Заява «Демініціатив» проти маніпулятивного використання результатів наших досліджень на телеканалі «112 Україна»

Події
Перегляди: 20210
7 вересня 2018

Колектив Фонду  «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  висловлює протест проти маніпулятивного використання результатів наших досліджень.  6 вересня на телеканалі «112 Україна» після блоку теленовин о 21.20 в рубриці «Епізод» з посиланням на прес-конференцію Фонду «Демократичні ініціативи» прозвучало кілька неправдивих тверджень.

Посилаючись на  соціологічне опитування Фонду «ДІ» та Центру Разумкова,  в ефірі стверджувалося, що останні результати громадської думки «засвідчують зростання популярності партії «За життя».  Насправді, як показують дані опитувань, ніякого «зростання популярності партії «За життя!» не відбувається: у грудні  2017 року за неї були готові проголосувати 6,7% населення, у травні  2018 року – 6,0%, у серпні  2018 року – 6,1%.  Не зріс також і президентський рейтинг Рабіновича: у грудні 2017 року – 5,8%, у серпні 2018 року – 5,3%. Не зросли й рейтинги довіри до Рабіновича: у грудні 2017 року він становив 17,8%, у серпні 2018 – 15,6%.

Отже, немає жодних підстав стверджувати на основі  наших досліджень про «зростання популярності партії «За життя!».

Так само маніпуляцією є твердження з посиланням на наші дослідження, що «все більша кількість українців вважають, що миру можна досягти шляхом домовленостей та компромісів». При цьому свідомо опускається важлива деталь: так, більшість за мир, але «мир за будь-яку ціну» приймає менше 29% українців, а 51% – «за  компроміси, але не за будь-які».  І, як свідчать результати опитувань, для більшості громадян України не  прийнятні ті компроміси, яких прагне Кремль: особливий статус окупованих територій, вибори за нинішніх умов неконтрольованості Україною територій, загальна амністія тощо. Ну, а щодо слів Рабіновича про те, який «найкращий переговорник Медведчук»,  свідчить довіра до нього громадян: у грудні 2017 року повну і переважну довіру до Медведчука висловили   5,3% українців, у серпні 2018 р. – 5,2%.

Отже, показаний сюжет на  телеканалі «112 Україна» з посиланням на прес-конференцію Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва є свідомою маніпуляцією.  Ми вимагаємо відповідних спростувань і попереджаємо  телеканал, що у разі  подібного використання даних наших досліджень будемо змушені звернутися до Національної Ради України з питань радіо та телебачення щодо відозви ліцензії за поширення неправдивої інформації. Те саме стосується й інших засобів масової інформації.

 

Команда  Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва        

  

Останні новини з категорії Події

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024

Посол Великої Британії Мартін Гарріс вручив професорові Олексієві Гараню Медаль Британської імперії

5 березня 2024 р.відбулася офіційна церемонія нагородження професора Олексія Гараня державною нагородою Великої Британії – Медаллю Британсь...
6 березня 2024

Інформаційні виклики та оборонні тренди: до чого варто бути готовими у 2024 році – експертне обговорення

Актуальні питання безпекової політики в Україні обговорили експерти
3 березня 2024

Олексій Гарань став лавреатом Премії імені Петра Могили

25 січня 2024 року Вчена рада НаУКМА присудила професору політології НаУКМА Олексію ГАРАНЮ Премію імені Петра Могили 2023 року
6 лютого 2024