Події
Перегляди: 1593
19 вересня 2014

Заява Інституту - відповідь Фонду

Заява Інституту соціології НАН України

Інститут соціології Національної Академії наук України заявляє, що інформація, поширена у засобах масової інформації Фондом «Демократичні ініціативи» 16 вересня 2014 р. (Сто днів Президента Петра Порошенка - думка експертів і громадськості. Електронна адреса: http://www.dif.org.ua/ua/publications/press-relizy/sto-dnivi-gromaskosti.htm) із посиланням на результати моніторингового соціологічного опитування «Українське суспільство 1992–2014», є недостовірною.

Інститут соціології НАН України ніколи не проводив досліджень оцінки громадянами діяльності Президента України у перші 100 днів його терміну повноважень. По-перше, спеціального запитання про оцінку діяльності перших 100 днів Президента України в жодному опитувані Інституту соціології НАН України не ставилося. По-друге, опитування громадської думки Інститутом соціології НАН України в 2014 році проводилося у другій декаді липня. На той час пройшло тільки півтора місяці із дня обрання П.Порошенка Президентом України. Опитування 2010 р., на яке також посилається Фонд «Демократичні ініціативи» у своєму прес-релізі, проводилося у червні, а вибори Президента України відбулися 17 січня того ж року. Таким чином, в дослідженнях Інституту соціології НАН України і  2010, і 2014 років про оцінку перших 100 днів діяльності Президента України не йдеться.

Інститут соціології НАН України також заявляє, що не давав ніякого дозволу на публікацію матеріалів за результатами соціологічного моніторингового дослідження «Українське суспільство 1992 - 2014» до завершення їх обробки.

Інститут соціології НАН України вимагає від Фонду «Демократичні ініціативи» опублікування у засобах масової інформації спростування та надання публічних вибачень Інституту соціології НАН України за публікацію недостовірної інформації від імені Інституту.

Дирекція Інституту соціології НАН України  


 

Відповідь Фонду «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва»

на заяву дирекції Інституту соціології НАН України

Фонд «Демократичні  ініціативи ім. Ілька Кучеріва» приносить вибачення Інституту соціології НАН України за  оприлюднення результатів щорічного моніторингу громадської думки за 2014 рік без попереднього узгодження з дирекцію Інституту. Окрім того, в прес-релізі справді неточно вказана дата проведення: серпень замість липня.

Таким чином, Фонд «Демократичні  ініціативи» визнає свою помилку  в представленні результатів  моніторингу Інституту соціології за 2014 рік на прес-конференції 16 вересня: представлена оцінка діяльності Президента України стосується не 100 днів, а лише половини цього терміну.  Ця помилка вже виправлена у прес-релізі Фонду.

Разом з тим слід наголосити, що усі наведені цифри є повністю достовірними.

Окрім того, Фонд «Демократичні ініціативи»  не представляв   дані моніторингу Інституту соціології як спеціальне дослідження, присвячене оцінюванню перших  100 днів Президента України. Навпаки, у прес-релізі йде посилання  на щорічний моніторинг Інституту і подано графік оцінок діяльності усіх президентів України за усі роки,   починаючи з 1998 року.  Ясно, що щорічна оцінка діяльності усіх президентів не може бути  питанням про «100 днів».  Нам було особливо важливо порівняння оцінок діяльності президентів України та Росії. У моніторингу 2014 року вперше з 2000 року діяльність Президента України була оцінена істотно вище, ніж діяльність Президента Росії (Путіна), і нам було надзвичайно важливо засвідчити цей суспільно значущий  факт.

Ще раз приносимо вибачення Інституту соціології НАН України і сподіваємося, що це не заважатиме продовженню нашої співпраці у майбутньому, оскільки нас об’єднує спільна мета: забезпечення суспільства об’єктивним знанням про громадську думку, поширення цих знань,  використання цих знань у громадських дискусіях та при ухваленні державних рішень. І дослідження Інституту соціології НАН України є надійним джерелом саме таких знань. 

З повагою,

Директор Фонду «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва»

Старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України

Ірина Бекешкіна

 

 

Останні новини з категорії Події

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні - екпертне обговорення результатів соцопитування

Презентації результатів загальнонаціонального опитування «Загрози нацбезпеці, оборонні тренди, соціально-політичні орієнтації та проблеми мо...
25 квітня 2024

Експерти порадили, як інформаційно бити по російській пропаганді

Звідки українці отримують інформацію про війну та які інформаційні виклики долають - експертне обговорення результатів соцопитування
19 квітня 2024

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024