Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 528
21 грудня 2023

Загроза від Росії на адресу ЄС і НАТО абсолютно реалістична – Тарас Жовтенко

Про те, наскільки реалістичною є  загроза прямого зіткнення НАТО та Росії та який напрям може стати одним із перших рубежів оборони системи колективної безпеки Північноатлантичного альянсу, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Тарас Жовтенка розповів в інтерв’ю телеканалу FREEДОМ.

На його думку, неможливо виключати прямого зіткнення, адже загроза від Росії на адресу ЄС і НАТО абсолютно реалістична.

«З огляду на те, що Кремль робить ставку на зовнішнього ворога не тільки в образі США, але й в образі Північноатлантичного альянсу, як пріоритет номер один у своїй внутрішній і зовнішній політиці. Єдине, я б розділив цю загрозу на дві ключові складові», –зазначив він.

Перша, за словами аналітика, стосується суто військової загрози.

«Росії потрібен ще певний час, щоб підготуватися в суто військовому плані та накопичити ресурси для відкриття другого фронту (крім України) проти так званого колективного Заходу, насамперед проти Північноатлантичного альянсу», – пояснив експерт.

Другий компонент — гібридний інструментарій, який Росія вже активно використовує проти країн НАТО.

«І цей гібридний інструментарій Кремль розглядає як, по-перше, доповнення до традиційного військового, по-друге, як прелюдію для “прогрівання” Північноатлантичного альянсу в правильному для Кремля напрямку. Гібридний інструментарій Путіним використовується також для ослаблення Альянсу зсередини і підготовки ґрунту для вже безпосередньо використання суто військового інструментарію проти країн-членів НАТО», – каже Тарас Жовтенко.

З огляду на це, він вважає історичним рішення, ухвалене  на Вільнюському саміті НАТО, щодо стримування та захисту від Росії.

«На Вільнюському саміті НАТО цьогоріч було досягнуто стратегічних рішень і зараз робляться практичні кроки щодо їх реалізації. Вільнюський саміт ухвалив досить серйозні стратегічні рішення щодо насамперед військового вишколу Альянсу до можливого не просто стримування Росії, а й відбиття воєнної атаки з боку ЗС РФ», – сказав Тарас Жовтенко.

За словами експерта, північ Європи в цьому контексті є одним зі стратегічних напрямків із погляду можливого російського удару, і для Альянсу це один із пріоритетних напрямків там, де потрібно ще попрацювати в плані підготовки, щоб бути максимально готовим відбивати таку потенційну воєнну агресію з боку Росії.

«Тому що від 2014 року Альянс більш-менш підготувався до відбиття такої воєнної загрози у Східній Європі. Це концепція так званого посиленого передового базування НАТО, яке почало Альянсом опрацьовуватися після 2014 року. Суть цієї концепції зводиться до того, що країни-члени НАТО визнають, що східний фланг буде одним із перших рубежів оборони системи колективної безпеки НАТО. І з огляду на те, що країни східного флангу повинні будуть на полі бою мати справу з супротивником, який робить наголос на кількість і намагається взяти числом, а не якістю, то, відповідно, країнам східного флангу потрібно більше зброї, потрібна ця зброя ближче, потрібно більше готовності і в плані доступності інструментів для відбиття цієї агресії»,– розповів  він.

Країни східного флангу в такий спосіб дадуть час більшим країнам-членам НАТО, таким як Велика Британія, Франція або США, максимально мобілізувати власний ресурс і вже безпосередньо включитися в оборону саме східного флангу, уточнив експерт.

«І якщо для Східної Європи така робота була виконана, і ми бачимо зараз по ситуації з Польщею, по тому, як Польща взаємодіє у військовому форматі зі США, ця робота близька до завершення. Поляки потенційно готові прийняти близько 100 тис. американських військовослужбовців. У разі агресії з боку Росії ця чисельність може бути потроєна в максимально короткі терміни. Плюс Польща перетворюється, по суті, на збройовий хаб для максимального стримування потенційної воєнної агресії Росії у Східній Європі. Щодо Північної Європи, таких дій НАТО ще не було, враховуючи, що Фінляндія і Швеція тільки нещодавно приєдналися до Альянсу і тільки нещодавно змогли стати формально учасниками реалізації тієї ж концепції, тільки вже не на сході Європи, а на північному сході», – розповів Тарас Жовтенко.

Тож, резюмував він, те, як США насамперед нарощують військове і військово-стратегічне співробітництво з Фінляндією, Швецією, Данією, — це практичні кроки, щоб і Північна Європа теж була максимально готовою для не просто стримування, а й відбиття реального воєнного вторгнення з боку російської армії.

Останні новини з категорії Коментарі

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024