Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 546
14 грудня 2023

Західні партнери намагаються врахувати свої помилки – Тарас Жовтенко

Оскільки українські війська наразі перебувають у ситуації, коли ворог чисельно та ресурсно переважає, а допомога західних партнерів не може дорівнятися за кількістю  ресурсів, які ворог використовує на полі бою, подальша військова кампанія базуватиметься на новому балансі сил і включатиме кілька етапів, щоб мінімізувати наші втрати, але й досягти поставлених цілей – максимально знизити потенціал ворога. Про це у коментарі ZAXID.NET заявив Тарас Жовтенко, аналітик з питань безпеки Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Він зазначив, що перші стратегічні розрахунки Заходу, коли він спирався не стільки на військові оцінки агресивної війни, яку росія розв'язала проти України, а насамперед на політичну стратегію, були помилковими.

«Політичний розрахунок Заходу полягав у тому, що військова допомога, яку вони надавали Україні, мала бути спрямована насамперед не на забезпечення військової поразки російської армії на території України, а на посилення політичного тиску на російське політичне керівництво, щоб в якийсь момент можна було сподіватися, що якась частина путінського оточення змінить свою стратегію або росія просто вийде з цієї війни. Цей розрахунок, очевидно, був помилковим, і час було втрачено», – каже Тарас Жовтенко.

 На думку аналітика, якби Захід на початку повномасштабної війни зміг акумулювати достатньо військових ресурсів, які опинилися  б у руках Збройних сил України, ця військова історія пішла б у зовсім іншому напрямку.

Тарас Жовтенко наголосив, що авторитарна держава, якою є росії, переключається на військові рейки набагато швидше, адже економіка, яка управляється в ручному режимі, швидше переходить на пріоритети ВПК, ніж ринкова економіка.  Так само і з російським суспільством – в умовах диктаторського репресивного режиму населення за допомогою пропаганди можна розвернути на 180° за добу і змусити його воювати, голодувати та вмирати за царя.

Україна ж зараз опинилися в ситуації, коли  західним союзникам потрібно більше часу, щоб привести необхідні внутрішні процеси у відповідність до військових вимог і переорієнтувати ресурси всередині кожної з країн-союзниць на військові потреби.  Водночас, за словами Тараса Жовтенка, західні партнери намагаються врахувати свої помилки, оскільки розуміють, що Україна – це лише один з плацдармів для Путіна, щоб потім розгорнути більш масштабну агресії проти Західної Європи.

«Це один з головних мотиваторів, який дозволяє нашим союзникам ухвалювати більш рішучі рішення, ніж вони робили раніше», – каже аналітик, який переконаний, що Україна отримає від своїх партнерів те, що їй потрібно для перемоги.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024