Опитування
Перегляди: 2755
22 жовтня 2010

Жінки і чоловіки повинні мати рівні квоти у партійних списках

Українські виборці прагнуть більшого залучення жінок у політику і владу, і досягнути цього можна, якщо жінкам не заважатимуть чоловіки і побутові клопоти. Такі висновки можна зробити із загальнонаціонального опитування, проведеного Українським жіночим фондом спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва напередодні виборів до місцевих органів влади.

Прихильників ідеї збільшити представництво жiнок в органах мiсцевої влади – вдвічі більше (47%), ніж опонентів (25%). При цьому опитувані чоловіки приблизно однаково розподілилися на тих, хто схвалює ідею більшого задіяння жінок, і тих, хто її не схвалює. Щодо опитаних жінок, то вони однозначно висловилися за свою активну участь у місцевому самоврядуванні (58%).

Результати опитування спростували стереотип про те, що виборці не голосують за жінок. Насправді для більшості респондентів (59%) не має значення стать кандидата у депутати до мiсцевих рад чи на посаду мера.

Серед причин, чому жінки мало представлені в політиці, найпопулярнішою відповіддю була «бракує часу через зайнятість вдома» (31%) і «чоловіки заважають займатися політикою» (24%). І якщо щодо першої відповіді респонденти обох статей були однаково солідарні, то щодо другої відповіді жінки були більш переконані (31%), ніж чоловіки (15%).

Найменш підтримувана відповідь у переліку причин низької політичної задіяності жінок – твердження про те, що «жінки не здатні займатися політикою» (10%). Щоправда, цю тезу більше підтримали чоловіки (15%), ніж жінки (6%).

Запровадження законодавчого представлення жінок і чоловіків у прохідних частинах партійних списків однозначно підтримують і жінки, і чоловіки. Загалом «за» цю європейську практику висловилися 53%.

З більшості питань респонденти з різних регіонів України відповідали однаково, регіональних особливостей було виявлено небагато. Але респонденти Донбасу та Криму більш активно висловлювалися за те, що для них важлива стать кандидата, причому вони готові голосувати саме за жінку, а не чоловіка.

При цьому Донецьк і Крим менше, ніж інші регіони, підтримує запровадження рівних квот на жінок та чоловіків у списках партій.

Респонденти із Західної України відзначилися яскраво у відповіді на запитання, чому жінки мало зайняті у політиці. Вони більше переконані, що основна причина – це зайнятість жінок удома.

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене на замовлення Українського жіночого фонду і виконане Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва та фірмою «Ukrainian Sociology Service» з 3 по 15 жовтня 2010 року. Усього було опитано 2011 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за такими показниками, як стать, вік, рівень освіти, тип і регіон проживання. Похибка вибірки не перевищує 2.1%.