в Україні».
  • Відсутність структурних реформ в Україні за цей рік є головною поразкою у сфері внутрішньої політики 2014 р. – так вважає абсолютна більшість експертів. До поразок також віднесли відсутність реальної антикорупційної боротьби, втрату Криму і відсутність стратегії відносин з анексованим півостровом, непритягнення до відповідальності винних у злочинах проти Євромайдану.
  • Поразками України в зовнішній політиці, на думку експертів, були брак «суб’єктності» України у відстоюванні її власних інтересів на міжнародній арені, програвання в інформаційній війні та невизначеність позиції України щодо Росії, передовсім – відсутність українських санкцій щодо РФ, коли ці санкції запроваджуються паралельно іншими державами.
  • Найуспішнішими політиками 2014 року експерти вважають Петра Порошенка (43 експерти ) та Арсенія Яценюка (42 експерти). До трійки лідерів увійшов також мер Львова, Андрій Садовий.
  • Найменш успішними політиками цього року, на думку експертів, стали Віктор Янукович (23), Олег Тягнибок (21) та Юлія Тимошенко (19).

 

Оцінки за основними індикаторами розвитку

  • Експертні оцінки основних індикаторів розвитку України в 2014 р. переважно покращилися порівняно з 2013 р., однак деякі з них лишаються тривожно низькими. Так, вперше за останні роки експерти здебільшого позитивно оцінили рівень демократії в Україні – 6,1 бала з 10 можливих (у 2013 р. – 3,2). Ще кращу оцінку дістав від експертів стан свободи слова – 6,8 бала (у 2013 р. – 4,9).
  • Стан свободи підприємництва, на думку експертів, хоч і дещо покращився, однак лишився низьким: у 2014 р. його оцінили у 4 бали (у 2013 р. – 3 бали). Незадовільним лишився і рівень дотримання законності: 3,1 бала у 2014 р. порівняно з 2,2 у 2013 р.
  • Натомість практично не змінилася вкрай низька експертна оцінка стану економіки країни – 2,6 бала (у 2013 р. – 2,7). З іншого боку, експерти побачили певне підвищення рівня прогнозованості розвитку країни – з 2,5 бала у кінці 2013 р. до 4 балів у кінці 2014 р.

 

Прогнози експертів: на що Україні варто очікувати у 2015 році?

  • Експерти зробили переважно невтішні прогнози щодо тенденцій у внутрішній політиці України в 2015 році. Зокрема, вони передбачають соціальні протести окремих груп населення, зростання суспільного невдоволення діями влади, посилення політичної нестабільності та суспільної напруги. В соціально-економічній сфері прогнози експертів також мали негативне забарвлення і стосувалися падіння рівня життя населення та погіршення загальної економічної ситуації. Суперечливими були оцінки експертів щодо перспектив реформування в наступному році: частина експертів вважає, що справжніх реформ очікувати не варто, частина – що ці реформи таки відбудуться. Водночас найчастіше лунали передбачення щодо суперечливого і половинчастого характеру очікуваних реформ.
  • Зовнішню політику України в 2015 р., на думку експертів, визначатимуть суперечливі тенденції. З одного боку, експерти очікують поглиблення інтеграції в ЄС, активізацію співпраці з НАТО та продовження підтримки України в її конфлікті з Росією з боку Заходу. З іншого боку, вони також прогнозують продовження військового протистояння з Росією та подальшого політичного й економічного тиску з її боку. Крім того, експерти попереджають про загрозу зниження довіри країн Заходу до України в разі її нездатності провести очікувані реформи та ефективно використовувати отриману фінансову підтримку.
  • Ключовою проблемою, яку країна має вирішити в 2015 р., експерти вважають корупцію. До пріоритетних завдань фахівці також віднесли модернізацію армії, реформу судової системи та правоохоронних органів, децентралізацію й адміністративну реформу. В економічній сфері експерти звернули увагу на необхідність податкової реформи, створення умов для розвитку малого та середнього бізнесу, послаблення впливу олігархів і загальної лібералізації ролі держави в управлінні економікою.

Результати опитування

  1. Назвіть, будь ласка, ті події 2014 року, які Ви вважаєте найбільш важливими для країни (не більше 5). Кожну з виділених подій просимо оцінити знаком «+» - позитивна, «-» - негативна чи «+/-» - в чомусь позитивна, в чомусь негативна.

 

Позитивні

 

Кількість згадувань

Євромайдан, що переріс в Революцію гідності

42

Позачергові вибори Президента та Верховної Ради України

30

Підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом

21

Повалення режиму Януковича

17

Становлення української армії

6

Зміцнення зовнішньополітичної позиції України та підтримки з боку міжнародного співтовариства

6

Консолідація та мобілізація суспільства, новий рівень громадянської активності

5

Поступовий відхід від радянського минулого: відсутність комуністів у новому складі ВР, «ленінопад».

3

Економічна та фінансова криза в Росії

2

Інше (згадувалося лише по одному разу)

    10

 

Негативні

 

Кількість згадувань

Анексія Криму

46

Війна на території Донбасу, окупація частини регіону та її наслідки

26

Агресія Росії, ведення «гібридної війни» проти України: вторгнення, реалізація сепаратистського сценарію, окупація території

23

Корупція та відсутність реформ (особливо, в сфері економіки, судової та правоохоронної системи, прокуратури)

10

Економічна та валютно-фінансова криза

7

Трагічні події лютого 2014 р. – загибель Небесної сотні

7

Відсутність покарання винних у злочинах проти учасників Євромайдану, а також винних у корупції, державній зраді, пособництві тероризму

7

Обрання Петра Порошенка Президентом

2

Збереження олігархічної системи

2

Інше (згадувалося лише по одному разу)

10

 

«+/-» - в чомусь позитивні, в чомусь негативні

Парламентські вибори в умовах війни

9

Російсько-українська війна, зокрема на Сході України

7

Вибори Президента

5

Революція гідності, Євромайдан

3

Втрата Україною контролю над Кримом

2

Інше (згадувалося лише по одному разу)

6

 

  1. Що, на Вашу думку, можна вважати головними успіхами, досягнутими Україною у 2014 році у внутрішній та зовнішній політиці?

У внутрішній політиці:

 

Кількість згадувань

Проведення парламентських і президентських виборів, перемога демократичних сил

28

Відновлення боєздатності Збройних Сил України

18

Консолідація української спільноти як політичної нації навколо ідеї незалежності України, демократії і європейського вибору

15

Формування справжнього громадянського суспільства, що реально впливає на владу, розробку політик і ухвалення рішень

12

Повалення режиму Януковича

12

Створення проєвропейської коаліції у Верховній Раді та проєвропейського уряду

11

Перемога Євромайдану

10

Початок деяких реформ та ухвалення низки довгоочікуваних законопроектів (у сфері освіти, державного управління, боротьби з корупцією)

9

Недопущення розповсюдження сепаратизму та російської агресії на інші регіони, підвищення рівня патріотизму у південних та східних областях

8

Початок оновлення влади, прихід до парламенту кардинально нових депутатів (військові, журналісти, громадські діячі)

6

Народження потужного волонтерського руху

6

Втримання владою загальної ситуації в країні під контролем попри зовнішню агресію

4

Уникнення дефолту та повномасштабної економічної кризи

3

Формування конкурентного політичного середовища

2

Підписання Угоди про асоціацію з ЄС

2

Успіхів немає

2

Інше (згадувалося лише по одному разу)

14

 

У зовнішній політиці:

 

Кількість згадувань

Здобуття Україною підтримки міжнародної спільноти (ООН, ЄС, США), застосування міжнародних санкцій щодо РФ та її поступова ізоляція демократичним світом як відповідь на агресію проти України

42

Підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом

32

Поглиблення двосторонніх відносин співпраці з США. Ухвалення в США «Акту на підтримку свободи в Україні»

18

Відновлення курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію

7

Скасування позаблокового статусу України

4

Легітимізація на міжнародному рівні нового політичного курсу України і достроково обраних Президента та парламенту України

3

Отримання міжнародної фінансової допомоги

3

Локалізація російсько-української війни в межах Донбасу

2

Формування позитивного іміджу України в світі

2

Початок переорієнтації ринку збуту української продукції з Росії на інші напрямки

2

Інше (згадувалося лише по одному разу)

12


  1. Що, на Вашу думку, було головною поразкою України у 2014 році у внутрішній та зовнішній політиці?

У внутрішній політиці:

 

Кількість згадувань

Відсутність необхідних структурних реформ

40

Відсутність реальної боротьби з корупцією

18

Втрата Криму та відсутність ефективної стратегії відносин з анексованим півостровом

16

Непритягнення до відповідальності винних у злочинах проти учасників Євромайдану, затягування розслідувань щодо представників режиму Януковича

13

Фінансова та економічна криза

11

Збереження кланово-олігархічної системи впливу на політичні та управлінські процеси

8

Війна на Донбасі і окупація частини території регіону

5

Непроведення люстрації

5

Відсутність державної політики розв’язання проблем Донбасу (комунікація з населенням, соціальна інтеграція,соціально-економічне забезпечення, проблеми переселенців)

5

Невдала кадрова політика нового керівництва держави

4

Допущення колишніх представників Партії регіонів та інших скомпрометованих політиків минулого до нового складу Верховної Ради

4

Зростання нетерпимості у суспільстві, загроза легітимізації насильства

3

Брак внутрішньої консолідації та прозорості у діяльності політичних еліт

3

Неухвалення нового виборчого законодавства, що включало б серед іншого скасування змішаної виборчої системи

3

Іловайська трагедія

2

Відсутність перезавантаження влади

2

Інше (згадувалося лише по одному разу)

18

Немає відповіді

1

 

У зовнішній політиці:

Брак «суб’єктності» і жорсткої позиції України на міжнародній арені у відстоюванні власних інтересів щодо усіх гравців (РФ, ЄС, США). Відсутність жорсткої реакції самої України

9

Програвання України в інформаційній війні на міжнародному рівні

8

Невизначеність позиції України щодо її відносин з Росією. Відсутність дієвих санкцій самої України щодо Росії в той час, як ці санкції запроваджують західні країни Японія, Австралія тощо

8

Мінські домовленості та мінський формат переговорів

6

Неспроможність домовитися про постачання необхідного озброєння для української армії (включаючи летальну зброю) та військову підтримку Україні

6

Початок втрачання прихильності західних партнерів через відсутність реальних внутрішніх реформ

6

Затягування із чітким визначенням курсу на вступ до НАТО (аж до подання заявки на вступ вже зараз)

6

Окупація Криму та частини Донбасу

5

Проблеми роботи дипломатичного корпусу: недостатня активність в інформаційному просторі, відсутність послів у важливих країнах

5

Невиконання Будапештському Меморандуму всіма країнами-підписантами

5

Запізнення або відсутність адекватної реакції на дії Росії. Безініціативна політика реагування на порядок денний, що його створює Росія

4

Відсутність дієвих союзників, нерішучість світу у наданні військової допомоги Україні

3

Відсутність стратегії вирішення проблем енергопостачання в Україну, непрозорість «енергетичних» домовленостей

3

Відхід від Женевського формату переговорів

2

Недостатня ефективність у співпраці з міжнародними інституціями щодо розслідування злочинів режиму Януковича

2

Відсутність прогресу з повноцінною інтеграцією до ЄС і НАТО

2

Поразок у зовнішній політиці немає, хоча продовжується російська агресія, Україна діяла на міжнародній арені бездоганно в умовах війни

2

Відтермінування запровадження Угоди про асоціацію в дію в повному обсязі

2

Інше (згадувалося лише по одному разу)

15

Немає відповіді

3

 

4. Кого Ви вважаєте найуспішнішим політиком року? (назвіть не більше 3-х прізвищ)

Петро Порошенко

43

Арсеній Яценюк

42

Андрій Садовий

27

Олександр Турчинов

14

Ігор Коломойський

7

Володимир Гройсман

5

Олег Ляшко

3

Ганна Гопко, Сергій Льовочкін, Геннадій Москаль, Оксана Сироїд,

Борис Філатов, Дмитро Ярош

Були згадані двічі

Арсен Аваков, Юрій Бойко, Сергій Квіт, Павло Клімкін, Руслана Лижичко, Володимир Парасюк, Павло Розенко, Семен Семенченко,

Єгор Соболєв

Були згадані по одному разу

Немає відповіді

2

 

  1. Кого Ви вважаєте найменш успішним політиком року? (назвіть не більше 3-х прізвищ)

Віктор Янукович

23

Олег Тягнибок

21

Юлія Тимошенко

19

Петро Симоненко

12

Петро Порошенко

10

Сергій Тігіпко

9

Арсеній Яценюк

9

Анатолій Гриценко

8

Віталій Кличко

6

Олег Ляшко

5

Микола Азаров

3

Олександр Турчинов

3

Рінат Ахметов, Сергій Льовочкін, Володимир Путін, Віталій Ярема

Були згадані двічі

Микола Азаров, Юрій Бойко, Валерія Гонтарєва, Володимир Гройсман, Михайло Добкін, Сергій Каплін, Андрій Клюєв, Наталя Королевська, Олександр Мамай, Віктор Медведчук, Вадим Рабінович.

Володимир Рибак, Сергій Тарута, Нестор Шуфріч, Олег Царьов,

  • Ірина Фаріон, Дмитро Ярош

Були згадані по одному разу

Немає відповіді

4

 

6. Як Ви оцінюєте економічну ситуацію в Україні (за 10-бальною шкалою)?

Середній бал – 2,6 (середній бал 2013 р. – 2,7)

1 Дуже погана

13

2

16

3

26

4

8

5

1

6

1

7

 

8

 

9

 

10 Дуже добра

 

 

7. Як Ви оцінюєте рівень демократії в Україні (за 10-бальною шкалою)?

Середній бал – 6,1 (середній бал 2013 р. – 3,2)

1 Дуже низький

2

2

1

3

2

4

5

5

9

6

16

7

18

8

10

9

2

10 Дуже високий

 

 

8. Як Ви оцінюєте стан свободи слова в Україні (за 10-бальною шкалою)?

Середній бал – 6,8 (середній бал 2013 р. – 4,9)

1 Дуже поганий

1

2

1

3

2

4

 

5

9

6

9

7

15

8

22

9

5

10 Дуже добрий

1

 

9. Як Ви оцінюєте стан свободи підприємництва в Україні (за 10-бальною шкалою)

Середній бал – 4 (середній бал 2013 р. – 3)

1 Дуже поганий

3

2

9

3

17

4

13

5

12

6

6

7

4

8

1

9

 

10 Дуже добрий

 

 

10. Як Ви оцінюєте рівень дотримання законності в Україні (за 10-бальною шкалою)?

Середній бал – 3,1 (середній бал 2013 р. – 2,2)

1 Дуже поганий

8

2

11

3

28

4

8

5

6

6

3

7

1

8

 

9

 

10 Дуже добрий

 

 

11. Як Ви оцінюєте рівень прогнозованості розвитку держави на 2015 рік (за 10-бальною шкалою)?

Середній бал – 4 (середній бал 2013 р. – 2,5)

1 Дуже поганий

5

2

9

3

13

4

15

5

12

6

4

7

6

8

 

9

1

10 Дуже добрий

 

 

12. Які тенденції та події Ви прогнозуєте у внутрішній політиці України у 2015 році?

 

Кількість згадок

Соціальні протести окремих груп населення

16

Зростання невдоволення населення діями влади

15

Посилення політичної нестабільності

10

Посилення суспільної напруги

8

Політична боротьба довкола місцевих виборів

8

Падіння рівня життя населення

8

Погіршення економічної ситуації

7

Продовження війни на Донбасі

7

Розпад існуючої парламентської коаліції

6

Суперечливий характер реформ

6

Відсутність реформ

5

Новий «Майдан»

5

Відновлення контролю над окупованими територіями Донбасу

4

Реванш представників колишньої влади

4

Здійснення реальних реформ

4

Зростання загрозу дефолту

4

Продовження провокаційних і дестабілізаційних дій Росії

4

Поява шансів для розвитку нових політичних проектів

4

Тенденції залежать від здатності уряду провести реформи

4

Посилення авторитарних тенденцій в управлінні державою

4

Зростання рівня інфляції

3

Подальша девальвація гривні

3

Активне виконання Угоди про асоціацію з ЄС

3

Зростання рівня безробіття

3

Проведення позачергових виборів до Верховної Ради

2

Послаблення керованості державою

2

Посилення впливу олігархів

2

Поступова стабілізація ситуації під кінець року

2

Замороження конфлікту на Донбасі

2

Запровадження воєнного стану

2

Зростання ваги регіональних еліт

2

Намагання реалізувати антикорупційні ініціативи

2

Провокаційні дії проросійських сил

2

Інше

14

 

13. Які тенденції та події Ви прогнозуєте у зовнішній політиці України у 2015 році?

 

Кількість згадок

Посилення інтеграції в ЄС

14

Активізація співпраці з НАТО

12

Подальше військове протистояння з Росією

12

Продовження підтримки України з боку Заходу

11

Зниження довіри до української влади з боку Заходу

8

Розвиток регіонального співробітництва

6

Продовження політичного й економічного тиску Росії

4

Тенденції залежать від здатності уряду провести реформи

4

Втрата Україною своєї міжнародної суб’єктності

3

Вихід із СНД

3

Лібералізація візового режиму

3

Посилення тиску Заходу

3

Спроби врегулювати статус окупованих територій

2

Приваблення іноземних інвесторів

2

Відтермінування безвізового режиму

2

Замороження конфлікту на Донбасі

2

Диверсійна діяльність Росії проти України

2

Послаблення міжнародних позицій Росії

2

Ратифікація Угоди про асоціацію всіма країнами-членами ЄС

2

Інше

16

 

14. Які проблеми в країні треба вирішувати в першу чергу?

 

Кількість згадок

Подолання корупції

36

Модернізація і зміцнення армії

15

Реформа судової системи

15

Реформа правоохоронних органів

13

Податкова реформа

11

Децентралізація і реформа місцевого самоврядування

10

Адміністративна реформа і реформа державної служби

9

Проведення люстрації

8

Створення умов для розвитку малого і середнього бізнесу

8

Послаблення впливу олігархів

8

Проведення структурних реформ

8

Повернення контролю над окупованими територіями Донбасу

7

Оновлення державних кадрів

6

Припинення війни на Донбасі

5

Лібералізація, послаблення ролі держави в управлінні економікою

5

Економічні реформи

5

Скорочення державних видатків

5

Налагодження діалогу з суспільством

5

Бюджетна реформа

5

Притягнення до відповідальності винних у злочинах на Майдані та сепаратизмі

4

Розробка і втілення стратегії повернення Криму

4

Медична реформа

3

Модернізація промисловості

3

Реформа енергетичного сектору

3

Створення сприятливих умов для діяльності закордонних інвесторів

3

Реформа освіти

3

Підвищення платоспроможності населення

3

Зближення з НАТО

3

«Замороження» конфлікту на Донбасі

3

Вирішення проблем вимушених переселенців

2

Реформа сфери мас-медіа

2

Усунення втрат від фінансових офшорів

2

Ревальвація гривні

2

Отримання кредитів від МВФ

2

Реформа аграрного сектору

2

Гарантування політичних і громадянських прав населення

2

Інше

19

 

15. Ваш рід занять

Експерт, аналітик

29

Громадський діяч

10

Журналіст

15

Інше

11

Не відповіли 2 експерти

Список експертів

  1. Геннадій Аксьонов
  2. Дмитро Арабаджиєв 
  3. Жанна Безпятчук
  4. Наталія Беліцер
  5. Дементій Бєлий
  6. Юлія Билина
  7. Андрій Биченко
  8. Олександр Богутський
  9. Антін Борковський
  10. Назарій Боярський
  11. Мотря Брунько
  12. Михайло Буроменський
  13. Олександр Вишняк
  14. Олександр Вінніков
  15. Олександр Галяс
  16. Роман Головенко
  17. Михайло Гончар
  18. Лілія Гонюкова
  19. Павло Горбанський
  20. Юрій Горбань
  21. Юрій Гребенчук
  22. Оксана Григор’єва
  23. Юрій Долинюк
  24. Остап Дроздов
  25. Володимир Дубровський
  26. Олег Животовський
  27. Павло Жовніренко
  28. Євген Захаров
  29. Олена Зеленіна
  30. Олександр Зінченко
  31. Лариса Івшина
  32. Костянтин Квурт
  33. Сергій Кисельов
  34. Антоніна Колодій
  35. Олексій Коломієць
  36. Світлана Конончук
  37. Богдан Кордон
  38. Максим Костецький
  39. Сергій Кудімов
  40. Ігор Кулик
  41. Борис Кушнірук
  42. Марія Лашкіна
  43. Сергій Лепявко
  44. Олександр Малицький
  45. Олександр Мамалига
  46. Анатолій Марциновський
  47. Поліна Михайленко
  48. Михайло Міщенко
  49. Михайло Наход
  50. Дмитро Овсянкін
  51. Олександр Палій
  52. Сергій Пархоменко
  53. Євген Петренко
  54. Марина Пирожук
  55. Ігор Приставський
  56. Олег Рибачук
  57. Ігор Рудич
  58. Юрій Саєнко
  59. Олександр Солонтай
  60. Ігор Тодоров
  61. Валерій Токарєв
  62. Олег Фомушкін
  63. Павло Фролов
  64. Роман Чайка
  65. Микола Чурілов
  66. Олександр Шульга
  67. Андрій Яніцький

Останні новини з категорії Опитування

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024